MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr
İstanbul'un kültür, sanat, tasarım ve yaşam festivali 360 Dereceden Aşk Festivali'nin on altıncısı bu yıl "Masal mı? Gerçek mi?" teması ile 8-29 Şubat 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek. Zamansız bir kültür, sanat, tasarım ve yaşam festivali olan LOVE 360'da; buluşmalar, beyazperdenin büyüsü, gastrosanat, performanslar-etkinlikler, sohbetler ve ilham var. Bu sene ilk kez programına tiyatroyu da dahil eden festivali İstanbul Concept Kurucusu ve Love 360 Festival Küratörü Işık Gençoğlu ile konuştuk.
TÜKETİM ÇILGINLIĞINA KARŞI ORTAYA ÇIKTIK
Love 360 bu yıl nasıl bir düşünce ve amaçla yola çıktı?
2000'lerin başında "Aşk" kavramının anlam kaybına uğradığını, Sevgililer Günü diye bir başlığın aşırı parlatılarak tamamen tüketim çılgınlığına dönüştürüldüğünü gözlemliyorduk. Gerçi bugün de durum pek farklı değil. Biz aşka, elinden alınmaya çalışılan itibarını iade etmek, bunu da sanat ve hatta ilham aracılığı ile yapmak istedik. Söz konusu bu tüketim çılgınlığına bir tepki idi bu. Ayrıca "Aşk tek bir gün kutlanamaz!" savımızın kitlelere ulaşmasını ve İstanbul'umuzun bir ay boyunca aşk konuşmasını -hatta bunun 365 güne yayılmasını- hedeflemiştik. 2009 senesinden bu yana istikrarla, zenginleşen içeriklerle, çoğalan mekânlar, imkânlar ve destekçilerimizle bu yolda yürümeye devam ediyoruz.
Başlangıçtan bugüne baktığınızda amacınıza ulaşabildiniz mi?
Bu festivalin gidecek daha çok yolu var. Sınırları aşmasını, tüm dünyanın şubat ayında İstanbul'da olunması gerektiğini bileceği, isteyeceği büyük bir festival olarak uluslararası platformda yer almasını, milyonlarca değil, milyarlarca insana 'AŞK'ı, 'BARIŞ'ı hatırlatmasını arzu ediyorum. Elbette 15 yılda başarı kaydettiğimizi söyleyebilirim. Bugüne kadar; binlerce kültür-sanat-tasarım profesyonelini, yüzlerce STK'yı, onlarca kurumu 'aşk'ın etrafında buluşturabildik. Şubat ayı boyunca, 14 Şubat'ı kutlamadan ve kalp sembolü kullanmadan 'aşka inananları' bir araya getirip, sanat ve tasarım aracılığıyla dünyaya 'barış' çağrısı yaptık. Bir yandan toplumsal bilince dayalı sorumluluklarımızı da unutmadık; BM Dünya Gıda Programı'nın '2030 Sıfır Açlık' hedefini, İhtiyaç Haritası gibi STK'ları, yerel ve temiz markaları destekliyor, her 14 Şubat akşamı Çorbada Tuzun Olsun Derneği ile Taksim'de evsiz dostlara aşk ile aş dağıtıyoruz. Gerek bu sebeple gerekse istikrarlı ve özgün duruşu sayesinde 360 Dereceden Aşk Festivali 15 yılda kendi alanında bir marka gücü yarattı.
Festival'in ismi Love ve eleştirdiğiniz 14 Şubat'ın çağrışımını yapıyor. Özellikle mi bu isim seçildi?
Biz; sanata, tasarıma, iyiliğe, kolektif bilince inananlar ve işini aşkla yapanlar olarak 'AŞK'ın etrafında toplanmayı seçiyoruz. Bunun için de şubat ayını bilinçli olarak tercih ediyoruz. Aşk ile yaşamanın, üretmenin her yerde kalp sembolü kullanmaktan daha derin bir şey olduğunun bilinci ile ne logolarımızda ne de seçtiğim eserlerde kalp sembolü bulundurmuyoruz. Aşk hem her yerde hem de herkes için var. Bu; her sene merceğine aldığı farklı temaları –'aşk' kavramının şemsiyesi altında - sanatsal faaliyetler ve bilincimizi yükselten ilham dolu etkinliklerle görünür kılmayı; anlaşma ortamlarımızı ve metotlarımızı değiştirmeyi amaçlayan disiplinlerarası bir festival. Bu senenin teması ise 'Masal mı? Gerçek mi?' olacak. Festival boyunca gerçekleşecek sergiler, söyleşiler, film gösterimleri, konferans ve etkinliklerde sadece bu soruyu sormayacağız, aynı zamanda çözüm de arayacağız.
AŞKIN BARIŞA HİZMET ETMESİNİ İSTİYORUZ
Festivalin danışma ve yürütme kurulunda çok kıymetli isimler var ama benim özellikle dikkatimi çeken Mevlâna Vakfı Başkan Vekili Esin Çelebi Bayru oldu. Onunla yolunuz nasıl kesişti?
