Sanal alemin ilişki haritası: İstanbul evlilik İzmir güzellik arıyor

ARZU AKYOL
arzu.akyol@aksam.com.tr

Yarın Sevgililer Günü. Sevgilisi olanlar çoktan bu özel gün için planlar yapmaya başladı bile. Sevgilisi olmayanlar da çareyi sanal âlemde buldu. İnternet üzerinden arkadaşlık kurulabilecek çok sayıda platform var. Bunlardan biri de Siberalem arkadaşlık sitesi. Sitenin yaptığı araştırmalara göre İstanbullular uzun süreli ilişki istiyor ve evliliğe önem veriyor. İzmirliler güzellik arıyor, Trabzonlular da aradıkları kişinin tuttuğu futbol takımına bakıyor.  

Falancanın güzel kızıyla filancanın mühendis oğlunun arasını yapan akraba ya da komşu çöpçatanlar devri bitti bitecek. Modern dünyada özellikle de internet kullanımının giderek yaygınlaşmasıyla sosyal hayatımız da alışkanlıklarımız da kökten değişti. Hal böyle olunca online arkadaşlık siteleri de giderek daha cazip hale geldi. Peki, gerçekten online arkadaşlık siteleri güvenli mi? En çok hangi şehirlerden başvuran oluyor? Kadınlar ne istiyor, erkekler ne bekliyor? Hangi meslekler tercih sebebi? Bu yıl 15 yaşına giren ve bu 15 yıl içinde 18 milyon kişiyi ağırlayan Türkiye’nin en büyük arkadaşlık sitesi Siberalem’in genel müdürü Ayşe Gözde Ekmekçi tüm bu sorularımıza cevap verdi. Firmanın araştırmalarına göre İstanbullular için evlilik önemliyken İzmirliler için güzellik ön planda. 

NİKÂH ŞAHİDİ OLDUK

Siberalem, insanların doğru araçları kullanarak, güvenli ve eğlenceli bir ortamda birbirlerini tanımaları için 2000 yılında kuruldu. Yolu Siberalem’den geçenlerin sayısı 18 milyonu aştı ve aktif kullanıcı sayısı 1,2 milyona ulaştı. Öte yandan, her ay 63 milyon kez arama yapılıyor, 100 milyon mesaj gönderiliyor, 300 bin yeni fotoğraf ekleniyor, 55 milyon kez de göz kırpılıyor. Bu platform; “İnternet yoluyla duygusal ilişki kurmak”tan ziyade, duygusal ilişkiler kurabileceğiniz insanlarla internette karşılaşabileceğiniz bir plaftorm. Peki, riskli mi? Günlük hayatınızda yeni birisiyle tanışıp bir ilişkiye başlamaktan daha riskli değil. Hatta riski azaltmak için normalde elimizde olmayan bazı araçlar da mevcut. Yerinizden dahi kıpırdamadan birçok kişiyi tanıyıp ilk elemeyi bilgisayar başında yapabiliyorsunuz. Nasıl bir kişiyle karşılaşmak istediğinizi belirtip o özelliklere sahip kişiyi anında bulabiliyorsunuz. Ayrıca, birinin profilini incelediğinizde, sorulara verdiği cevaplardan onun hakkında çocukluk kahramanlarından nefret ettiği yönetmene kadar pek çok bilgiye hızlıca ulaşabiliyorsunuz. Mesajlaşmalarınız, daha tanışmadan karşı taraf hakkında birçok bilgiye sahip olmanızı sağlıyor. Tanışıp evlenen, çocuklarını sevdiğimiz birçok yakın arkadaşımız var. Bir sürü üyemizin nikâh şahidi olduk. İşimizin en keyifli yanı burası… 

İSTANBUL ANKARA VE İZMİR BAŞI ÇEKİYOR

İstanbul, Ankara ve İzmir başı çekiyor ve üyelerin yüzde 68’i bu şehirlerde yaşıyor.

l İstanbul, uzun süreli ilişki isteyen erkekler arasında yalnız yaşayanların, iki yabancı dil bilen ve fitness yapanların en çok olduğu şehirlerden biri olarak göze çarpıyor. Bu şehirde evlilik ve uzun ilişki arayan erkeklerin sayısı oldukça fazla iken, kadınlar hem uzun hem de kısa süreli ilişki yaşamayı tercih ediyor. En çok yalnız yaşayan kişiye ev sahipliği yapan İstanbul, eğlence, yemek ve sinema düşkünlerini ağırlıyor. 
l Ankara da aynen İstanbul gibi, uzun süreli ilişki ve evlilik arayan erkeklerin en çok olduğu şehirlerden biri. Ankara’da da kısa ve uzun süreli arkadaş arayanların sayısı fazla ama burası evlilik arayan kadınların da en çok görüldüğü şehirlerimiz arasında. “Eğitim, ilişkide önemli bir faktör” diyenlerin çokça bulunduğu Ankara’da üyelerin önem verdiği bir diğer kriter ise iyi bir mesleğe sahip olmak. 
l İzmir, ilişki profilinde İstanbul ve Ankara’ya benziyor olsa da, burada fiziksel özelliklere daha çok önem veriliyor. 
l Kısa süreli arkadaş arayan erkeklerin ve evlilik arayan kadınların en çok görüldüğü şehirlerden biri olan Antalya’da sağlığa değer verilirken; Adana, “Kilosuna bakarım” diyenlerin en çok olduğu şehirler arasında yer alıyor.  
l Fotoğraf yükleme konusunda en cesaretli şehir olarak adından bahsettiren Bursa, insanların birine bağlanmaktan en çok korktuğu yer olarak öne çıkıyor.
l Trabzon, aradığı kişinin tuttuğu takıma bakıyor.
l Samsun boya ve göz rengine dikkat ediyor. 
l Muğla, ilişkilerinde “Aşkın yaşı yok” diye düşünüyor.
l Karaman “Aşk neredeyse oraya gitmeye varım” diyor.
l Balıkesir, evlilik arayan erkeklerin en çok olduğu şehirlerden.
l Diyarbakır, düğün dernek konusunda en ısrarcı şehir olarak dikkat çekiyor. 

