Sofralarımızı renklendiren domates ve salatalığın faydalarını bilmeyeniniz yoktur. Biz yine de yaz boyunca sofralarımızdan eksik etmeyeceğimiz bu muhteşem ikilinin mucizelerini hatırlatalım istedik.
DOMATESİN GÜCÜ
Yaz salatalarının ana malzemesi, zeytinyağlı yemeklerin lezzeti, makarna soslarının başrolü domatesi kalori hesabı yapmadan gün içinde istediğiniz kadar tüketebilirsiniz. Üstelik C vitamini, folat ve potasyum açısından önemli bir kaynağa sahip olan domates A vitamininin öncü maddesi betakaroten içeriğiyle de bağışıklık sistemimize ekstra destek sağlıyor. Göz sağlığında da etkili olan domates, içerdiği C vitamini, flavonoidler ve enzimlerle besinlerin biyo yararlılığını artırıp lipoproteinleri koruyarak oksidasyona uğramasını engelliyor. Bu da cildimizin daha sağlıklı olmasını sağlıyor ve güneşe karşı koruyucu etki yapıyor. Domatesteki enzimler ve özellikle likopen, LDL dediğimiz kötü kolesterolü ve kan basıncını düşürerek kalp rahatsızlıklarına karşı korunmamızda da etkili. Domatesin tüm bu faydalarından yararlanmak için tek şart mevsiminde tüketmek elbette. Çünkü kış domatesinin besin öğesi içeriği ve etkinlik düzeyi düşük oluyor bu nedenle kış aylarında minimum düzeyde tüketmek daha uygun.
ZAYIFLAMA DİYETİNDE SALATALIK
Su oranı yüksek, kaliteli ve bol miktarda lif içeren salatalık da domatesle benzer faydalara sahip. Yüzde 95’i sudan oluşuyor ve mideyi rahatlatıcı bir etkisi var. Vücuttaki toksinlerin atılmasına destek sağlamasıyla birlikte, çok düşük düzeyde kalori içerdiği ve tok tutucu etki gösterdiği için zayıflama diyetlerinde bol miktarda salatalık olmalıdır. Yapılan bir araştırmaya göre salatalığın gut hastalarında yükselen ürik asit değerlerini dengelediği ve böbrekleri koruyucu etkisi olduğu ispatlanmış. Pankreastan insülin salınımını desteklediği için diyabetik bireylere önerilen salatalık kabızlık problemi olan bireyler için de sindirim sistemini destekleyici etki gösterir. Domates ve salatalık içeriğindeki bitkisel steroller sayesinde aynı zamanda kötü kolesterolü düşürücü etki de göstermektedir. Bu da kalp damar sağlığı için önemli bir etkidir.