Festivalimizin danışma kurulu da '360 Derece Aşk'ı temsil etse kimler temsil ederdi?' sorusuna katkı sağlayacak isimleri bir araya getirme mantığıyla aşka inananlar arasından oluştu. Esin Çelebi ile bir sergi sırasında tanışmam kısmet oldu. Sonrasında
onu hiç bırakmadım. Festivalin 360 derece aşk başlığında ilahi aşk denildiğinde elbette Mevlana'nın tasavvufi derin bilgileri ve tüm dünyanın bildiği "gel, kim olursan gel" sözü var. Diğer yandan festivalin danışma kurulunda sözcümüz ve mentorümüz Pınar Kartal Timer, Dr. Bahadır Kaleağası, Prof. Dr. Itır Erhart, Dr. Ecmel Ayral, Oğuzhan Kayan ile bu yıl danışma kurulumuza yeni katılan Arkın Çelik yer alıyor.
Katılımcılar neden Love 360'a gelsin?
Aşkın tek bir gün değil bir ay boyunca konuşulmasını, hatta 365 gün aşkın barışa hizmet etmesini istiyoruz. Sanatçılarımızdan da ricamız festivalimizi 14 Şubat Sevgililer Günü kutlamalarıyla ilişkilendirmemeleri. Çünkü bizim için aşktan kasıt salt sevgililik değil! 360 Dereceden Aşk Festivali'nde tüm fikir görüş ve önerilerin sanat ve tasarım aracılığıyla toplumla buluşmasını hedefliyoruz. Festival aşkın tüm yönlerini kucaklıyor. Yalnızca kadın-erkek aşkını değil, çocuklara, doğaya, hayvanlara sanata olan aşkı ve tabii ilahi aşkı da kapsıyor. Aşk bir güne sığmayacak kadar büyük bir duygu. Bu nedenle 360 Dereceden Aşk Festivali'ni şubat ayı boyunca geniş kapsamlı sanat etkinlikleriyle kutlayacağız. En önemli hedefimiz sanatın belli bir kitleye değil herkese dokunması, tüm insanlara ulaşmasını sağlamak.
Bu yıl festivalde tiyatro da var
Festivalin ana istasyon alanları olan Istanbul Concept Gallery ve Istanbul Concept Studio'da onlarca değerli sanatçı, tasarımcı ve kültür emekçisi ile sergiler, söyleşiler ve çeşitli etkinlikler gerçekleşecek. Aşkı Konuşanlar Konferansı'nda iş dünyasında ve sosyal yaşamda özgün çizgileri ile yer etmiş, ilham veren isimler yer alacak. Bunlardan bazıları: Prof. Dr. Bedirhan Üstün, Doç. Ecmel Ayral, İfade Tasarımcısı, Sunucu ve Yazar Arkın Çelik, Yanındayız Yönetim Kurulu Başkanı Selen Okay Akçalı, TurkishWin Kurucusu Melek Pulatkonak gibi isimler...
Disiplinlerarası bir festival olan 360 Dereceden Aşk Festivali'nin çarpıcı kategorilerinden biri de LOVE UP Sinema Kuşağı. Birkaç gün süren bu kategoride festivallerden ödülle dönmüş yerli-yabancı / kısa ve uzun metraj özel filmlerin gösterimlerinin yanı sıra, eserlerin yönetmenleri, oyuncuları, sinema dünyasından tanınmış isimlerle filmler hakkında kısa söyleşiler de yer alıyor. Film Eleştirmeni ve Program Yapımcısı Özkan Binol'un hazırladığı programda bu yıl "Afife Jale", "Son Hasat" ve "Ayna Ayna" filmleri gösterilecek. Bu sene bir yenilik olarak tiyatro gösterimleri olacak.
LOVERS BAZAR, Prof. Dr. Itır Erhart ev sahipliğinde gerçekleştirilen yüzde 100 yerli, farkındalığı yüksek, tam manasıyla dürüst/adil ticareti savunan markaların, STKların, tasarım ürünlerin, zanaatkar işlerinin bir arada sunulduğu, söyleşiler ve çeşitli yazarların kitaplarını imzalamaları ile renklenen bir alışveriş şenliği gerçekleşecek.
Gastrosanat kategorisinde yer alan Aşkın Damakta Kalan Tadı'nda bu yıl İstanbul'un nadide lezzet noktalarından, ödüllü kadın girişimci şefiyle gurur kaynağımız olan Hodan İstanbul'da şubat ayı boyunca her cumartesi O Her Yerde Sohbetleri gerçekleşecek.
Yine Aşk ile aş paylaşma etkinliğinde 14 Şubat akşamı, Çorbada Tuzun Olsun Derneği ile Taksim'de evsiz dostlara çorba ve tatlı dağıtılacak.