Sektörümüzün görünmeyen kahramanları

ÜMİT TEMURÇİN

umittemurcin@gmail.com

Yeni sezon heyacanı devam ediyor. Her hafta, birçok marka ve tasarımcıların lansmanları, reklam filmi tanıtımları veya belirli ürün gruplarına yönelik davetler gerçekleşiyor. Koleksiyonların çıkış noktaları, ilham kaynakları, kumaş ve desen içeriklerine dair detayları öğrenmek adına bu organizasyonlar bizler için oldukça önemli.

Her marka veya moda tasarımcısı büyük operasyonları organize edecek, maddi güce, ekibe ve zamana sahip değil. Bu anlamda tekstil ve moda sektörümüzün yeni isimler kazanması, sektöre yeni giren markaların büyümesi, genç yeteneklerin doğru platformlarda kendini göstermesi için bakanlıklardan, ticaret odalarından, kalkınma ajanslarından, derneklerden, üniversitelerden ve sivil toplum örgütlerinden destek alması gerekmektedir. Ülkemizde sektörümüz adına beni sevindiren birçok moda organizasyonu, yarışma, etkinlik ve fuar düzenleniyor. Büyük ihracatçılar, markaların kurucuları ve yönetim ekipleri sektörün geleceği bu organizasyonlara çok daha yatırım yapmalı ve sahip çıkmalı diye düşünüyorum. 

DEĞER KATAN TEMSİLCİLER

Bu yazımının içeriğinde bana ilham olan geçen haftalarda düzenlenen  Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul ve 27.Koza Genç Moda Tasarım Yarışması, iki önemli ve dev organizasyon. Tabii burada listelemeye kalksam daha birçok organizasyon sayabilirim. Konuyu toparlamam gerekirse bu iki organizasyonun ana proje sahibi, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon Ihracatc¸ıları Birligˆi’nin (IHKIB) Başkanı Mustafa Gültepe ve yönetim kurulu üyelerini sektörümüze sağladıkları katkılardan dolayı tebrik etmek istedim. Özellikle çalışma hassasiyetlerini bildiğim ve sıkı takip ettiğim; MBFWI ve The Core İstanbul Komite Başkanı Cem Altan artı diğer komite üyeleri Nejdet Ayaydın, Barış Eraslan, Ayhan Onat, Hikmet Ünal, Mithat Samsama ve Cemal Beyazıt gibi değerli işadamlarını özel olarak anmak isterim.

Tabii Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri (DENİB) ve Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) gibi sivil toplum örgütlerinin küçük bütçeli büyük özverili ve dev etki yaratan çalışmalarını örneklemez isem içim pek rahat etmeyecek. Bu anlamda DENİB Başkanı Mustafa Koltuksuz ve Başkan Yardımcısı Mukaddes Başkaya, TGSD Başkanı Hadi Karasu ve Başkan Yardımcısı Ramazan Kaya ile birlikte tüm yönetim kurulu üyelerini ‘Sivil Toplum Örgütü’ çalışmalarından ötürü gönülden tebrik ederim.