Şimdi yardım vakti

Türkiye tek yürek oldu yaralarını sarmaya devam ediyor. Devlet kurumlarının yanı sıra birçok dernek, STK ve bireysel olarak gönüllüler depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak için seferber oldu. Herkes çeşitli yöntemlerle bulunduğu ilden, uğraştığı işle ilgili elinden ne geliyorsa yapıyor. Kimi sanat eserlerini, kimi formasını açık artırma ile satışa çıkarırken kimi de konser ve tiyatro gelirini bağışlıyor.

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

"BU DA GEÇER YA HÛ"

Çağdaş hat sanatının öncü isimlerinden Muhammet Mağ'ın eserlerinin yer alacağı sergi 28 Şubat Salı günü Nadide Sahaf&Kahve'de Kalikala Art Gallery'de desteğiyle açılacak. Mağ'a ait olan kataloglamış 26 eser ve ilk kez bu sergide gün yüzüne çıkacak nadide ayrı bir eserden oluşan serginin geliri depremzedelere bağışlanacak. "Bu da geçer ya hû" temasıyla hazırlanan sergi, 5 Mart Pazar gününe kadar açık olacak.

Sanat eserlerini satışa çıkardılar

Kendi alanında bireysel olarak üretim yapan birçok sanatçı-çizer orijinal eserlerini sosyal medya üzerinden satışa çıkardı. Sanatçı Ahmet Faruk sosyal medyadan yaptığı çağrı ile eserlerini satışa çıkardı. Depremzedelere insani yardım toplamak amacıyla çağrıda bulunan Faruk, 100 bin TL değerindeki satış tutarını konteynır ev projesine bağışladı. Yine sosyal medya üzerinden Mustafa Timuri de bir "hayır mezatı" başlattı. Ve kendisine gelen birçok eseri açık artırma usulü satışa çıkardı. Ödemelerinin ise depremle ilgili bir hayır kurumuna bağışlanacağını açıkladı. Bayram Bilici de bölgedeki insanlara özellikle de çocuklara maddi ve manevi yardımda bulunabilmek için tablolarını satışa çıkardı.

BKM depremzedeler için dönüyor

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve binlerce insanımızı kaybettiğimiz deprem nedeniyle 6 Şubat itibariyle yurt içindeki tüm etkinliklerine ara verme kararı alan BKM (Beşiktaş Kültür Merkezi) sahneye geri dönüyor. BKM'nin resmi Instagram hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Ülkemizi sarsan, büyük kayıplar yaşadığımız deprem felaketinin derin üzüntüsü içindeyiz. Bu afetten sağ kurtulanların güç yaşam koşullarında mücadele ettiği bölgemize destek olmak için ilk andan itibaren tüm imkanlarımızı seferber ettik. Kalbimizi yakan bu yıkımın etkilerine bir nebze olsun çare olmak için çalışıyoruz. Ama bu yol uzun... Bölge halkının insani düzeyde yaşam koşullarına ulaşmasını sağlamak için el birliği ile desteklerin devam etmesi gerekiyor. İşte tam da bu nedenle BKM sahneye geri dönüyor! Gerçekleşecek etkinliklerimizin gelirini afet bölgesine aktarmak için aldığımız bu kararı destekleyerek sahneye çıkacak tüm sanatçılarımıza yürekten teşekkürler. 6 Şubat'ta ertelediğimiz yurt çapındaki tüm etkinliklerimizi 21 Şubat Salı gününden itibaren yeniden sahnelemeye başlıyoruz."

"İyilikte Buluşuyoruz"

İyilikhane Çocuk Derneğinin depremzedeler adına başlattığı "İyilikte Deprem Bölgesi İçin Buluşuyoruz" projesi, birçok etkinlikle 24-26 Şubat arasında gerçekleştirilecek. Proje içerisindeki "İyilikte Buluşuyoruz" kermesi, 24- 26 Şubat'ta Üsküdar Muamma Kahve'de yapılacak. Aynı zamanda proje destekçilerinden İstanbul Sinema Evi, Z-Gelişim Atölyeleri, Net Yazı, Tiyatro Külliyen ve Tiyatro Ankebut çeşitli atölyeler düzenleyecek. Her bir atölyeye katılım 250 TL'dir. Kontenjan sınırlı olduğu için önceden kayıt yaptırmak gerekiyor. Elde edilen gelirler İyilikhane aracılığıyla deprem bölgesi için yapılacak yardımlar için bağışlanacak.

DasDas'TA dayanışma sürüyor

Ülkemizde meydana gelen deprem felaketi sonrasında İhtiyaç Haritası aracılığıyla afet bölgesinden gelen ihtiyaçların hızlıca toparlandığı bir yardım sahasına dönüşen DasDas, 20 Şubat'tan itibaren ay sonuna kadar sahnelenecek oyunlarının gelirlerinin tamamını depremzedelere aktaracak. 6 Şubat tarihinde yaşanan büyük deprem felaketiyle beraber etkinliklerini ara veren ve yardım toplanan bir sahaya dönüşen DasDas'ta 20 Şubat itibariyle oyunlar depremzedelerle dayanışma için oynanacak.

