Servet Babataşı ile gelinlik dünyası

Ricchezza Bridal'ın kurucusu ve baş tasarımcısı Servet Babataşı ile tarihi Şerefiye Sarnıcı'nda yaptığı etkili defilesini ve sezonun ön plana çıkan gelinlik modelleri üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

ÜMİT TEMURÇİN / umittemurcin@gmail.com

Servet Babataşı sizi kısaca tanımak ve markanızı kurma hikâyenizi dinlemek isteriz.

Ricchezza Bridal yönetim kurulu başkanı ve baş tasarımcısıyım. Küçüklükten beri modaya olan tutkumu moda tasarım eğitimi alarak profesyonel hayata geçirdim. Eğitimimi tamamladıktan sonra kurumsal tekstil şirketlerinde yöneticilik yaptım, daha sonra bir girişimde bulunarak kendi markam Ricchezza Bridal'ı kurdum.

En çok hangi ülkeler sizden gelinlik talebinde bulunuyor?

Her ülkeden müşterimiz var aslında ama en çok talep Almanya, Fransa, Katar ve Kuveyt vb. ülkelerden geliyor.

Markanızın en çok tercih edilen gelinlik modeli hangisi?

'Nymphs' koleksiyonunda yer alan yapımı aylarca süren, kristaller ve swarovskilerle tek tek işlenmiş olan kabarık gelinliğimiz bu seneki koleksiyonumuzun star parçası.

Gelin adaylarına gelinlik seçerken dikkat etmeleri gerektiğini düşündüğünüz öneriler nelerdir?

Gelinlik seçerken en önemli kriter vücut proporsiyonunu göz önünde bulundurarak seçimler yapmak. Daha sonra mekan&gelinlik uyumuna dikkat etmek gerekir. Aynı zamanda gelinlik, üzerinde taşıyanın kişiliğini de yansıtmaktadır. O sebeple gelinlik seçimi geline özel olmalıdır.

Bu sezon en trend olan dantel veya kumaşları sizden duymak isteriz

Pandemi döneminde sade ve helenistik gelinliklere talep yoğunluğu oluşmuştu. Pandeminin etkisinin azalması ve düğün salonlarının tekrar kullanılmaya başlanması ile yoğun işli, ışıltılı, kabarık, gösterişli modellere talep daha fazla olmaya başladı.

Ülkemizden ya da uluslararası ünlülerin giydiği, çok beğendiğiniz ikonik gelinliklerden örnekler verebilir misiniz?

Grace Kelly'nin gelinliğini duvağından tutun, kalıbına kadar her detayı harikaydı. Her dönem gelinlerin tercih ettiği bir model oldu. Audrey Hepburn'un gelinliği sade ve zarif bir gelinlikti. Yine zamansız bir model olarak ikonikleşti.

Son defilenizi tarihi bir mekanda dev bir prodüksiyon ile gerçekleştirdiniz, detayları dinlemek isteriz...

Defile için mekân ararken Şerefiye Sarnıcı'nı keşfettim. Tarihi bir mekân olan sarnıç ilk gördüğüm anda beni büyüledi ve burada defileyi gerçekleştirmeye karar verdim. Mekânın sarnıç olmasından yola çıkarak koleksiyon temamızı 'Nymphs' (mitolojik anlamı su perileri) olarak belirledik. Gelen misafirlerimize 25 parçadan oluşan bir koleksiyon sunduk.

Yakın zamanda katılacağınız fuar veya özel bir proje var mı?

Evet, Kasım ayında İzmir Fuarında yer alacağız. Daha sonra 2023 yılında Londra, Barcelona ve Newyork'da gerçekleşecek olan gelinlik fuarlarında yer alacağız. 2023 yılında sürpriz projelerle yine karşınızda olacağız.

Gelinler ve tasarımcılar arasında özel bir bağ kuruluyor, sizin Ricchezza gelinleri ile ilişkiniz nasıl?

İster istemez bir bağ oluşuyor, düğüne kadarki süreçte üç-dört ay boyunca provalarda bir araya geliyoruz. Öyle ki 10 yıl önceki müşterimle bir araya geldiğimde kendisini ve ona hazırladığımız gelinliği hatırlıyorum. Bu çok özel bir duygu.

Kaynanalar gelinlik seçimlerinde gelinlerle birlikte olmalı mı olmamalı mı:-) ?

Bana sorarsanız olmalı ya da olmamalı diye bir şey yok. Gelinliği gelin olacak kişi giyiyor, o taşıyacağı için kendi karar vermeli, mutlu ve rahat hissettiği gelinliği tercih etmelidir. Ama tabi ki fikir almak için kayınvalide de yanında olabilir.