Şiddetin yerini sevgi alsın

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde çoğumuzun hayatında rol model olan ünlü isimlere sorduk: Bu ülkede yaşayan bir kadın olarak ne istersiniz?

Pelin Öztekin (Oyuncu): Ajda’nın da zamanında dediği gibi “Hür Doğdum Hür Yaşarım” diyen kadınlarla dolsun sokaklar! Kızlar saat kaç olursa olsun sokağa çıkmaktan korkmasınlar. Kadınlar gününde bize çiçek vermek yerine eşitlik ve adalet sağlasınlar. Her erkeği bir kadın doğurdu aslında, şunu bir anlasalar! Bir de keşke bütün erkekler hayatlarında bir tane Duygu Asena kitabı okusa... Bizi öyle iyi anlayacaklar ki! Biz kadınlar çok güçlüyüz. Düşündüğümüzden bile güçlü. Her yaşta yeniden başlayabiliriz. Yeter ki kafamıza koyalım! 

Begüm Kütük (Oyuncu): Bu ülkede yaşayan bir kadın olarak toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin olmadığı, hayatımızın her alanında var olabilmek için mücadele etmek zorunda kalmadığımız, iş hayatında daha aktif rol alabildiğimiz, kadına yönelik şiddetin olmadığı, daha huzurlu bir yaşam isterim. Dünyayı emek, kadınlar ve emekçi kadınlar güzelleştirecek. Umarım önümüzdeki yıllarda dünya, kadınların şiddete uğramadığı, öldürülmediği, aşağılanmadığı, insanca ve eşit şartlarda yaşayabildiği bir yer olur. O zaman bu gün daha da anlamlı olacak... Açelya Akkoyun (Sunucu): Kadın olarak değil önce insan olarak dünyada hiç kimsenin kimseyi yargılamadığı, dürüstlüğün ön planda olduğu ve herkesin sevgiyle karşılandığı bir toplum olmamızı isterim.

Şahika Ercümen (Dünya Dalış Rekortmeni): Kadın bir milli sporcu olarak, ileride dünyamıza da yön verecek kız çocuklarımızın, daha çok spor, bilim ve sanatla buluşmasını, şiddetin yerini sevginin aldığı bir ülke isterim.

Şebnem Schaefer (Sunucu): Öncelikle kadınlar kendi haklarını bilmeliler, sahip olduklarını korumalılar, henüz olamadıklarını da aramalılar. Hak her zaman verilmez, bazen de alınır. Tabii ki bence ararken aşırıya da kaçılmamalı, yani ‘feministliğe’ gidilmemeli. Kendini ezdirmezken aynı zamanda karşı cinse baskı da uygulamamalı. Dengeyi bilmek gerek. Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarken, bu kutlamanın doğuşunu ve nedenlerini de göz önünde bulundurmak gerek. Güçlü Türk Anadolu kadınının Kurtuluş Savaşı’nda neler yaptığını biliyoruz. 

Müge Boz (Oyuncu): Kadınların kendilerini daha çok geliştirmelerini isterim. Sürekli öğrenmelerini, kendilerine saygı duymalarını ve en önemlisi kendilerini sevmelerini… Çünkü kadınlar bu şekilde bilinçli davrandıkça onlara karşı olan olumsuz tutumlar da değişecektir. Biz kadınlar birlik olursak her şey daha iyi, daha güçlü, daha güzel olacak. Günümüz kutlu olsun.

Çiçek Dilligil (Oyuncu): Daha eşitlikçi, daha desteklenici, daha özgür, daha korkusuz olabilmeyi isterim. Kadın olmanın keyfini çıkarıp, doya doya kadınlığımızı yaşamayı isterim. Günümüz kutlu olsun!