Sindirim sisteminizi sağlıklı çalıştırın

NİL ŞAHİN GÜRHAN

nil@nildiyet.com

Sindirim sistemi, besinleri yememizle başlayan, sindirimi, emilimi ve boşaltımı içine alan bir sistemdir. Sindirim sisteminin çalışması ve bağırsak hareketlerinin düzeni için beslenme ve yaşam sisteminizi geliştirmelisiniz. 

Sindirim sisteminizi iyi ve sağlıklı çalıştırmak için; Yeterli diyet lifi alın, yüksek posalı beslenin; Yeterli ölçüde; sebze, meyve, tam tahıl ekmek gibi yiyecekleri her gün tüketerek, posa yani lif alımını arttırırız. 

Yeterli su için, her gün ortalama 2- 3 litre su içmeye özen gösterin. 

Hareketli yaşayın; Düşük fiziksel aktivite seviyeleri, hareketsiz yaşam sindirim sistemini yavaşlatan en önemli faktörlerden bir tanesidir. 

Tek yönlü beslenmeyin; Aşırı süt ürünü veya et grubu gibi lif oranı yüksek diyetle tek yönlü beslenmek sindirim sistemini yavaşlatır. 

Bilinçsiz ve kontrolsüz ilaç kullanmayın. Uzun süreli  laksatifler ve müsil ilacı kullanmak, sindirim sisteminin doğal florasını bozar.  

Doktorunuza danışın. Bazı sağlık problemleri veya bazı ilaçlar, sindirim sistemi üzerine negatif etkiler yapabilir. Bu konuda doktorunuzun uyguladığı tedaviye uyum sağlayın. Yeme bozuklukları, Sindirim sisteminde bulunan sinirlerde ve kaslarda sorunlar, Hipotroid problemleri; Tiroitlerin yetersiz çalışması kabızlığa neden olabilir. Bazı ilaçların yan etkisi sonucu kabızlık olabilir; ( antidepresanlar, demir hapları vb), Irritabl Bağırsak Sendromu ( İBS), Kalsiyum ve alüminyum içeren antiasit ilaçları kullanmak 

Su kaybını arttıran yiyecek ve içecek tüketimini azaltın. Dehidrasyona neden olabileceğinden aşırı çay, kahve tüketiminden kaçının.

Pozitif olun, Stresten uzak durmaya çalışın. Stres kabızlık oluşturabilir.

Sağlıklı sindirim sistemi için, doğru seçimler yapın. 

Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekler ve kahvaltılık gevreklerden tüketmeye çalışın. Yüzde 100 tam buğday, yulaf ya da çavdar seçenekleri daha uygun olacaktır.

Pilav, patates yerine esmer pirinç ve bulgur tüketin.

Kuru beslenmek yerine; günde 2-3 porsiyon sebze yemeği, kuru baklagil yemeği tüketmeye çalışın. Çiğ sebze ve salata tüketiminizi arttırın. Salatalarınıza mutlaka zeytin yağı ilave edin.

Meyve suları yerine diyet liflerinden tam faydalanmak için meyvelerin kendisini tüketin. Günde 2-3 porsiyon meyve tüketmeye özen gösterin.

Ara öğünlerde doğru seçimler yapın. Lif içeriği yüksek kuru meyvelerden; kuru kayısı, incir, erik ve yağlı tohumlardan ; ceviz, badem, fındık, keten tohumu tüketmeye çalışın.

Meyve ve sebzeleri kabuklarını soymadan tüketmeye çalışın.

Gıdaları satın alırken etiketlerine dikkat edin. Lif oranı yüksek gıdaları tercih edin.

Sağlıklı bağırsak florasına destek olacak şekilde beslenin. probiyotik- probiyotik içeren besinler tüketin. 

Probiyotikler, sindirim sistemindeki dengeyi sağlayan, yeterli miktarda alındıklarında kişinin sağlığı ve fizyolojisi üzerinde yararlı etkileri olan dost bakterilerdir. Bu bakteriler aynı zamanda doğal bağışıklık sistemi koruyucusu olarak da hareket ederler. Prebiyotikler ise, bağırsak florasındaki yararlı, dost bakterileri besleyen, bağışıklık sistemine destek olan sindirilemeyen besin bileşikleridir. Ancak bir ürün hem probiyotik hem prebiyotik içeriyorsa bu ürün “sinbiyotik” olarak ifade edilir ve sinerjik etkisinden dolayı daha çok tercih edilir. Bu ürünler yaygın olarak sindirim sistemi sağlığı (ishal, şişkinlik, hazımsızlık, sindirim güçlüğü, Helicobakter Pylori tedavisi), ishal, kabızlık, İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS) ve immün sistemin desteklenmesinde kullanılır.