MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, beş şehirde çok daha kapsayıcı etkinliklerle bir kez daha kapılarını açıyor. Üç yıl süren hummalı bir çalışmanın ardından ilk kez geçen yıl Beyoğlu Kültür Yolu adıyla düzenlenen ve bu yıl Başkent Kültür Yolu rotasıyla genişleyen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, bu kez beş ilde benzersiz bir kültür sanat deneyimi yaşatacak. 16 Eylül-23 Ekim tarihleri arasında İstanbul, Ankara, Çanakkale, Diyarbakır ve Konya'da düzenlenecek festivallerde, sanattan sinemaya, edebiyattan dansa, müzikten dijital sanatlara herkesin kendi beğenisine ve ilgisine uygun 3 binden fazla etkinlik, 15 bine yakın sanatçı ile Türkiye kültür ve sanata doyacak. Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Dünyada bu kadar geniş çapta yapılan ender kültür ve sanat etkinliklerinden biriyiz. Kültür sanat coşkumuzu bu beş şehrimizden tüm Türkiye'ye dalga dalga yayacağız. Festival kapsamında oluşturduğumuz kültür rotalarımızla şehirlerimizi özgün cazibe merkezlerine dönüştüreceğiz." dedi.
FESTİVAL RUHU KALICI OLACAK
Dünyada örneği az görülen bir kültür sanat festivali düzenlediklerini belirten Bakan Ersoy, "Ülkemizin sahip olduğu kültürel mirası dünya vitrinine taşımak hedefiyle gerçekleştirdiğimiz Türkiye Kültür Yolu Festivalleri ile hem şehirlerimizin kültür rotalarını ayağa kaldırıyor hem de kültür ve sanatı herkes için ulaşılabilir kılıyoruz. Geçen yıl Beyoğlu Kültür Yolu ile başlattığımız festival coşkumuzu, bu kez beş ilimizde birden, çok daha kapsayıcı ve yaygın etkinliklerle daha geniş kitlelere ulaştıracağız. Bu şehirlerimize gelecek yıl İzmir'imizi de ekleyeceğiz. Ayrıca Adana Portakal Çiçeği Karnavalı'nı da Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamına alacağız. Aklımızda farklı şehirlerimiz de var. Kültür alanında olağanüstü varlıklara sahibiz, yeter ki bunları destekleyelim ve tanıtımını da en iyi şekilde yapalım." Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'nin şehirlerin kültürel, mimari ve tarihi miraslarına rotalarla dikkat çektiğini belirten Bakan Ersoy, kültür rotalarında yapılan çalışmaların etkinlikler kadar önemli olduğunun altını çizdi. Festival rotalarındaki mekânlara yeni bir ruh kattıklarını vurgulayan Bakan Ersoy, "Şehirlerimizdeki kültür rotalarını oluştururken, kültürel öneme sahip mekanlarımızı yeniden elden geçiriyor ve restore ediyoruz. Bunu yaparken de o rotada yer alan galerilerden vakıflara, araştırma kurumlarından antikacılara herkesi sürece dâhil ederek, bir kültür sanat ekosistemi yaratıyoruz. Bu rotalarda festivaller sona erse de festival ruhu kalıcı oluyor ve kültür sanat yatırımları, projeleri devam ediyor." dedi.
Bir ayı aşkın bir süreye yayılan festivallerde biletli etkinliklerin yanı sıra pek çok ücretsiz etkinlik de var. Festivaller kapsamında gerçekleşecek etkinliklerle ilgili ayrıntılı bilgilere https://www.kulturyolufestivalleri.com/ internet adresinden ulaşmak mümkün.
BÜTÜN İNSANLARA DOKUNACAĞIZ
Çanakkale'de gerçekleşecek Troya Kültür Yolu Festivali, 16-25 Eylül tarihleri arasında 40'tan fazla mekânda yüzden fazla etkinliği sanatseverlerle buluşturacak. Çanakkaleliler ve bölge halkı, Anadolu Ateşi "Troya" Gösterisi'ni Anadolu Hamidiye Tabyası Açık Hava Sahnesi'nde izleme fırsatı bulacak. Aynı zamanda Troya Müzesi'nde yapılacak Troya efsanesi video mapping gösterisi de izleyicilere görsel şölen yaşatacak. Devlet Opera ve Balesi'nin 3 tenor konseri ile Hisseli Harikalar Kumpanyası müzikali, Anadolu Hamidiye Tabyası Açık Hava Sahnesi'nde izleyicilerle buluşacak. Çanakkale destanıyla ilgili pek çok film gösteriminin yapılacağı festivalde Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi'nin açılışı da gerçekleştirilecek.
