Semenderler “Ya bir yol bulacaklar ya bir yol yapacaklar''

“Özel Tim Semender, SAT kursunun hafifletilmiş, katılımcılar için gerçeğine uygun olarak düzenlenmiş simülasyonu. Katılımcılar bu altı günde SAT olabilmenin ne kadar zor olduğunu daha iyi anladılar. Bundan sonraki hayatlarında zorluklar karşısında vazgeçmemeyi, önlerine çıkan engellerin onları hedeflerinden saptırmasına izin vermeyeceğine eminim. Semenderler, ‘Ya bir yol bulacaklar, ya bir yol yapacaklar'”…

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Sualtı Taarruz (SAT) komandolarının özel haftasından esinlenerek hazırlanan "Özel Tim Semender" belgesel serisi her cumartesi TRT Belgesel'de ekranlara geliyor. Belgeselde, yüksek atletik kabiliyetlere sahip 13 sivil sporcu, SAT komandolarının cehennem haftasından örnek alınarak tasarlanan bir eğitim simülasyonuna tabii tutuluyor. Emekli SAT komandosu Bülent Kuru ve ekip arkadaşları, yılların deneyimini kullanarak sporcuların sınırlarını zorlarken, tek bir şeyi sorguluyor, "güven"... Sporcular 6 gün boyunca sadece 8 saat uykuyla farklı stres pozisyonlarına maruz bırakılıyor. Kilometreler süren koşular, saatler süren fiziksel eğitimler ve bitmeyen cezalar bu eğitimin sadece küçük bir parçası. Yapımını Cornerman'in üstlendiği belgeselin yönetmenliğini Altuğ Gültan ve Burak Aksoy yapıyor. SAT komandolarının eğitimlerini gece gündüz mercek altına alan yapımı, kahramanlarından dinledik.

"BİZ NEREYE GELDİK" DEDİK

AYKUT GİRAY: SAT'lara hayran kalmamak elde değil. Belgesel sürecinde gerçeklik algımdan koptum. Program bittikten bir hafta sonra kendime geldim. Dördüncü gece intikale çıktık. Eldivenimi unutmuşum, ellerime diken battı, kanadı gram acı hissetmedim. Üç günde bu hale geldiysem onlar bu eğitimlerden sonra insanüstü varlık oluyorlar diye düşündüm. En zorlandığım eğitim kıdemlilik döneminde aldığımız, pilot kurtarma göreviydi. Eğitimlerden birinde arkadaşımız Hamza, hipotermi geçirdi, üzerine alüminyum folyo gibi bir şey sarıldı orada dedim ki, "Biz nereye geldik".

CAN YEŞİLPINAR: Milli sporcuyum. Programa girerken gözüm korktu. SAT'ların nasıl bir eğitim aldığını görebilmek, o hissiyatı yaşamak ve dayanıklılığımı test etmek istedim. SAT'ların eğitimi hakkında birkaç belgesel izlemiştim. Ama o sürecin içinde olabilmek bambaşka bir duygu. Çekimde olduğumuzun farkında değildik. Bülent hocamızın ciddiyeti ve sertliği bizi görevimize konsantre etti. Bazen kendimizi SAT komandosu gibi hissettik. TV'de olup olabilecek en zor yarışma diyebilirim. En zorlandığım kısım başımızda bot taşıdığımız andı. Nitekim o kısımda sakatlandım. Çekimler sırasında en çok uyumayı özledim.

YİĞİT HANAY: Çekimler öncesinde bir hazırlık yapmadım, kendi antrenmanlarıma devam ettim. Kursa benim için kolay olur ne de olsa üst seviye atletim düşüncesiyle gittim. Ama asıl önemli olanın psikolojik dayanıklılık ve grup çalışması olduğunu farkettim. İlk günün sonunda devam edemeyeceğimi düşündüm. Takım arkadaşlarımla birbirimizi desteklemesek pes ederdim. En zorlandığım eğitim, tam teçhizat grup koşusuydu. Uzun süre uykusuz olmak ve vücudumun çok susuz kalması koşuyu benim için çekilmez hale getirdi.

HAMZA AYDIN: Kendimi denemek istedim. En zorlandığım an sahil eğitimiydi. Hipotermi geçirdim ve vücut sıcaklığım 33.5 dereceye düştü. Acil yardım ekibinin kalp krizinden döndüğümü söylediğinde ağzımdan çıkan söz "Pes etmedim değil miydi?" Hayatımın en zor haftasını yaşadım.

KURGU YOK, HER ŞEY GERÇEK

Özel TİM Semender belgeselinin çıkış noktası ne oldu?

ALTUĞ GÜLTAN:SAT eğitimleri insan sınırlarının fiziksel ve zihinsel olarak en zor şartlarda test edildiği bir süreç. Buna ileri seviye kondisyona ve fiziksel yeterliliğe sahip sivil sporcuları dâhil ederek bir deneyim tasarlarsak sonucun ne olacağını merak ettik ve fikrimizi TRT Belgesel ekibiyle paylaştık. Ve 'Özel Tim Semender' belgesel projesi hayata geçti.

