Akşam Cumartesi
Gerçek hayattan biraz uzaklaşıp macera ve sihir dolu bir dünyanın kapılarını aralamaya ne dersiniz? Yakın zamanda açılan İstanbul Sihir Müzesi ziyaretçilerine tam da böyle bir olanak sunuyor. Fantastik bir ortam eşliğinde Türkiye'nin sihir tarihine tanıklık edeceğiniz Müze, aynı zamanda ziyaretçilerine deneyim alanları da sunuyor. Tatil boyunca da sihirbazlık gösterileri ve atölyelerin yer alacağı İstanbul Sihir Müzesi, 7'den 70'e meraklılarını bekliyor.
ZATİ SUNGUR'UN EŞYALARI SERGİLENİYOR
Hayal Mühendisleri ekibinin hayata geçirdiği İstanbul Sihir Müzesi'nin çıkış hikâyesinden bahseden kurucusu Koray Özdemir şunları anlattı: "Hayal Mühendisleri ekibi olarak Türkiye'nin en büyük aile deneyim tasarımı firmasıyız. Imagineer Kids, Museum of Motivation ve ailemizin son üyesi Sihirbaz Okulu ile lisanslarımız ile fantastik bir dünya yaratıyoruz. Sihirbaz Okulu konseptimiz ile sahiplendiğimiz bu fantastik dünyanın yaratıcı misyonunun en önemli başlangıç parçalarından biri İstanbul Sihir Müzesi. Yaptığımız tarihi araştırmalarda İstanbul'un dünyadaki sihir ve illüzyon gelişimine katkı sağlamış, çok değerli sihirbazlara ev sahipliği yapmış bir merkez olduğunu gördük. Deneyimli Sihir Bakanımız (baş sihirbazımıza verdiğimiz unvanımız) Fatih Ermiş küratörlüğünde eşi benzeri bulunmayan çok değerli tarihi ekipman, belge ve hikâyeye ulaştık. Ve Polat Piyalepaşa Çarşı'da yer alan gerçek bir saat kulesi içinde hem İstanbul'un dokusuna hem de sihir dünyasının mistik ortamına uygun bir mimari yapı oluşturduk. Özellikle savaşlar ve pandemi ile geçen seneler sonrası çocukluğumuzdan gelen o heyecana ihtiyacımız her gün artıyor. İstanbul Sihir Müzesi de böyle ortaya çıktı."
İstanbul Sihir Müzesi'nin içerisinde çok değerli tarihi objeler var. Hatta pek çoğunu ekranlarda izlediğimiz Mandrake gibi sihirbazların gerçek kostümleri, ekipmanları ve ödülleri yer alıyor. Ziyaretçilere sadece sihir tarihini sunmakla kalmayarak aynı zamanda bu gösterileri deneyimleme şansı da tanıdıklarından bahseden Özdemir, "Amacımız bu gizemli gösterilerin sırlarını açıklamak değil tam tersi sihrini korurken içinde yer almalarını sağlamak. Örneğin dünyada en önemli klasiklerden biri olan ve ülkemizin tanınmış sihirbazı Zati Sungur'un icat ettiği kız kesme oyununu müzemizde görmek ve aynı zamanda bir parçası olarak deneyimlemek de mümkün. Ayrıca sihrin önemli bir parçası olan illüzyon yansımalarından oluşan pek çok sosyal medya fotoğraf çekme alanlarımız da var. Sihir dediğim gibi çok geniş bir dünya. Dolayısıyla filmler de bunun bir parçası. Harry Potter gibi sihir dünyasını temsil eden filmlerden özel replika asalar, kostümler ve etkinliklerin olduğu interaktif bölümler de müzemizde yer alıyor." şeklinde konuştu.
BU MÜZEDE ÇOCUKLUĞUMUZ VAR
Müzede yer alan eserlerin toplanma aşamasından da bahseden Özdemir, "Bu noktada müzenin de küratörlüğünü yapan takım arkadaşımız Fatih Ermiş'in çok büyük katkısı oldu. Ayrıca kendisine ait koleksiyonları da var. Ülkemizin önde gelen sihirbazlarının aileleri de bizlere güvenerek, kendileri için manevi değeri oldukça yüksek olan pek çok eşyayı bizlere gözü kapalı teslim etti. Türkiye toprakları sanat, edebiyat, kültür ve tarihe ciddi önemde ev sahipliği yaptığı gibi müzede görünce fark edeceğiniz çok önemli sihir ve illüzyon tarihinin de bir parçası olması ile de tanınacak artık." diyor.
Peki müzede neler mi var? Koleksiyonun en önemli parçalarının başında "Dünya Sihirbazlar Kralı" olarak bilinen büyük üstat Zati Sungur'un üretmiş olduğu sihirbazlık malzemeleri ve orijinal gösteri afişleri geliyor. Yine ülkemizin en önemli sihirbazlarından "Sihirbazlar Kralı Mandrake" olarak bilinen Ertuğrul Işınbark'ın ailesi tarafından müzeye bağışlanan sahne kostümü ve gösteri malzemeleri yer alıyor. Bir diğer usta Abrakadabra sahne ismiyle tanınan ve Dünya Sihirbazlar Olimpiyatı'nı kazanmış Lütfi Demirtok'un sahne kostümü ve özel eşyaları da bu müzede sergileniyor. Zaman içinde müzeye yeni eklemelerin olacağından bahseden Özdemir, sergilenen diğer parçalar hakkında da şu bilgileri verdi: "Ünlü İngiliz sihirbaz Lee Alex'in müzemize sergilenmek üzere verdiği iki ürünü mevcut, Indian Basket ve Metamorphosis ismindeki bu oyunlar sihir tarihi içinde önemli ekipmanlar arasında. Görüştüğümüz pek çok yerli ve yabancı sihirbaz bu şekilde dönemsel olarak bazı oyunlarını sergilemek için müzemize destek verecek. Küratörümüz Fatih Ermiş'in yıllarca birlikte çalışma fırsatı bulduğu ve ustam dediği Erdinç Demiray'ın sahne kostümü de İstanbul Sihir Müzesi'nde yer alıyor. Aslında her parçanın değeri çok büyük çünkü bu ekipmanlar pek çoğumuzun çocukluğu, mutluluğu ve heyecanını temsil eden gerçek objeler."
MİNİK ZİYARETÇİLER GÖRÜNMEZLİK PELERİNİNİ GİYECEK
Müzede çocuklar için de deneyim alanları oluşturulmuş. "Çocuklar için deneyimleri ikiye bölebiliriz. Birincisi ailelerinin büyürken keyifle izledikleri sihirbazları öğrenmek ve klasik gösterileri tecrübe etmek. Diğer kısımlarda ise filmlerde yer alan fantastik canlılardan ejderhaya binebilecek, Harry Potter asalarını görebilecek, görünmezlik pelerinini test edecek ve iksir yapabilecekler." diyen Özdemir bayram tatilinde müzede atölye ve sihirbazlık gösterilerinin olacağından bahsediyor: "Ziyaretçilerimiz güncel programlarımızı resmi instagram hesabımız olan @istanbulsihirmuzesi'den takip edebilir. Gösteride saat kulemizin en üst katında büyülü bir atmosferde etkilenecek ayrıca atölyelerimizde ise farklı farklı sihir numaralarını tecrübeli illüzyonistlerimizden öğrenecekler."