Sanatta “Başka Bir Deyiş”

Yüzyıllar öncesinden gelen iş hanı kültürümüzü tasarım ve teknolojiyle buluşturan HAN Spaces, sanatı çalışma alanlarına taşıyor. HAN Spaces ve Büyükdere35 iş birliğiyle gerçekleşen ve farklı söylemlere sahip eserlerin yer aldığı ''Başka Bir Deyiş'' sergisi ziyaretçilerini bekliyor.

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Yüzyıllar öncesinden gelen iş hanı kültürümüzü tasarım ve teknolojiyle buluşturan HAN Spaces, sanatı çalışma alanlarına taşıyor. HAN Spaces ve Büyükdere35 iş birliğiyle gerçekleşen "Başka Bir Deyiş" sergisi ziyaretçilerini bekliyor. Polat Piyalepaşa Çarşı'da yer alan HAN Spaces ev sahipliğinde gerçekleştirilen sergi sanatı galeri ve müzelerin dışına taşıyor.

Sergide; Ali Şahin, Atilla Galip Pınar, Ayşegül Karakaş, Basako, Baysan Yüksel, Beyza Boynudelik, Belmin Pilevneli, Çağla Mısırlı, Cins, Deniz Kozakiewicz, Diana Page, Dilek Yücel Duygu Aydoğan, Ece Beylikçi, Eliz Gündüz, Egemen Tuncer, Engin Konuklu, Erin İlkcan Aslan, Ferahnaz Apdiç, Feza Güvenal, Gamze Yalçın, Lütfullah Genç, Melih Çebi, Merve Zeybek, Mr. Hure, Murys, Nagihan Aydınlık, Nilüfer Topal, Rıdvan Aşar, Sébastien Shahmiri, Selma Koç, Sinem Kaya, Studio Pinprick, Şeniz Polat, Yiğit Yazıcı gibi sanatçıların eserleri bulunuyor.

Sergiyi ve han kültüründe sanat anlayışını; Büyükdere35 kurucusu Ferahnaz Pala Apdiç Ferahnaz Apdiç, HAN Spaces CEO'su Gizem Burteçin ve sanatçı Lütfullah Genç ile konuştuk.

Mangiamo Peçeteleri: sessiz bir çalışma

Sergide Mangiamo Peçeteleri adlı serigrafi eseri ile yer alan Lütfullah Genç, "Ana disiplinim olan seramik dışında birçok teknik ve malzemeyle çalışmaya yatkınlığım var. Serigrafide bu tekniklerden bir tanesi. Eseri 2019 yılında yaptım. Serginin renkli ve figüratif ağırlıklı olmasından dolayı siyah beyaz lekelerden oluşan sessiz bir çalışma seçtim. Böylelikle diğer çalışmalardan ayrılacak sessiz bir çalışma dikkatleri üzerine çekecekti, öylede oldu. Mangiamo Peçeteleri gündelik nesnelerle bağdaşan serigrafi tekniğiyle üretilmiş bir çalışma. Gün içerisinde gördüğümüz ucuz peçetelere referans veren bir çalışma. Peçeteler gün içerisinde daha görünür hale nasıl gelir sorusuna cevap veren bir çalışma olmakla beraber peçeteleri gündelik hayattan çekerseniz yerine ne gelir? Sorusunu soran bir çalışma. Aslında çalışmanın sessizliği altında bol soru soran ve sorulara cevap veren bir yapısı var." şeklinde konuşuyor.

Son yıllarda sanatı müze ve galeriler dışında farklı alanlarda da görür olduk. Bu alanlardan biri de iş yerleri. Konu hakkında düşüncelerini belirten Genç şunları aktardı: "Han Spaces' da bulunan sergi bence kitlesine ucu açık deneysel, sosyal alanlar sunuyor. Bir noktada da sanatın kitlelere ulaşabilmesi ve sempatikliğini kullanmayı amaçlayan stratejik bir yaklaşım ve dünyanın birçok oluşumu da bu yaklaşımı değerlendiriyor. Sanat işin içine girince belirsizlikler de haliyle 'merhaba' demeye başlıyor. Han Spaces'ın yaptığı sergi ve sanatçı konuşmaları, sanatın ulaşılabilir olması adına da olumlu bir sonuca varacaktır diye düşünüyorum."