Çanakkale gibi kadim bir şehirde bu denli büyük bir kültür sanat festivalinin yapılacak olmasından dolayı büyük heyecan duyduklarını belirten Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, "Çok heyecanlıyız çünkü İstanbul, Ankara gibi büyük metropollerden sonra sanatın ve kültürün çok yoğun yaşandığı kültür yolu festivalinin Çanakkale'de yapılıyor olması bizi çok mutlu etti. Çanakkale gerçekten kadim bir şehir. Çanakkale'de yaşayan insanlar sanata ve kültüre çok aşina. Biz Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı olarak bu organizasyonun koordinasyonunu yapacağız ve tecrübelerimizi bu güzelliğe katmış olacağız. Daha önce başarılı olmuş İstanbul ve Ankara kültür yolu festivalleri bize yol gösterdi. Aslında bu festivallerle sadece sanatın ve kültürün tek bir dalı değil, bütün dallarıyla şehre giriliyor. Yani operadan baleye, tiyatrodan konserlere, sergiden spor organizasyonlarına kadar sanatın, kültürün, sporun her çeşidi bu etkinliklerde yerini alıyor. Tarihi mekânlar ve halkın yoğun olduğu yerlerde festival gerçekleşecek. Yaşayan bir festival olacak. İnsanların buluşma noktası olacak, Çanakkale'de buluşacağız. Herkesin ilgisini çekebilecek, sanatın ve kültürün her türlü enstrümanı burada kullanılacak. Kısaca dokunmadığı kimse kalmıyor ve dolayısıyla bütün şehir halkını kucaklamış oluyorsunuz. Bakanımızın da dediği gibi bu festivalleri geleneksel hale getirmek ve kalıcı olmasını arzu ediyoruz. Bu bölgede yoğun bir insan trafiği var. Çok fazla ziyaretçi alıyoruz. Eminim bu festivallere de katılım yoğun olacak. Buraya yakın mesafede yer alan çevre iller var. Dolayısıyla hitap ettiğimiz kesim sadece Çanakkale değil. Burada bir bayram havası, festival coşkusu yaşanacak. Çanakkale'nin bugüne kadar görmüş olduğu en kapsamlı ve yoğun katılımlı festivali olacak. Buradan da herkesi Çanakkale'deki büyük buluşmaya kültüre ve sanata davet ediyoruz. Çanakkale hepimizin ortak değeri ve bu milletin kalbidir."
MEDENİYETİN İZİ SÜRÜLECEK
Beyoğlu Kültür Yolu Festivali'nde 46 ayrı mekânda 6 binden fazla sanatçı 1-23 Ekim tarihleri arasında binden fazla etkinlikte sanatseverlerle buluşacak. Festivalin kalbi olan AKM, tüm salonlarıyla İstanbul halkının kültür sanat yolculuğuna eşlik edecek. Dünyaca ünlü İspanyol müzisyen Buika, AKM Opera Salonu'nda müzikseverlere unutulmaz bir gece yaşatacak. AKM Galeri'de ise Devrim Erbil'in kişisel sergisi sanatseverlerle buluşacak. Festival kapsamında edebiyatçıların el yazmalarından oluşan bir sergi Tophane-i Amire Tek Kubbe'de açılacak. Çukurcumada ise antika festivali ve müzayedeler düzenlenecek. Programda yer alan Kukla Festivali, çocuk tiyatroları ve çocuk atölyeleriyle çocuklar da festivalin tadını çıkaracak.
