Sigaranın zararları eroinle eşit

Sigara bırakma terapisti Eğitmen Emre Üstünçer, nikotin bağımlılığının sanıldığı kadar bırakmada etkili olmadığını söyledi. Psikolojik bağımlılığın daha önemli olduğunu ifade eden ve bunun için destek alınması gerektiğinin altını çizen Üstünçer, “Sigarayı da uyuşturucu olarak gördüğümüzde bu sorun bitecek” dedi.

ZEKİ GÜMÜŞ / zeki.gumus@aksam.com.tr

Sigara fiziksel mi, psikolojik bağımlılık mıdır?

Sigara hem fiziksel hem psikolojik bir bağımlılıktır ama oranları farklıdır. Fiziksel bağımlılık yani nikotin bağımlılığı yüzde 1’i oluşturur. 6 saatte nikotin bağımlılığının yüzde 97’si biter iki üç günde de tamamen vücuttan atılır. Her sabah kalktığınızda nikotin bağımlılığı bitmek üzeredir aslında. İşi zorlaştıran psikolojik boyutudur. Sigarayı bırakmak, nasıl yapacağını bilirsen çok kolaydır. 

TESADÜFEN BIRAKILMAZ

Kalıcı bırakmanın sırrı nedir?

Kalıcı bırakmanın tek yolu var; içme isteğinden kurtulmak. ‘Ben artık içmek istemiyorum’ bu hale dönüşmek gerekir. Ama bu da tesadüfen olmaz yani içme isteğinden insanlar bir sabah uyanınca ‘artık istemiyorum’ demez. Bu içme isteğini bitirmenin yolarını öğrenmek gerekir. Önemli olan sonuncu sigarayı içmek değil, sonuncuyu söndürmeden önce nasıl kafada bitirileceğini öğrenmektir. İşte biz insanlara kafada nasıl bitireceklerini öğretiyoruz. 

NARGİLE LEGAL UYUŞTURUCU

Nargile de aynı oranda zararlı mı?

Nargile de son zamanlarda çok artmaya başladı. Çok havalıymış gibi ya da sosyalleşme mekanları gibi gözüküyor. Birer legal uyuşturucu satma merkezi gibi maalesef bunlar. Bir nargile içildiğinde ortalama 1.5 paket sigara içmiş gibi oluyorlar. Nargile içindeki aromalar da tuzağın diğer tarafı. Maalesef biz hâlâ çocukların, gençlerin bu dükkanlara girip madde bağımlısı olup son nefesine kadar madde bağımlısı kalmalarını doğal bir şeymiş gibi görüyoruz bu skandalın bir başka boyutu.