Satranca başlama yaşı kaç olmalı?

‘Son günlerde ailelerin çocukları için evin güvenli ve rahat ortamında satranç eğitimi aldırmak çok revaçta bir seçim' diyen Türkiye Satranç Federasyonu Milli Takım Antrenörü Ferhat Kuru, “Yarım metrekare alan üzerine bir satranç takımı açarsınız, bambaşka bir dünyaya adım atarsınız!” şeklinde konuşuyor.

Bilimsel olarak ispatlanmıştır ki satranç ile ilgileniyor olmak – her ne seviyede ve ne yoğunlukta olursa olsun- zihinsel gelişimin alt başlıkları olan alternatif yaratabilme, hesaplama hızı, sonuç odaklı düşünebilme, ilişki kurabilme, kıyaslama yapabilme gibi becerileri geliştirmektedir. Bu sebeplerle satranç tüm dünyada ve ülkemizde eğitim materyali olarak da yükselen değerdir. MEB tarafından 2005 yılında ilkokul birinci kademe düzeyinde seçmeli ders olarak eğitim müfredatına eklenen satranç dersi; MEB Talim ve Terbiye kurulu başkanlığının 22 Aralık 2020 tarihinde yaptığı bir deklarasyon ile orta dereceli okullarda da seçmeli ders oldu.

Peki satranca başlama yaşı kaç olmalıdır?

Türkiye Satranç Federasyonu Milli Takım Antrenörü Ferhat Kuru 'Satranca başlamak için hiçbir yaş geç değildir." diyor ve ekliyor: "Ancak erken yaşlarda başlamak bir avantajdır. Satranç becerisi sıklıkla "dil" duyusuna benzetilir. Hem satranç hem dil duyusu için denir ki erken tanışmak içselleştirme faydası sağlamaktadır. Yapılan araştırmalar, özellikle sportif başarı elde etmiş satranççıların erken yaşlarda eğitim almaya başladıklarını ortaya çıkartmıştır. Ülkemizde Türkiye Satranç Federasyonu etkinliklerine kabul edilen en alt yaş grubu yedi yaştır.' diyor.

Evde Eğitim Alternatifleri Nelerdir?

Türkiye Satranç Federasyonu Milli Takım Antrenörü Ferhat Kuru pandemi sebebiyle eve kapanan çocuklar için de önerilerde bulundu. 'Satranç literatürü oldukça zengindir. Hem yabancı dilde hem de Türkçe oldukça geniş bir kütüphane var. Aileler her seviye için gerekli kaynak kitaplara kolaylıkla ulaşabilirler. Satranç, online çalışmalar – organizasyonlar ve eğitimler için çok uygun bir branştır. Son günlerde ailelerin çocukları için evinin güvenli ve rahat ortamında satranç eğitimi aldırmak da çok revaçta bir seçimdir.'

Satrançta İlerleme Aşamaları Nelerdir?

Satranç zihinsel gelişime katkı sunmanın yanında, bireysel ve takım halinde il – bölge – Avrupa ve dünya şampiyonaları düzenlenen profesyonel bir spor branşı. Lisanslı sporcu sayısı futboldan sonra ikinci en yüksek branş satranç. Türkiye Satranç Federasyonu tüm illerde kurduğu il temsilcilikleri aracılığı ile yedi yaştan itibaren kız – erkek tüm sporcular için alternatif turnuvalar, şampiyonalar düzenlemekte; yılda bir düzenlenen Türkiye Şampiyonasında kendi yaş grubunda başarı sergileyen sporcuları Avrupa ve dünya şampiyonalarına davet etmektedir. Çocuk – yıldız ve yetişkin ligleri; kadınlar ve yaşlılar şampiyonaları ve engellilere yönelik etkinlikleri ile satranç tüm sosyal sınıfları kapsayan bir dünyadır.