Sektörün geleceği genç modacılar

ÜMİT TEMURÇİN

umittemurcin@gmail.com

Tasarım yarışmaları genç yetenekleri keşfetmek, onlara iş ilişkileri kazandırmak ve moda sektöründeki verimliliği arttırmak açısından çok önemli platformlar. Hem genç tasarımcılar hem de taze kan arayan sektör bileşenleri bu platformları çok iyi değerlendirmeli…

Ülkemizde yapılan tüm moda ve tekstil tasarım yarışmalarına ne kadar destek verdiğimi beni yakından takip edenler iyi bilir. Genç yetenekleri keşfetmek, sonrasında onlara kreatif yanlarıyla birlikte kurumsal kimlik, iş ilişkileri  kazandırmak anlamında çok önemli olan bu platformların çoğalması ve var olanların da daha çok  desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Öğrencilere veya genç mezunlara oldukça heyecan veren ve güçlü bir referans sağlayan tasarım yarışmaları, yukarıda saydığım noktaların dışında birçok deneyim sunuyor. Gençleri ilk heyecanlandıran nokta, para ve eğitim ödülleri oluyor. Sonrasında sağlıklı bir tasarım dosyası hazırlama deneyimi edinmiş oluyorlar. Kreatif yanı ve dosyası başarılı olanlar, finalde değerlendiriliyor. Ardından bu yarışmalarda kreatif yöneticilik yapan insanlar, genç tasarımcılara tasarımlarını hayata geçirmekte rehberlik ediyorlar. Profesyonel atölyelerde, ustalarla çalışıp özel deneyim edinmek oldukça önemli. Dosyadaki tasarım hikâyesinin ve tasarım detaylarındaki bütünlüğün hayata geçirilmesi oldukça kritik ve önemli. Hazırlanan kapsül koleksiyon için çekimler yapılıyor. Bu esnada stil danışmaları, makyaj ve saç uzmanları, fotoğraf sanatçılarıyla birlikte çalışmak onlara, kolektif işbirliklerinin muhteşem sonuçlarını gösteriyor. Finalistlerin eğitimi, tasarım hikâyesi ve yapılan çekimleri özel bir katalogda toplanıyor ve jüri değerlendirilmesi için hazır hale getiriliyor. Bu aşamalarda pazarlamanın önemini iyice kavrıyorlar. Final defilesi gerçekleşeceği gün; organizasyon hazırlıkları, podyum, ışık, müzik, koreografi ve manken seçimlerini içeren atmosferi yaşamak, ileriki yıllarda kendilerine oldukça yardımcı oluyor. Tabii bu tempoya bir de heyecanı ve mini aksaklıkları yönetmeyi eklersek bu tecrübe paha biçilmez oluyor. Ben bu yarışmalarda ödül kazananlarla diğer finalistler arasında çok fark görmüyorum. Çünkü en büyük adım, bu tarz yarışmalara katılmak, denemek, tekrar denemek ve yılmamak. Gençlik yıllarında kreatif yönünüzü ne 

kadar çok ortaya çıkarır ve bu yarışmalardan referans toplarsanız kariyer temellerinizi o kadar güçlendirirsiniz.Bu yazımı okuyup bir adım atmak için heyecanlanan gençlere ve onları teşvik edip destekleyecek yetişkinlere birkaç öneri…

- İHKİB-Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması

- Adana 5.Uluslararası Portakal Çiçeği Karanavalı “Kostüm Tasarım Yarışması” 

- İTHİB- İstanbul Kumaş Tasarım Yarışması

- Shoexpo İzmir-Uluslararası Ayakkabı Tasarım Yarışması 

- EİB – XII. Moda Tasarım Yarışması

- İZFAŞ- EGSD İF Wedding Fashion İzmir-Gelinlik Tasarım Yarışması

- İDMİD-Uluslararası Ayakkabı Tasarım Yarışması

- EİB-TİM Deri Tasarım ve Üretim Yarışması

DENİB TASARIM YARIŞMASI'NDA MUHTEŞEM FİNAL 

Genç tasarımcılara fırsat veren yarışmalar arasında en başarılı bulduklarımdan biri, Denizli İhracatçılar Birliği'nin (DENİB) düzenlediği “Ev ve Plaj Giyimi Tasarım Yarışması”. Bu yıl beşincisi düzenlenen yarışmanın finali, Rönesans Ajans-Akif Örük organizasyonuyla, 17 Şubat Cuma günü, Pamukkale Colossae Thermal Oteli’nde görkemli bir defile ile gerçekleşti. Finalistlerin hazırladığı kıyafetler, podyumda ünlü mankenler Özge Ulusoy, Ebru Öztürk, Irmak Atuk, Şebnem Schaefer tarafından taşındı. Cem Belevi podyumda mankenlerle birlikte yürüdü ve sonrasında mini bir konser verdi. Yarışmanın sunuculuğunu Oylum Talu yaptı. 10 finalist arasından dereceye giren 4 tasarımcıyı belirleyen jüri üyeleri arasında Yeditepe Üniversitesi Başkan Danışmanı Prof. Dr. Sedefhan Oğuz, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Ve Moda Tasarımı Bölüm Başkanı Kemal Can, ünlü moda tasarımcıları Erol Albayrak, Niyazi Erdoğan, Özlem Kaya, Tanju Babacan, Moda Tasarımcıları Derneği Başkanı Mehtap Elaidi,  İMA Eğitmeni ve Moda yazarı Ümit Temurçin, Diva Magazin Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Pakize Sükan, Vouge Dergisi Blogger Barış Çakmakçı, DENİB Tasarım Komitesi Başkan Vekili İsa Dal vardı. Yarışmanın kreatif direktörlüğünü Gül Ağış üstlendi. Yarışmanın birincisi 10 bin TL, ikincisi 7 bin TL, üçüncüsü ise 5 bin TL para ödülü aldı. DENİB’in sunduğu projenin Ekonomi Bakanlığı’nca onaylanması halinde bir tasarımcı da yurtdışına eğitim olanağı kazanabilecek. Gecede konuşan TİM Başkan Vekili ve DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, “Bu yarışmayla hazır giyim sektörüne ve tasarım dünyasına farklı bir renk getirdiğimizi düşünüyoruz” dedi. Öğrencilerin ortaya çıkardığı tasarım yorumları oldukça ilham verici, bu büyük sektörde rutin üretim yapan tasarım ekiplerine, farklı bakış açıları kazandırmak anlamında bu genç yeteneklerin taze kan olacağını ve bu sayede verimliliğin daha üst seviyelere çıkacağını rahatlıkla söyleyebilirim.