Sakarya’nın ‘Kabak Tatlısı’

BEYZA AY FİDANCI

tadindaturkiye@gmail.com

Adını Sakarya Nehri’nden alan, dört mevsim kartpostal manzaralar sunan, doğal güzellikleri ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra doğa turizmi bakımından oldukça gelişmiş bir ilimiz olan Sakarya’dayız. Osmanlı şehir dokusunu oluşturan üç katlı evlere sahip Taraklı, Geyve ile kalabalıktan ve yoğunluktan kaçmak için muhteşem doğaya sahip Karasu ilçeleri sadece Sakarya’nın değil ülkemizin de cennet köşelerindendir. Sakarya mutfağı zenginliğini yoğun göçler ve çeşitli etnik grupların bir arada yaşamasından alıyor. Yörükler, Kafkasya halkları, Balkanlar ve Rumeli göçmenleri, Bulgaristan ve Yunanistan’dan göçen muhacirler, Karadeniz’den, Anadolu’nun çeşitli yerlerinden gelenlerin yemek kültürleri Sakarya mutfağının çeşitliliğini artırmıştır. Sakarya’da yöresel yemek denildiğinde, ilk akla ıslama köfte ve ‘Tadında Türkiye’nin bu haftaki konuğu olan ‘Kabak tatlısı’ gelir. Türkiye’de kabak denilince akla Sakarya ve balkabağı gelir. Ustaların maharetli ellerinden yapılan kabak tatlılarının muhteşemliğini anlatmaya kelimeler yetmez. İyi balkabağının bayırda yetişmiş, sapının kuru ve dilimlerinin düzgün olması gerekiyor. Bununla birlikte balkabağının faydalarınıysa saymakla bitiremiyorlar. Mineral bakımından çok zengin olan balkabağı özellikle çocuklarda sağlıklı kemik gelişimine katkıda bulunuyor. Demir içermesi nedeniyle de kansızlığı önlüyor. Kış aylarında bolca tüketilmesi tavsiye edilen balkabağı aynı zamanda doğal ve çok güçlü bir antioksidan. İyi bir kabak tatlısı için ustalarımızın tavsiyelerini de mutlaka dikkate almak gerekir. Kabağın uygun bir şekilde doğranmasından sonra bir gece önceden bire bir oranda şekere yatırılması, sabah çıkarılan kabakların kısık ateşte 7-8 saat kaynatılmasını, pişmesine yakın ise içine pekmez ilave edilmesi gerektiğini söylüyorlar. Sakarya 

kabak tatlısının yapımı da oldukça kolay ve pratik aslında. Tatlıda kullanılan kabak ne kadar sert olursa o kadar iyi sonuç alabilirsiniz. İsteğe göre kaymak, cevizle daha lezzetli olur. 

Malzemeler: 

- 2 dilim balkabağı

- 4 su bardağı toz şeker
- 1 kâse tahin
- Ceviz

Yapılışı:

Balkabağını kesip soyduktan sonra dilim dilim doğruyoruz. Çekirdeklerinden temizliyoruz. Tenceredeki kabakların üzerine şeker ilave edip dolapta bir gece bekletiyoruz. Kabakları kısık ateşte pişiriyoruz. Çok ince olmayacak şekilde çektiğimiz cevizleri tahinle birlikte kabakların üzerine serperek servis edebiliriz. Ayrıca fırında pişirerek de farklı ve hoş bir tat elde edebiliriz. Afiyet olsun. 

HAFTANIN ETKİNLİĞİ

Rixos Konya’da Şeb-i Arus Günleri

Rixos Konya, ‘Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Töreni’ dolayısıyla bu yıl da yüzlerce misafire şehrin mirasına yaraşır ev sahipliği yapacak. Bugün Mevlana Haftası’na özel ‘neyzen dinletisi’ düzenleyecek, misafirlere helva ve 
şerbet ikram edecek.