"Kültür sanata doyacağımız bir festival bekliyor vatandaşlarımızı" diyen Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız programla ilgili şunları aktardı: "Beyoğlu bütün medeniyetlerin kültürel kodlarını tarih boyunca taşımış bir yer. Ve bu birikimini bugün insanlara yansıtıyor. Sinemanın, tiyatronun doğum yeri. Dolayısıyla Beyoğlu, kültürün başkenti. Beyoğlu Belediyesi olarak pek çok film festivaline tiyatro ve diğer sanat etkinliklerine ev sahipliği yapıyoruz. Özellikle pandemiden sonra insanların bu yöndeki taleplerini karşılaması bakımından birinci Beyoğlu Kültür Yolu Festivali çok güzel oldu. Sanatın birçok farklı dalını burada görmek mümkün. Burası eski bir yerleşim yeri olabilir ama dijital sanatta da Beyoğlu bugün iddialı. Ama diğer taraftan da geleneksel sinemaya, tiyatroya ev sahipliği yapıyoruz. Bu anlamda Beyoğlu Kültür Yolu Festivali diğer festivallere de ilham oldu. Sayın bakanımıza da teşekkürlerimizi iletmek isterim. Yüzlerce alanda binlerce yerli, yabancı sanatçı AKM'den Galataport'a kadar kültür yolunda yerini aldı. Burada tarihi, kültürel bir derinlik var. İnsanlar sanatsal etkinliklere katılırken buradaki medeniyet kodlarını da görüyor ve tanık oluyor. Bu anlamda da kıymetli bu festivaller. Türkiye'nin her tarafına yayılıyor olması da çok önemli. Bakanımız da az önce açıkladı dünyanın farklı yerlerinden, farklı ekollerden sanatçılar gelecek ve Türkiye'nin değişik rotalarında sanatlarını icra edecek. İstanbul'a gelme imkânı olmayanlar, bulundukları yerlerden ya da kendilerine en yakın illerden bu kültür yolu festivallerine intikal edecek. Neden 81 ile de yayılmasın ki? Bu sene de geniş kapsamlı olacak. Bakanımızın da ifade ettiği gibi programlara sürekli ilaveler olacak. Her seferinde program zenginleşerek devam ediyor. İnanıyorum ki dördüncüsü daha kapsamlı ve uluslararası olacak. Burada yapılan festivalleri diğer bir iki günlük festivallerle karşılaştırmak haksızlık olur. Kültürü, sanatı biz sahipleniyoruz. İptal edilen diğer festivallerin gerekçelerine bakmak gerekir. Sonuçta bir kamu düzeni var. Burada yapılan festivallere milyonlarca kişi katıldı. Civar illerden birçok misafirimiz geldi. Ücretsiz ve kaliteli birçok etkinlik oldu ve olacak. Bu bakımdan kıymetli bir festival. Ben herkesi Beyoğlu Kültür Yolu Festivali'ne davet ediyorum. 7'den 70'e herkese hitap eden programlar var. Çocuklar ve gençler için hazırlanmış özel etkinlikler olacak. Ailecek takip edilecek sergiler, açık hava etkinlikleri yapılacak."
KÜLTÜR YOLU ANKARA'DAN SONRA DİYARBAKIR VE KONYA'DAN DA GEÇECEK
Başkent Kültür Yolu da doyumsuz bir kültür ve sanat ortamı sunacak. Ankara kadar köklü bir geçmişe sahip olan Ulus semti ve çevresindeki tarihi ve kültürel mekânları içine alan güzergâhta 23 gün boyunca 70 farklı noktada 5 bine yakın sanatçının katılımıyla 5 yüzden fazla etkinlik gerçekleşecek. Göbeklitepe Operası, Büyük Tiyatro'da Ankaralı sanatseverlerle buluşacak. Tiftik Evi'nde genç sanatçıların NFT sergisi, dijital sanata yeni bir boyut getirecek. Çocuk olimpiyatlarının yapılacağı Roma Hamamı'nda aynı zamanda okçuluk eğitimden antik dönem ekmek yapımına uzanan bir dizi faaliyet gerçekleştirilecek.
8-16 Ekim tarihleri arasında Diyarbakır Sur Kültür Yolu'ndan barış güvercinleri uçurulacak, Türkiye'nin kültür sanat zenginliği Diyarbakır'dan dünyaya taşınacak. Kapadokya'nın balonları Diyarbakır'da uçuş yapacak, Keçiburnu Terası'ndan gökyüzü gözlem etkinliğiyle festival rengarenk bir hal alacak. Çalışmalarıyla tüm dünyada büyük ilgi gören Refik Anadol'un Rönesans eserleriyle hazırladığı dijital enstalasyonu "Renaissance Dreams" Saint George Sanat Merkezi'nde, ressam İsmail Acar'ın sergisi Surp Giragos Kilisesi'nde ziyaretçileriyle buluşacak.
Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'ne dahil edilen 19'uncu Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali de sanatseverleri farklı dünyalara götürecek. Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin 815'inci doğum yılı etkinlikleri kapsamında 22-30 Eylül tarihleri arasında yapılacak festivalde, Türkiye'den sanatçı Cengiz Özkan'ın yanı sıra İspanya'dan müzisyen Jordi Savall, Mısır'dan El-Hadra Ensemble, Azerbaycan'dan Teyyub Aslanov, Almanya'dan Pera Ensemble, Özbekistan'dan Nasiba Abdullayeva, Hindistan'dan Dhruv Sangari ve İran'dan Hesameddin Seraj, Selçuklu Kongre Merkezi'nde müzikseverlerle buluşacak. Müziğin etkili gücü sayesinde farklı inanış ve kültürleri en çarpıcı yönleriyle öne çıkaran festivalde, Mevlana Müzesi, "Ayin-i Şerif" olarak isimlendirilen sema ayinine ev sahipliği yapacak.