Sinop’un lezzet ritüeli

TADINDA TÜRKİYE
BEYZA AY FİDANCI
beyza0ay80@gmail.com

Sinop; kalesi, limanı, tarihi cezaevi, şirin köyleri ve büyüleyen şaleleriyle bir Karadeniz incisi…Trafik lambası ve trafik polisi olmayan, korna sesi duyulmayan sakin ve huzurlu eski tarihi bir adamız.Güleryüzü içten samimi, zeki insanları bu kenti “Türkiye’nin en mutlu” ili unvanını almasını sağlamışlardır.İsmi çok eskilere dayanır, o zamanlar “ay”a “sin” denilirmiş. Ayın denize vurmuş haline de “Sin-AP” denilirmiş. Zamanla günümüze Sinop olarak gelmiş ve dilimize yerleşmiştir. Günümüzde Çerkezlerin çok yaşadığı bu şehirde eskiden şöyle bir inanış varmış. Anne adayları geceleri gökyüzündeki aya bakarlarken doğacak olan çocuklarının kız olmasını ve Ay gibi yüzü olmasını dilerlermiş. Artık günümüzde tercih edilmeyen “Ay” ismi o zamanlarda kızlara verilirmiş. Yemek ve hamur işleri bakımından oldukça zengin olan bu ilimizin düğünlerde, mevlitlerde mutlaka yapılan “Sinop Nokulu” bu hafta tadında Türkiye’nin konuğu. Nokul kıymalı, peynirli, cevizlisi yapılırken kuru üzümlüsü de tatlı olarak tercih edilmekte. Eskiden sadece evlerde yapılan Sinop nokulu artık Sinop’un sokaklarında pek çok dükkânlarında hanımlar nokul yapıp satmakta.Bir Sinoplu olarak ben de bazen misafirlerime nokulu yapmayı tercih ediyorum. Günümüzde pizza ve hamburger gibi sağlıksız ve damak tadımızı unutturma çabasındaki bu ve benzeri yiyeceklere karşı memleketimin bazlaması, gözlemesi, böreği, çöreği, ekmeğini yiyerek büyümüş bir nesil olarak bu hafta “Sinop Nokulu” yazmak bana gurur verdi.Tarihi Romen Diyojone’ye dayanan bu lezzetli çöreğimiz nokul, yapılması zahmetli olup yemesi de o kadar keyiflidir. Ayrıca bir çay dostudur.

Sinop Nokulu'nun tarifi

Hamuru için: Yedi su bardağı un, 2 paket instant maya, 2 yemek kaşığı tereyağı,  2 çay bardağı tuz, 1 su bardağı ılık su, 1 su bardağı yoğurt, 1 su bardağı sıvı yağ, çç harcı için: 1,5 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı kuru çekirdeksiz üzüm,  1,5 su bardağı ince çekilmiş ceviz,  2 çay kaşığı toz tarçın

Üzerine: Çörek otu veya susam

Hazırlanışı: Un, tuz, maya, ılık su, yoğurt ve sıvı yağla, kulak memesi kıvamından biraz sert hamur elde edilir. 25- 30 dakika bekletilir. Portakal büyüklüğünde parçalar yemek tabağı büyüklüğünde açılır.  Üzüm, ceviz içi ve tarçın karıştırılır ve  açılan hamurun üzerine serpiştirilir. Hamur ucundan başlanarak sarılıp rulo haline getirilir. Rulo bıçakla iki parmak genişliğinde dilimlere ayrılır. Yağlanmış tepsiye dizilir. Rulolar hafifçe bastırılarak büyütülür. Üzerine yumurta sarısı sürülüp 175 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dakika pişirilir.