Serinleten içecekler

NİL ŞAHİN GÜRHAN
nil@nildiyet.com

Ağustos ayı geldi çattı, hava sıcaklıkları en yüksek seviyelere ulaştı. Nem, havasız ortamlarda geçirilen uzun zamanlar, hareketli geçen zamanlar nedeniyle oluşan terleme bedenimizin su ihtiyacını arttırıyor. Artan su ihtiyacını karşılamak için bol bol su içmeliyiz. Peki, su dışında hangi içecekleri, ne kadar tercih etmeliyiz?Ağustos ayı geldi çattı, hava sıcaklıkları en yüksek seviyelere ulaştı. Nem, havasız ortamlarda geçirilen uzun zamanlar, hareketli geçen zamanlar nedeniyle oluşan terleme bedenimizin su ihtiyacını arttırıyor. Artan su ihtiyacını karşılamak için bol bol su içmeliyiz. Peki, su dışında hangi içecekleri, ne kadar tercih etmeliyiz?

Sağlıklı bir insan her gün vücut ağırlığının kilogramı başına yaklaşık 30 mililitre su almalıdır. Bu ihtiyacı karşılamak için; normal boyutlarda yetişkin bir insan gün içinde yaklaşık 2,5-3 litre su tüketmelidir. Çay, kahve, maden suyu, ayran, 

meyve suyu, limonata, smoothie gibi  içecekler günlük su ihtiyacımızı yeterince karşılamaz ama serinlememize yardımcı olur. 
MADEN SUYU: Maden suyu içerisinde barındırdığı mineraller sayesinde oldukça sağlıklı bir içecektir. Hamilelik ve yaşlılık dönemi dâhil her dönemde gün içinde 1-2 su bardağı maden suyu tüketebiliriz. Cildimizin sağlıklı görünmesine yardımcı olur. İdrar ve terlemeyle oluşan mineral kaybının tamamlanmasında etkilidir. Aşırı madensuyu tüketimi, mineral yoğunluğunun artmasına bağlı olarak ödem ve şişkinlik yapar, böbreklerimize zarar verebilir. Meyveli çeşitleri de bulunan 
maden suyunu mümkün olduğunca sade tüketmeliyiz. Tadını değiştirmek için dilerseniz sade maden suyunun içerisine taze limon suyu veya ayran ilave edebilirsiniz. Bir miktar taze meyve suyuyla da  tatlandırabilirsiniz.
AYRAN: Ayran, süt grubu gıdalardan olup terlemeyle kaybedilen minerallerin yerine konmasında yardımcıdır. İçeriğinde bulunan probiyotik bakteriler sayesinde sindirime destek sağlarken, yapısında bulunan triptophan stresli geçen günün kurtarıcısı olur. Ayran sıcak yaz günlerinde tansiyonunuzun düşmesine karşı da dengeleyicidir. Ayranın ayrıca tok tutucu, metabolizmayı hızlandırıcı etkisi de vardır. 
KEFİR: Sütün bir diğer sağlıklı versiyonu olan kefir, yapısında bulunan probiyotik, prebiyotik bileşenler sayesinde bağışıklık sistemini ve sindirim sistemini güçlendirir. Bağırsak florasının zenginleştirdiği için yaz hastalıklarının bize uğramasının engeller. Kefiri taze meyvelerle karıştırılarak farklı ve tatlı lezzetler keşfetmek mümkün.
SÜT: Doğduğumuz günden yaşlılık dönemimize kadar hayatımızın bir parçası olan sütün faydaları saymakla bitmez.  Süt tercihiniz; UHT veya pastörize edilmiş süt olsun. Açıkta satılan süt tüketiminin sağlık riskleri yazın daha ciddi boyutlardadır. Süt kolay bozulabildiğinden içerisinde mikroorganizma üremesi zehirlenmelere neden olur. UHT ve 
pastörize sütlerde vitamin kaybı kaynatmaya kıyasla çok az olur.  
SMOOTHIE-MEYVE SUYU VE LİMONATALAR: Taze meyvelerle yapılan meyve suları ve smoothieler oldukça sağlıklı alternatiflerdir. Yazın vazgeçilmezlerinden biri de limonatadır. Yalnız bu içeceklerin içerisinde ilave şeker vücudun su kaybını daha çok artırır. Kan şekerini düşürerek, açlık ve yorgunluk hissi oluşturur. Meyve suyu içerken günde bir su bardağını geçmemeliyiz. Her bir su bardağı taze meyve suyu veya smoothie’de, en az 2 porsiyon meyve kadar kalori aldığımızı unutmayalım. Şekersiz olarak yaptığınız limonatayı istediğiniz kadar içebilirsiniz. Az 
şekerli limonata ise günde bir bardaktan fazla tüketilmelidir. 
ÇAY VE KAHVE:  Günlük hayatın vazgeçilmezlerinden olan çay ve kahve su ihtiyacımızı karşılamaz. Diüretik etki gösterdiğinden, su kaybına sebep olur, su ihtiyacını arttırır. İçeriğinde bulunan kafeinin vücudu uyarıcı ve sakinleştirici etki gösterir. Ayrıca kafein iştahı dengeler, zihin yorgunluğunu giderir. Aşırı tüketimi mineral kaybıyla birlikte, titreme ve kalp çarpıntısına sebep olabilir. Çayı limonla birlikte tüketirsek, içeriğini sağlığımızın lehine zenginleştirmiş ve demir emilimine karşı olan etkisini engellemiş oluruz. Kahveyi de sütle birlikte tüketirsek, besin değerini yükseltmiş oluruz. Kahvenin içerisine ilave ettiğimiz tarçınsa şeker metabolizmasını dengeler, kan şekeri düşmesini engeller.  Her bir fincan çay ve kahve içmeden önce bir bardak su içmeyi alışkanlık haline getirelim. 

TEMEL İÇECEĞİMİZ SU OLSUN 

Her gün 2-3 litre temiz su içmeliyiz. Suyun içine bir şey ilave etmeden tek başına için. Suyunuza ilave edeceğiniz 
her madde içtiğiniz suyun vücudunuza faydasını azaltır. Suyun vücudumuzda görevlerini şöyle sıralayabiliriz.
l Cildimizin kurumasını engeller, vücudun nem dengesini sağlar.
l Vücutta oluşan zararlı toksik maddelerin atar.
l Besinlerin vücudumuza taşınmasında ve artıkların atılmasında görevlidir.
l Organların çalışmasını sağlar.
l Metabolizmanın çalışmasında, yorgunluğun giderilmesinde etkilidir.
l Yapılan bir araştırmada suyun kolon kanserine yakalanma ihtimalini yüzde 45 azalttığı tespit edilmiştir.  
l Böbrek taşı oluşumunu ve kabızlığı engeller.
l Yeterli su tüketimi, vücudumuzun ısısının korunmasına yardımcıdır.
l Yeterli su tüketimi aynı zamanda sağlıklı kilomuzu korumamızda, kilo kontrolünde yardımcımızdır.