'Semender' ismi özellikle mi seçildi?

BURAK AKSOY: Semender, hem karada hem de suda yaşayabilen özel bir canlı. SAT komandoları da hem karada hem de denizde kendilerine verilen görevi yerine getirmeyi amaçlayan özel bir birlik. Buradan yola çıkarak belgeselimizin ismini belirledik.

Çekimler nasıl geçti?

BURAK AKSOY:En doğal şekilde çekmeyi hedeflediğimiz için o deneyimi tasarlamak uzun zaman aldı. Kursiyerler kayıtta olduğumuzu bile fark etmeden, kendimizi unutturarak onları nasıl bu olayın içine sokabiliriz? Buna mesai harcadık. Öyle anlar oldu ki, çoğu zaman çekildiklerinin bile farkında olmadıklarını gördük. Sporcuların sağlığı en önde gelen konuydu. Bununla ilgili setimizde sürekli ambulans ve doktor bulundurduk.

HERKES BİR ÇEŞİT ASKERİ ORTAMDA OLDUĞUNU HİSSETTİ

SAT Komando Bülent Kuru

Öncelikle SAT komandoluğunu sizden dinlemek isteriz...

SAT komandoları deniz kuvvetlerinin özel operasyon birliğidir. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na gönüllülük esasına bağlı olarak katılan subay ve astsubaylar, öncelikle ön eleme testlerinden geçer, sonra 57 hafta sürecek olan zorlu fiziksel ve psikolojik testlerden oluşan SAT kursuna katılır. Başarılı olanlar SAT komando olmaya hak kazanır. SAT'lar karada, havada ve denizde her türlü özel görevleri yapabilecek şekilde eğitim alırlar.

Belgesele nasıl katıldınız?

Programın yönetmeni Altuğ Gültan, bu projeden bahsetti. SAT ile alakalı böyle bir projeye seve seve dâhil olabileceğimi söyledim. Her ayrıntının hesaplandığı, titiz bir çalışma sonrasında programın detaylarını ortaya çıkardık. Benim için de çok zor geçmiş olan SAT kursunun, böylesine bir simülasyonunda bulunmak beni anılarıma götürdü. Kendi cehennem haftamda yaşadığım duyguyu tekrar yaşadım.

Belgesele ilham olan cehennem haftası nedir?

Cehennem haftası, SAT kursunda bir ara test. Zorlayıcı ve yıpratıcı fiziksel-zihinsel baskının yanı sıra artan uykusuzluk ile dayanılmaz yorgunluk bu özel haftanın en ayırt edici özelliği. Bu haftayı bitiren kursiyerler için SAT oldu denilemez ama bitirmek için her türlü zorluğa karşı direnecek üstesinden gelecek kararlılıkta denilebilir.

Belgeselde verilen eğitimler gerçek eğitimlerin küçük bir örneği sanırım...

Özel Tim Semender, SAT kursundan esinlenerek hazırlandı. SAT kursunun hafifletilmiş, katılımcılar için gerçeğine uygun olarak düzenlenmiş simülasyonu. SAT komandolarının, eğitimlerini en kötü senaryoya göre yapmaları gerekir. SAT komandoları en zorlu görevleri başarmak zorunda oldukları için yaptıkları eğitimlerde gerçeğine yakın zorlukta olmalı. Bu programda gerçek SAT kursunun cehennem haftasının bir simülasyonu olduğundan ve eğitmenlerde gerçek SAT komandoları olduğu için program içeriğindeki her şey zor olmak zorunda. Katılımcılar sınırlarını görmek ve kendilerini keşfetmek istiyorlardı, biz de onlara yardımcı olduk.

Çekimler nasıl geçti?

Program süresince disiplin ve uygulamalardan hiç taviz verilmedi. Kameralar olmadığında bile kurs devam etti. SAT kursunda kursiyerlere uygulanan davranışların hepsi birebir uygulandı. Hatta set ekibi ve orada olan herkes bir çeşit askeri ortamda olduğunu hissetti. Program bitti katılımcılara, "Başarılı bir şekilde programı bitirdiniz ve Semender belgesini almaya hak kazandınız" diyorum kimse sevinmiyor. Öyle bir moda girdiler ki sanki sevindiklerinde arkasından yine bir düdük, yine bir ceza olacakmış gibi bakmaya başladılar. Özel Tim Semender katılımcıları, SAT olabilmenin ne kadar zor olduğunu daha iyi anladılar. Bundan sonraki hayatlarında zorluklar karşısında vazgeçmemeyi, önlerine çıkan engellerin onları hedeflerinden saptırmasına izin vermeyeceğine eminim. Semenderler, "Ya bir yol bulacaklar, ya bir yol yapacaklar"...