ALMANYA, HOLLANDA VE ABD’DEN DE ÜYE VAR

Üyelerin yüzde 38’ini kadınlar; yüzde 62’sini ise erkekler oluşturuyor. Yaş aralıklarına bakıldığında, ağırlığın yüzde 65’lik bir oranla, 26-40 yaş grubunda olduğunu, yüzde 7’lik bir dilimin de 60 yaş üzerindeki kullanıcılara ait olduğunu görüyoruz. Coğrafi olarak da, üyelerin yüzde 68’inin Türkiye’nin üç büyük şehrinde yaşadığını; yüzde 4’lük bir kesimin ise başta Almanya, Hollanda ve ABD olmak üzere yurtdışından 
bu platformu kullandığını söyleyebiliriz. 

KADINLAR İLK HAREKETİ ERKEKTEN BEKLİYOR

Ayşe Gözde Ekmekçi, kadınların online platformlarda da ilk hareketi karşı taraftan beklediğini söylüyor. Ekmekçi’ye göre, üyelerin yüzde 38’ini oluşturan kadınlar, geçmişe oranla çok daha aktif ve profil fotoğraflarını paylaşma konusunda cesurlar. Buna karşın, mesajlaşma başlatma oranlarına bakılırsa girişkenlikte, tahmin edildiği gibi erkekler açık ara önde seyrediyorlar.  

GÜVENLİK ÖNEMLİ

“Güvenlik, Siberalem kurulduğu günden bu yana çok büyük bir titizlikle üzerinde durduğumuz bir konu” diyor Ayşe Gözde Ekmekçi ve ekliyor: “Bu sebeple haftanın yedi günü ulaşılabilir deneyimli bir müşteri ilişkileri departmanımız var. Tüm üyelikler, sisteme eklenen tüm fotoğraflar, profil bilgileri bunların tamamı tek tek moderasyon ekibi tarafından kontrol ediliyor. Katı bir şekilde işlettiğimiz kurallarımıza uygun olmayan hiçbir içerik sistemde kendine yer bulamıyor. Üyelerimizin mesajlaşma alanlarında ellerinin altında rahatsız edici olayları ihbar için şikâyet ve kullanıcı bloklama mekanizmalarımız var. Tüm üyelere tavsiyemiz özellikle ilk buluşmalarda ihtiyatlı olmaları yönünde. Kullanıcılarımızı bu konuda bilgilendirici içerikleri sürekli sağlıyor, okumalarına gayret gösteriyoruz.”

ERKEKLER MESLEK KRİTERİNE BAKIYOR

Üyelerin yaptıkları aramalar incelendiğinde, erkeklerin en çok boy, kilo ve meslek kriterlerine göre arama yaptıkları görülüyor. Ayrıca, profile eklenmiş fotoğraf ve profilde üyenin kendini anlattığı kısımlar da onlar için büyük önem taşıyor. Kadınlarsa, karşı cinse bakarken en çok, meslek, fiziksel özellikler ve aylık gelire dikkat ediyor. 

DOKTORLAR REVAÇTA

Türkiye genelinde kadınlar mühendis, yönetici, doktor ve hukukçu arıyorken; erkekler çoğunlukla öğretmen, memur, finans ve turizm sektöründe çalışan kadınları tercih ediyor. Kadınların en az tercih ettikleri meslek grupları; ulaşım, reklam ve sanatçı. Erkekler ise, sigortacı, psikolog ve ilaç sektöründe çalışan kadınları daha az tercih ediyor. Siberalem’in verilerine göre, eğitim seviyesine en yüksek önemi veren şehirlerarasında başta İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir, Mersin ve Eskişehir yer alırken; eğitim seviyesine en az önem veren şehirler Hatay, Manisa, Sakarya olarak belirlendi.

ÇOCUKLARI OLDU

Siberalem’de aradığı aşkı bulan ve mutlu bir evliliğe adım atan çiftlerden biri Ebru ve Ersin çifti. Ersin, yüksek lisans eğitimi için gittiği Almanya’da staj yaptığı firmada yalnızlıktan sıkıldığı için Ebru ise, yeni insanlarla tanışmayı seven biri olduğundan Siberalem’e girmeye başlamış. Ersin, anneannesi ile dedesinin aşk hikayesini anlatarak Ebru’ya mesaj atmış; Ebru da ona “içten, sıcak ve neşeli” bir cevap vermiş. Ersin ile Ebru e-posta ve kamera aracılığıyla sohbetlerini ilerleterek, Haydarpaşa’daki ilk buluşmalarından bir yıl sonra evlenme kararı almışlar. Şu anda Kocaeli’nde yaşayan çiftin bir de oğulları bulunuyor.