HER YAPIT FARKLI BİR SÖYLEM

Büyükdere35 kurucusu Ferahnaz Pala Apdiç Ferahnaz Apdiç

Otuzdan fazla sanatçıya yer verdiğimiz sergimizde disiplinler arası bir alan oluşturup her bir sanatçının pratiği ve anlatımı üzerinden ortak bir dil geliştirmek istedik. Her bir yapıt farklı bir söylem oluşturdu ve böylelikle ''Başka Bir Deyiş'' ismini sergi için uygun gördük. Otuzdan fazla sanatçı ile elliyi aşkın eser seçkisi sunuyoruz. Bu seçkiyi galerimizde oluşturduğumuz karma seçki dâhilinde yaptık. Farklı anlatıları farklı sanatçılar üzerinden ziyaretçilerle buluşturmak istedik ve bunu gelenekselden farklı reflekslerle ele aldık. Galeriler ve sergi alanları senelerce aynı tabuların ve terminolojinin etkisi altında oldu. Bu kuralcı yapıdan kaçış olarak nitelendirdiğimiz sanatın kamusal alan gibi yeni alanlarda yer bulması gibi; sektörler arası bir çalışma alanının da sanatın görünürlüğünde etkisi olacağını düşündük ve aslında farklı bir sergileme yöntemi ve kurgu yaratmış olduk. Burada yer alan seçkide her yapıtın farklı bir söylem olduğunu dile getirmiştik, bu farklı söylemlerin birbiriyle olan çarpışmasına ziyaretçileri ortak etmek istedik. Çizgimiz normaldeki sanat karşılaşmalarına göre daha kalabalık ve karmaşık algılanabilir ama bu ' karmaşık' aslında bizi, mesajımıza daha da yakınlaştırıyor.

ÇALIŞANLARA İLHAM VERSİN İSTEDİK

HAN Spaces CEO'su Gizem Burteçin

HAN Spaces olarak, iş yerlerinde sanatın önemini anlıyoruz ve ofislerimizi sadece dekoratif unsurlarla sınırlamayıp, sanat mekânlarına dönüştürerek, çalışanlarımızın motivasyonunu, yaratıcılığını ve üretkenliğini artırmayı hedefliyoruz. Sanatın sadece belli bir kitleye değil, tüm insanlığa açık olması gerektiğine inanıyoruz ve bu yüzden de ofislerimizdeki sanat eserlerini herkesle paylaşıyoruz. Bu yaklaşımımız, çalışanlarımızdan ve müşterilerimizden aldığımız geri bildirimlerle olumlu sonuçlar veriyor ve biz de sürdürülebilirliği ön planda tutarak, keyifli ve üretken bir çalışma ortamı yaratmaya devam ediyoruz. HAN'da tıpkı eski iş hanlarındaki gibi samimiyet, birliktelik ve dayanışma olan bir çalışma ortamı hayal ettik. Mekâna ruhunu duvarlarımızı açtığımız farklı sanatçılara ait ve zaman zaman değişen sanat eserleri veriyor. Sanatın hayatı güzelleştirdiğine, çalışma alanlarında bizlere ilham vereceğine inanıyor, HAN'da sanata alan açıyoruz. Büyükdere35 ile hayata geçirdiğimiz 'Bir Başka Deyiş' sergimizi sergilediğimiz HAN Spaces Piyalepaşa'ya sanatseverleri bekliyoruz. İçinde olduğumuz dönemde özellikle travmaları en iyi iyileştiren kişilerin sanatçılar olduğunu söyleyebiliriz. Sanatın iyileştirici gücünü çalışanlara hissettirmek çok önemli.