Schiaparelli'nin önlenemeyen yükselişi

Paris Fashion Week - Haute Couture ilkbahar / Yaz 2024'te öne çıkan markalardan biri Schiaparelli oldu. Teknolojiye dair sorular sorduran tasarımları ile dikkat çeken marka modaseverlere hayal kurduran, arzu ettiren ve sorgulatan bir koleksiyonla haftaya iddialı bir başlangıç yaptı.

ÜMİT TEMURÇİN / umittemurcin@gmail.com

Önemli moda etkinliklerinden Paris Fashion Week'te Schiaparelli, "Teknoloji gerçekten hayatımızı ele geçiriyor mu?" sorusuna cevap arayan tasarımlarını modaseverlere sundu. Markanın kreatif direktörü Daniel Rosebery için bu sorunun cevabı hayır gibi görünüyor. Yer çekimi kanunlarına meydan okuyan tasarımlarla dikkat çeken Schiaparelli şovu bir ilke de sahne oldu. "Top Gun" filminin unutulmaz müziği ilk kez bir haute couture şovu için kullanıldı. Kendini bir film tutkunu olarak tanımlayan kreatif direktor Daniel Roseberry, "Alien" ve "Oppenheimer" film müziklerinden alıntılar da koleksiyonuna renk kattı.

Roseberry gösteriden sonra şunları söyledi: "Paris'te bir Amerikalı olarak, ayaklarımı yere bastığımı ve Amerikalılığımı daha da fazla hissettiğimi hissediyorum." "Kültürel kodlarımdan da oldukça beslendim ve cesur davrandım."

Koleksiyonun temelinde markanın kurucusu Elsa Schiaparelli'nin gösterişli ve şişirilmiş kollu parlak siyah vinil ceketi, yoğun kovboy esintili gümüş tokalarla kaplı kısa siyah pantolonları yer alıyor. Defilede iPhone öncesi döneme saygı duruşu niteliğindeki tasarımla podyuma çıkan Model Maggie Maurer, Swarovski kristalleri ve elektronik çiplerle işlenmiş bir bebeği kucağında taşıdı. Gümüş rengi "robot" elbisenin üzerindeki elektronik atıklar adeta giyilebilir sanat eserleri olarak sunuldu.

Roseberry, "TikTok'taki birçok insan yapay zekayı alıp koleksiyonlarımı dijital koleksiyonlara dönüştürüyor ve onu en iyi kimin giydiğini görüyor, bu yüzden şu anda oynamam gereken tek kartın gerçekten anılarım olduğunu düşünüyordum." diye konuştu.

Azzedine Alaia'nın Palais Galliera moda müzesindeki dört aylık sergisini yeni bitiren Roseberry, özel vintage haute couture giysi koleksiyonundan, özellikle de çoğunlukla nötr renk paleti seçiminden ilham aldığını söyledi.