Şehit geldiler ve şehit gittiler

15 Temmuz'un bir şehitleri, bir de şahitleri var. Herkes yerinde. Araya giren zaman ve mekân gönülden bağlıları koparmadı, koparamaz. 15 Temmuz Derneği ve Okur Kitaplığı işbirliği bu bağa bir ilmek daha attı. Şehit ailelerinin ve yazarların 251 şehide hitaben yazdığı mektuplar 251 Mektup kitabıyla bir araya geldi. Bugün ve yarınlara hem miras hem ibret olarak ortaya çıkan kitabın tanıtım gecesi Hafıza 15 Temmuz Müzesi'nin tanıklığıyla şehitlere selam verdi...

ZEYNEP TÜRKOĞLU / zeynoturkoglu@gmail.com

GÜLCAN TEZCAN (251 MEKTUP KİTABI EDİTÖRÜ)

15 Temmuz Derneği'nin başarısız darbe girişiminin 5. Yılı için hazırladığı bir çalışma bu. Projenin fikir babası 15 Temmuz Derneği Genel Sekreteri Ziya Gültekin. Dernek Başkan Vekili Tarık Şebik ve derneğimizin basın sorumlusu Arzu Şahin'in koordinatörlüğünde bir yayın ekibi oluşturuldu. Dernek başkanımız İsmail Hakkı Turunç'un destekleri ile de harekete geçildi. Şehitlerimize mektup yazmak istedik. Kimi bir şehit yakınının, kimi bir yazarın elinden çıktı. Ortak nokta bu yarayı gönlünde taşıyan insanlar olmaları. Böylelikle geçen 15 Temmuz'da okurla buluşan bu kitap çıktı ortaya.

Mektuplar ayrı kalemlerden her bir şehide tek tek yazılmış olsa da toplamında bir portre çıktı ortaya. İyi insan portresi. Şehit portresi. Bir insan nasıl şehit olur? Ya da nasıl bir insan şehit olur? Nasıl şehit gibi yaşanır? Ölüm güzellemesi değil bu. Şehit gibi yaşamak ve iyi insan olmakla ilgili bir bakış. 15 Temmuz şehitlerimizin her birini hem tanımak hem de çocuklarımıza öğretmek gerekiyor. Kendilerine vefa borcumuz olmanın ötesinde karakterlerini tanımak için ihtiyacımız var buna.

ÜNSAL ÜNLÜ (OKUR KİTAPLIĞI GEN. YAY. YÖN)

15 Temmuz'u iliklerimize kadar sahiplenen bir yayınevi olarak bu projeye dâhil olmaktan büyük bahtiyarlık duyduk. Uzun süren titiz bir çalışma sonucunda yüzün üzerinde şehit yakını ve onlara eşlik eden yazarlarımızın katkısı ile ortaya muhteşem bir eser çıktı. Beş yüz civarında eseri okurla buluşturan bir yayınevi olarak bunun bütün çalışmalarımızın en kıymetlisi olduğunu söyleyebilirim. Bugünden yarınlarımıza en canlı hislerimizin, darbeye karşı direncimizin, savaşımızın şahidi olarak miras kalacağına inanıyorum.

ZİYA GÜLTEKİN (15 TEMMUZ DERNEĞİ GENEL SEKRETERİ)

Türkiye her on yılda bir sömürgecilerin gerçekleştirdiği darbelerle kendi yörüngelerinde tutulmaya çalışılan bir ülkeydi. Sömürgeciler söz dinletemedikleri siyasetçileri Nato'nun beslediği cuntacılarla alaşağı etmeyi alışkanlık haline getirmişlerdi. 15 Temmuz 2016'ya kadar hep başarıyla uygulanan darbe senaryosu bu sefer tutmadı. Milletimiz fondaş medyanın yalanlarına, STK görünümlü Soros artıklarının kışkırtmalarına, asker kılıklı CIA ajanı teröristlerine aldırış etmeden, milli iradenin yanında durdu. Böylece Türkiye onlarca yılın ardından vesayet rejimlerini yıkarak bedelini şehit kanlarıyla ödediği ve sadece millet iradesine dayanan yeni bir hükümet sistemi kurdu. Bu tarihi hadiseyi gerçekleştirirken şehit olan kahramanlarımızı, istedik ki bilgileri, özellikleri ve yaşadıklarıyla tek bir kaynak eserde toplansın ve tarihe arşiv niteliğinde başucu kitabı hediye edilsin. Kuruluşumuzdan itibaren iki ana amaç etrafında çalıştık. İlki, şehitlerimiz ve gazilerimizle kardeşlik hukuku geliştirmek, ikincisi 15 Temmuz destanını geleceğe aktaracak ve milli hafızada canlı tutacak kültürel ve sosyal etkinlikleri organize etmektir. 251 Mektup kitabı da bu duygu ve amaçla vücuda geldi.

ÖZGÜL ÖZKAN YAVUZ (KÜLTÜR VE TURİZM BAKAN YARDIMCISI)

15 Temmuz Fetöcü hainlerin ve onların destekçisi güçlerin bu milletin istiklaline ve istikbaline kast ettikleri en büyük kalleşlikti. Hain girişimin ilk anlarından itibaren canlarını, kanlarını feda etmeyi göze alıp ardında bıraktıklarını düşünmeden Türkiye'nin her yerinde sokaklara çıkan kadını erkeği, genci yaşlısı herkese millet olarak sonsuz şükran borçluyuz. Her biri iman dolu göğüslerini canlı birer kalkana çevirdiler. O geceyi, şehit ve gazileri unutmamak, unutturmamak, hatıralarını ebediyen yaşatmak için derneğimiz takdire şayan çalışmalar yapıyor. Bu özel kitap da derneğimizin tarihe not düşen çalışmalarından biri. Onları hiçbir zaman unutmayacağımız, yalnız bırakmayacağımız bilinmeli.