ZEKİ GÜMÜŞ / zeki.gumus@aksam.com.tr
Ege Bölgesi’nde yer alan Manisa, İzmir’e 35 kilometre uzaklıktadır. Manisa birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehirdir. Hititler, Frigler, Yunanlılar, Lidyalılar, İranlılar, Romalılar, Bizanslılar, Saruhanoğulları ve Osmanlılar, Manisa’da yönetimde yer aldılar. Manisa şehrinin kurucuları olarak Magnetler görülüyor. Bu şehri kurduklarında ‘Magnesia’ yani ‘Büyük Şehir’ adını verdiler. Bu isim daha sonra Mağnisiye, Mağnisa, Manisa adını aldı.
Manisa’da gezilecek yerler listesi yapmak istersek sıralamaya girecek yerleri kısaca inceleyelim...
Muradiye Camii: Mimar Sinan’ın en önemli eserleri arasında yer alan caminin projesi 90’lı yıllarda çizildi. Mimar Mahmut Ağa’nın inşasına başladığı caminin bitirilmesi Mimar Mahmut Ağa’nın ölümüyle Mimar Mehmet Ağa’ya nasip oldu. Caminin projesini çizen Mimar Sinan ise yaşının ileri olması nedeniyle camiiyi maalesef göremedi.
Manisa Kalesi: Spil Dağı’nın dibinde yapıldı. Şehri Magnetlerin inşaa ettiği düşünülüyor.
Spil Dağı Milli Parkı: Merkeze 20 km uzaklıktadır. İsmini tarihteki Kronos’un karısı Kybele Sipylena’dan alıyor. Milli parkta bulunan mağaralarla sülüklerin dolu olduğu Sülüklü Göl’ü görmenizi tavsiye ederiz. Milli parkta, kurt, ayı, karaca, çakal, akbaba, domuz, porsuk, tilki, dağkeçisi, sansar ve benzeri birçok hayvan görülüyor. Burada bir de sürpriz bir mekan olarak Manisa Tarzanı’nın mezarı ilginiz çekebilir.
Sidas Antik Kenti: Lidyalılar tarafından yapılan Sidas Antik Kenti, tarihte çok önemli bir şehir oldu.
İvaz Paşa Camii: Şehir merkezinde yer alan cami, İvaz Paşa tarafından 1484’te yaptırıldı. İvaz Paşa’nın mezarı da buradadır. Osmanlı mimarisinin güzel bir örneği olan cami, tezyinatıyla oldukça dikkat çekici bir camidir.
DÜNYACA ÜNLÜ EFSANE
Ağlayan Kaya: Ağlayan Kaya’nın dünyaca ünlü bir efsanesi var. Efsanenin kahramanı Niobe, Thebai Kralı Amphion ile evleniyor, 12 çocuğu oluyor. Niobe’nin arkadaşı Hera ise, Zeus ile evlenerek Apollon ve Artemis adında iki çocuğa sahip oluyor. Niobe, Hera’nın iki çocuğu olduğu için onu küçümsüyor ve kendisini Hera’dan üstün görmeye başlıyor. Bu duruma öfkelenen Hera, çocuklarından Niobe’yi cezalandırmalarını istiyor. Bunun üzerine Apollon ile Artemis, Niobe’nin tüm çocuklarını okla öldürüyor. Niobe, günlerce ağlıyor. Zeus, onun bu haline acıyor ve acısını dindirmek için Niobe’yi ağladığı yerde taş haline getiriyor. Günümüzde, Spil Dağı’nın eteğinde yer alan kayanın göz çukuruna benzeyen girintilerden sızan suyun Niobe’nin gözyaşları olduğu iddia ediliyor. Efsaneye göre taş kesilen Nioble’nin gözyaşlarının zaman zaman aktığı ve yanında çocuklar oynadığında gözyaşlarının durduğu söyleniyor. Buradaki siluette ise bir kadın başını andıran kaya parçası görülüyor.
Sardes Antik Kenti: Lidya Uygarlığı’nın başkentidir. Sardes, Salihli İlçesi’nde Sart Kasabası’nın yakınlarındadır. Sardes Antik Kenti, tarihte paranın ilk basıldığı yerdir. Ayrıca Hıristiyanlıkta önemli olan yedi kiliseden birine sahiptir. Bu ilginç özellikleriyle bu antik kent birçok turistin ziyaret ettiği bir yer haline geldi. Bunların dışında Manisa aynı zamanda kaplıcalar diyarıdır. Eğer kaplıca kayfi yapmak isterseniz, Urganlı Kaplıcaları ve Kurşunlu Kaplıcalarını tercih edebilirsiniz.
ŞEHRİN DETAYLARI BURADA
Manisa Müzesi: Şehrin birçok değerini bir arada görmek isterseniz bu müzeyi de ziyaret etmenizde fayda var. Bunların dışında Anadolu’nun en büyük Tümülüsleri olan Bintepe Tümülüsleri, Salihli İlçesi sınırları içinde bulunuyor. Vakti olanlar için ziyaret listesinde yer alabilir. Gezilecekler listesine ekleyebileceğiniz yerlere Rum Mehmet Paşa Bedesteni, Kurşunlu Han ve Cumhuriyet Hamamı’nı da ekleyebilirsiniz. Yeşil ve temiz doğası, tarihi yapıları, dünyaca ünlü şifalı mesir macunu, sultaniye üzümü, Spil Dağı milli parkıyla Manisa güzel vakit geçirebileceğiniz rotalardan bir tanesi. Bir hafta sonu Manisa’da geçirmek size birçok şey kazandıracaktır.
Ne yenir?
Manisa lezzetlerinin bazıları dünyaca üne kavuşmuştur. Bunlardan Kırkağaç kavunu, Mesir macunu, Sultaniye üzümü ve Akhisar köftesi çok ünlüdür.
Kısaca bu lezzetleri sıralarsak;
Kırkağaç kavunu, oldukça dayanıklı bir kavundur ve lezzetlidir.
Mesir macunu, 41 çeşit baharatın karışımıyla hazırlanan bir mecundur ve her yıl şenlikleri yapılıyor. İlk olarak Hafsa Sultan’ın hastalığına derman olması için hazırlandı.
Sultaniye Üzümü: Dünyaya Sultanas olarak nam salan üzüm türüdür. çekirdeksiz beyaz üzümdür. Akhisar köfte, Sultan çayı, keşkek, Manisa kebabı, Alaşehir kapaması, Akhisar katmeri, simit ekmeği (nohutla yapılan bir ekmek çeşidi), şehzade tatlısı, kula güveci Manisa’nın lezzetleri olarak bir nefeste sayılabilir.
Nasıl gidilir?
Karayoluyla Manisa’ya İstanbul’dan yaklaşık 450 km’dir. Bursa-Balıkesir üzerinden veya Bandırma’ya feribotla geçtikten sonra Susurluk-Balıkesir üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.
Havayoluyla ise en yakın havaalanı İzmir Adnan Menderes Havalimanı’dır ve yaklaşık 50 km mesafededir.