Şubat ayı sonuna kadar sahnelenecek oyunların gelirinin tamamını aktaracak olan DasDas, afet bölgesine destek olmaya devam edecek. Detaylı Program için, www.dasdas.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Türkmen'den gençlere destek

Müzisyen kimliği ve üretimleriyle son yıllarda güçlü projelere imza atan Gökhan Türkmen, 22 Ocak'ta Bostancı Gösteri Merkezi konseri ile başlayan, 2023 Türkiye Turnesine 13 Mart İstanbul Moi Sahne konseri ile devam ediyor.

Gökhan Türkmen, tüm konserlerin belirlediğimiz bilet sayısı kadar geliri ile depremde mağdur olan gençlerimizin eğitiminde kullanılmak üzere; "İstanbul Vakfı"nın #büyüthayallerini adlı burs projesine destek verecek.

Güneş'ten yardım konseri

Güneş, 12.Mart'ta merakla beklenen Volkswagen Arena konserini iptal etti. Bunun yerine Güneş, 11 Mart'ta yerli ve yabancı sanatçıların katılımı ile sahne alacağı "S.O.S. - Sesim Olsun Sesin" başlıklı yardım konserini gerçekleştirecek. Konserin hem mekanda hem de sosyal mecralarda elde edeceği tüm gelirler ise AHBAP Derneği aracılığı ile depremzedelere bağışlanacak. Güneş ve birçok sanatçının menajerliğini üstlenen Apollon Unity tarafından düzenlenecek olan yardım konseri için kapılar 17.00'de açılacak. Etkinliğe katılacak tüm müzikseverler biletleri Turkish Flava, Biletix ve Bubilet'ten temin edebilecek. Konsere katılım sağlayamayanlar ise konseri M.O.B. Entertainment YouTube kanalından canlı olarak takip edebilecekler. YouTube yayınında izleyenler bağış yapabilirken, bu yolla elde edilecek izlenme ve yardım gelirleri de bağışlara eklenecek.

"Güzelliğin On Para Etmez" teklisinin geliri depremzedelere

Türk saykedelik rock grubu Altın Gün, şubat ayı başında yayınladığı Aşık Veysel klasiği "Güzelliğin On Para Etmez" teklisinden elde edilecek tüm gelirleri afet yardım kampanyalarına bağışlama kararı aldı. Grup ayrıca, geçtiğimiz perşembe günü, Paradiso Amsterdam'da Türkiye ve Suriye'de yaşanan deprem felaketine katkı sağlamak amacıyla bir yardım konseri düzenledi ve gecede elde edilen tüm gelirleri, deprem bölgesindeki medikal yardım, yemek ve barınma ihtiyaçlarının giderilmesine katkı sunabilmek için, yerel yardım kuruluşlarına bağışladı.

Sporcular formalarını açık artırmaya sundu

"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremler, spor dünyasını destek için bir araya getirdi. Sporcular depremzedelere katkı sağlamak adına kendileri için manevi değeri olan forma, madalya, top gibi malzemelerini sosyal medya üzerinden açık artırmayla satışa sundu. Milli futbolcu Merih Demiral'ın, depremzedelere destek için açık artırmaya çıkardığı Cristiano Ronaldo, Paulo Dybala ve Leonardo Bonucci'nin imzalı formaları 5 milyon TL'ye satıldı. Fenerbahçe, sezon başından bu yana oynadıkları son maçın formalarını www.matchwornshirt.com sitesinden açık artırmaya çıkarttı. Galatasaray'da oynayan Berkan Kutlu ile Emre Taşdemir, formalarını depremzedeler için sarı-kırmızılı kulübün müzayedesine hediye etti. Galatasaray'ın eski futbolcusu Cevad Prekazi, depremzedeler için açık artırmaya çıkardığı imzalı formasının 210 bin TL karşılığında satıldığını açıkladı. Galatasaraylı futbolcu Aktürkoğlu bu sezon hat-trick yaptığı Başakşehir maçındaki topu, geliri depremzedeler yararına kullanılması için açık artırmaya bağışladı. Olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu kadın milli boksörlerin imzasının bulunduğu ay-yıldızlı forma, geliri depremlerde zarar gören vatandaşlara bağışlanması için açık artırma ile satıldı. Spor dergisi Socrates'in depremzedeler yararına düzenlediği açık artırmada eski milli futbolcu Hakan Balta'nın iki gol attığı Süper Kupa maçındaki forması 50 bin liradan satıldı. Mete Gazoz'a Olimpiyat şampiyonluğu getiren ok da 200 bin liradan alıcı buldu.