Akşam Cumartesi
Türk ve İslam Sanatları Müzesi bu günlerde çok özel bir sergiye ev sahipliği yapıyor.
Alanında tanınmış hat ve tezhip sanatçılarının hazırladığı 'Sanat Zamanı' sergisi, Türk ve İslam Sanatları Müzesi'nde sanatseverlerle buluştu. Küratörlüğünü Kadriye Bayraktar'ın üstlendiği sergide, Perdah Sanat Atölyesi Grubu'nun 55 özgün eseri yer alıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleriyle, Uluslararası İmam Hatip Mezunları Derneğinin öncülüğünde düzenlenen serginin paydaşları arasında Üsküdar Belediyesi ve Türk İslam Eserleri Müze Müdürlüğü yer alıyor.
Tezhip alanındaki çalışmalarını kurucusu olduğu Perdah Sanat çatısı altında devam ettiren Kadriye Bayraktar, 15 yıldır tezhip sanatıyla hemhâl olan ve öğrenciler yetiştiren bir isim.
'Perdah Sanat'ı 2018'de açtım. Bir yandan da Beykoz Belediyesi'nde Baruthane Sanat Atölyesi'ndeyim. 10 yıldır eğitmenlik yapıyorum. Hoca olarak önce bu sanatı sevdirmenin çabasındayım." diyen Bayraktar bu sergide öğrencileri ile birlikte kendi eserlerini de sanatseverlerin ilgisine sunuyor.
Tezhip'te yeni denemeler yaptıklarını anlatan Bayraktar, "Genel tavrım evet klasikçiyim ama bugünün sanatçısı olarak özgün bir şeyler denenmesinden yanayım. Bence sanat korkaklığı kaldırmıyor. Korkmadan bir şeyler yapmak lazım." şeklinde konuşuyor. Zaten sergi de bütünüyle bu iddiasını doğruluyor. Gelenekli sanatlarla ilgili önyargıları kırmak ve tezhibi bugünün sanat anlayışına uygun bir yaklaşımla yeniden üretmek gerektiğini savunan Kadriye Bayraktar, bunu yapabilmek içinde geleneği çok iyi bilmek ve kadim sanatla ilgili temellerin çok sağlam atılmış olması gerektiğinin altını çiziyor.
TEZHİBE ÖZGÜN BAKIŞLAR
Hakan Dağlı'nın talebesi olan ve alaylı olarak tezhip sanatını devam ettiren Bayraktar'ın öğrencileri de kendisi gibi. Güzel Sanatlar'da okuyanlar olsa da büyük çoğunluğu farklı meslek alanlarında çalışan isimler. Bayraktar, "Farklı meslek dallarında çalışanlar var. Mühendisi, kimyageri, öğretmeni, doktoru bu anlamda çok çeşitliliğimiz var. Bu sanata gönül verince o yoğunluğun içinde haftasonu eğitimlere geliyorlar ve kendilerini geliştiriyorlar. Biz burada kendimizi buluyoruz diyorlar." sözleriyle anlatıyor öğrencilerini. Sergide sanatçılar Ayşenur Aksu, Ayşenur Ertem, Ayşenur Serin, Büşra Akkuş, Derya Kaya, Elif Çetintaş, Emine Aksu, Fatma Çevik, Gülsüm Aksu, Hümeyra Şaşmaz, Kıymet Baran, Nuran Yıldız, Nursel Ekşi, Sevgi Akyüz, Şenay Şentürk, Yıldız Dursun, Zehra Artuç ve Zeynep İbaçoğlu'nun eserleri yer alıyor.
Sergideki her bir eserin ayrı birer hikâyesi var. Bayraktar, "Burada ilk kez teknolojiden de istifade etmek için QR kodu sistemini denedik. Eserlerin İngilizce ve Arapça anlatımlarına QR kodlarını okutarak ulaşabilecek ziyaretçilerimiz. Çalışmalarımızda yeni bakış açıları ve özgün bakışlar getirmeyi önemsiyoruz." diyor.
Sergide hem klasik hem modern tasarımlar dikkat çekiyor. Ama çoğunlukla yenilikçi bir bakış ve incelikli, sanatkârane bir yaklaşım göze çarpıyor. Serginin girişinde Kadriye Bayraktar'ın iki özel eseri var. Birini büyükbabasının diğerini de babasının anısına yaptığını anlatıyor: "Çocukken dedemi köstekli saati ile hatırlıyorum. Onun için köstekli saat çıkış noktam oldu. Babama ithaf ettiğim eserimde de denizcilikle ilgili semboller öne çıkıyor. Çünkü babam denizciydi ve bir deniz kazasında vefat etti. Hayatı, büyük sevdası denizdi. Aşık Ruhani'ye ait baba şiirini de eserin içine yerleştirdim. Babamı ve onun deniz sevgisini anlatan bütün sembolleri bir araya getirdim." Sergilenen eserler içinde Manisa Ulu Camii'nin minberinden ilham alan da var Konfiçyus'un 'Ya yol ol, ya yol bul ya da yoldan çekil' sözünden hareketle üretilen de. Tezhibin sadece yazı kenarı süsü olmadığını, modern bir bakış açısıyla çağına da hitap edebileceğini göstermeyi amaçlayan Bayraktar, öğrencileri ile de bu doğrultuda ürettiği birbirinden kıymetli eserleri "Sanat Zamanı" sergisinde sanatseverlerin ilgisine sunuyor.
"Sanat Zamanı" sergisi, 17 Haziran'a kadar ziyarete açık olacak.
GÖNÜL ELÇİLERİMİZİ SANATIMIZLA BULUŞTURUYORUZ
Ayşe Nur Menekşe Çalıkçı / Uluslararası İmam Hatip Mezunlar Derneği Başkanı
Uluslararası İmam Hatip Mezunlar Derneği 2020'de kuruldu. Uluslararası İHL'den mezun olan öğrencilerimizi bir çatı altında toplayabilmek. Üniversiteye giden öğrencilerimize farklı ilgi alanlarındaki uğraşlarla meşgul edebilmek ve ilim yolculuğuna çıkmış bu öğrencilerimizi burada gerçekten iyi bir ev sahipliği yaparak bir kültür birikimi oluşturmalarını sağlamak. Kendi ülkelerine gittikleri zaman burada öğrendikleri ve gördükleri ile kültür çeşitliliği yaşayacaklar. Kadim sanatlarımızı da burada görmelerini, öğrenmelerini ve kendi ülkelerine de bunları taşımalarını arzu ediyoruz. Derneği kurarken hazırda bir network ağımızın olduğunu biliyorduk. Burada devletimizin bursları ile okuyan öğrencilerimiz ülkelerine gittikleri zaman bir nevi bizim gönül elçilerimiz olacaklar. Bu anlamda Bu gönül birlikteliğini pekiştirmek adına sanat köprüsü oluşturacak faaliyetlere imza atıyoruz. Bu sergi de o faaliyetlerin önemli adımlarından biri.