Siyasilerde moda yakışanı giymek

AYSUN KABA
aysunkaba@gmail.com

Çorum milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt’la siyasette modanın yerini konuştuk. Modayı yakışanı giymek olarak tanımlayan Kurt, her alanda olduğu gibi siyasette de dış görünüşün önemli olduğunu söylüyor. Abartıdan ve dikkat çekmekten uzak seçimler yapan Kurt, kıyafetlerinde rahatlığa ayrı bir önem veriyor.

Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt’u tanıyabilir miyiz?

1970 yılında Çorum’da doğdum. Rahmetli babam eczacıydı, annemse emekli edebiyat öğretmeni. Üç kardeşin en büyüğüyüm. İlkokulu Çorum Bahçelievler İlkokulu’nda tamamladım. Ortaokulu ve liseyi tam burslu TED Koleji’nde okudum. Ailem eğitime önem verdiğinden eğitim hayatıma rahat devam edebilmem için Ankara’ya taşındık. Lisans ve yüksek lisans eğitimimi Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde tamamladım. Amerika’da da eczacılık eğitimi aldım. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında ve vakıflarda görevler yaptım. En son Ankara Kadın Sağlığı Derneği’nin Onursal Başkanı seçildim. 1993 yılından beri Ankara Ulus Toros Sokak’ta kendi eczanemi işletmekteyim. Evli ve iki çocuk annesiyim. Ak Parti Kadın Kolları MKYK üyesi görevinde bulundum ayrıca Akdeniz ve Ege bölgesi seçim işleri koordinatörlüğü yaptım. 2011 genel seçimlerinde Çorum’dan 4’üncü sıra milletvekili adayı oldum ancak o dönem Çorum’da Ak Parti 3 vekil çıkarttığı için vekil olamadım.

Nasipte 2015'te Çorum’dan vekil olmak varmış. İkinci kez milletvekili seçildiğim için de ayrıca çok mutluyum.  

Güne nasıl başlıyorsunuz? 

Sabah saat 06.00 civarı uyanırım. Duşumu yapar, güne bol köpüklü Türk kahvesiyle  başlarım. Kahvaltı 
esnasında gazetelere göz gezdiririm. Eşim işine, çocuklarım okuluna gider. 

Ben de kuaförden sonra TBMM’ye geçip programıma devam ederim.önce hizmet gerekir

Yaşam mottonuz nedir?

İnsan sevdiği ve sevildiği kadar insandır. Makamlar büyüdükçe insanlar küçülmeyi ve kucaklamayı öğrenmeli. İnsanlar bilgilerini ve birikimlerini topluma hizmet için kullanmalıdır. Kendimden önce hizmet…

Modaya bakışınız nasıldır?

Moda diye her şeyi giyinemem. Moda benim için yakışandır. Güzel giyineceğim, modaya uyacağım diye aynı kıyafetin farklı renklerinden almam, en hoşuma giden kıyafet veya ayakkabıda karar veririm.

kadınlarımız değerini bilsin 

Gün içinde kıyafet seçiminizde nelere dikkat edersiniz?

Öncelikle rahat, dikkat çekmeyen ve o günkü programıma uyacak kıyafetleri tercih ederim.

Temizliğe ve rahatlığa önem veren bir kişiyim.

Kadınlara ne tavsiye edersiniz?

Kadınlarımız değerlerini önce kendileri bilmeli, kendilerinin ve yapabileceklerinin farkında olmalıdır. Kadınlarımız iş, ev, eş, çocuk hepsini birlikte götürebiliyorlar ama gençlerimize söyleyebileceğim eğitime çok önem versinler ve hangi işi yaparlarsa yapsınlar en iyisini yapmak için gayret etsinler.

Milletvekilliğinizin yanında bir anne ve eşsiniz. Eşinizin ve çocuklarınızın kıyafet seçimleriyle siz mi ilgileniyorsunuz?

Eşimin kıyafet seçimine çok müdahale etmem, kendisi yakışanı iyi bilir. Ama 

benden fikir isterse yardımcı olmaya çalışırım. Çocuklarıma da kıyafet seçiminde "Şu sana daha yakışır" veya "Rengi şu olsa daha iyi olur" gibi fikirler veririm.israfı sevmem 

Sizce siyasette dış görünüş ne kadar önemlidir? 

Siyasette giyime önem vermekten yana olsam da israfı sevmeyen bir yapıya sahibim. Seçim döneminde seçim aracımda salon programlarımız için takım elbisem, stilettolarım, özel eşyalarım, çok makyaj tercih etmesem de makyaj takımım, birkaç parfüm, arazi çalışmaları için düz tabanlı ayakkabılarım, rahat kıyafetlerim, gerektiğinde spor ayakkabım, eşofman takımım bulundurmaya çalıştık. Bunun için de zevklerine güvendiğim, seçim bölgemde dostum diyebileceğim iki kadın arkadaşımdan destek aldım. Profesyonel yardım aldığım dönemler de oldu.