Sevdiği karakterin kostümünü almayın

EMİNE BIYIK
emine.biyik@aksam.com.tr

Oyuncak seçerken nelere dikkat edilmeli? Oyuncakların çocukların beyin gelişimindeki etkileri nelerdir? İşte çocukların hayal dünyalarının en güzel parçaları oyuncaklarına dair, gelişimlerinde dikkat edilmesi gerekenler. Acıbadem Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Reyhan Erol çocukların oyuncaklarla dolu dünyasını anlattı.

Oyuncaklar çocuk gelişimde önemli bir noktada yer alır. Oyuncaklar çocukların iletişim kurma becerilerini desteklemenin yanında kendilerini ifade edebilme yeteneklerini de tamamlamalarına yardımcı olur. Çocuk gelişiminde oyuncaktan çok daha önemli olan anne-babaların karşılıklı iletişim kurma becerileridir. Çocukların beyin gelişimi temel donanımını ilk beş yılda tamamlar. Bu süre zarfında çocukların edineceği kazanımlara dikkat edilmelidir. Çocuklar kendileri için zararlı olabilecek şeyleri isteyebilirler. Anne ve babaların bu noktada kısa ve anlaşılır ifadelerle düzgün bir şekilde istediklerinin mümkün olamayacağını sebepleriyle anlatmaları gerekir. 

1 YAŞ TAKLİT DÖNEMİ

Bebekler ilk üç aydan sonra renkli, sallanan ve sesli objelere tepki vermeye başlarlar. Ayna gibi iletişim kurabileceği objeler gelişimine katkıda bulunur. Yapılan araştırmalar da gösteriyor ki sevgi ve insan sesiyle uyaran her türlü tepki beyin gelişiminin yüzde seksenini oluşturuyor. Altıncı ayda sallanan ve sert oyuncaklar dişlerin mineralizasyonunu bozduğu için tercih edilmemeli. 1 yaş taklit dönemi olduğu için karşılıklı okuma yöntemi en çok tercih edilmesi gereken etkinliklerin başında yer almalıdır. Tercih edilecek renkli ve sesli kitaplarla dil gelişimi sağlanan çocukların, farklı dillere olan yetenekleri bu yaşlarda geliştirilebilir. 1-3 yaş grubu çocuklarda kullanılan materyallerle dil öğretilebilir. 

TEHLİKELİ OLABİLİR 

En çok dikkat edilmesi gereken noktalardan birinin televizyon karşısında yemek yedirmek olduğunu belirten Erol, 

“2 yaş öncesi televizyon izlemek ya da karşısında yemek yedirmeyi önermiyoruz. Bunun en büyük sebebi televizyonun hem beyin gelişimini hem de fiziksel faaliyetlerini engellemesidir” diyor. İlk beş yılda gerçeklik algısı gelişmediği için çizgi film karakterleri gerçek sanılabilir, bu yanılgılar tehlikeli boyutlara ulaşabilir. Bu sebepten 5 yaş altı çocuklar sevdikleri kahramanların gerçek olabileceklerini düşündüklerinden onlara ait kostümlerin, oyuncakların alınmaması gerekiyor. Çizgi filmler içerilerinde farklı mesajlar veren türler barındırıyor. Özellikle bu tür çizgi filmlerden çocuklar 
olabildiğince uzak tutulması lazım.