Sahte tık alanlar emek hırsızıdır

YELİZ COŞKUN

yeliz.coskun@aksam.com.tr

‘Tanrım’ parçasıyla gönüllere taht kuran Ersan Er ile sektörün kulaklarını çınlattık, sahte tık tartışmalarını konuştuk. Popüler şarkıcı, “Ha banka soymuşsunuz, ha tık satın almışsınız” diyor.

15 sene TSK’da astsubay olarak görev aldığınızı okudum. O günleri biraz anlatır mısınız?

4 yıl askeri okul döneminden sonra 15 yıl astsubay olarak TSK’da görev yaptım. İlk tayin yerim Sarıkamış, ikinci tayin yerim Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı, üçüncü tayin yerim Antalya, dördüncü tayin yerim ise Malkara. Silahlı kuvvetler çok farklı. Dünyanın en şerefli, onurlu yapısı içindesiniz. Bunu orada olmayan anlayamaz. Tabii ki askerin ilk görevleri vatanını korumak, emirleri uygulamak falan ama bizde genetik sanıyorum ki her şeyden önce ‘vicdan’ geliyor. İnsanların zarar görmemesi için görevdeyken bile ‘Ne yapsak da can yanmadan çözsek?’ diye düşünüyoruz. Asıl yapılması gereken öldürmekken, Türk askeri yardım ediyor. Söz konusu düşman bile olsa Türk askeri vicdan yapıyor. Yıllarca bu yapının içindeydik...

Askerden döndükten sonra hemen albüm çalışması mı yaptınız?

Askerlikten sonra 5 yıl mikrofon ve kamera yasağımız vardı. O dönemde yabancılardan Paris Hilton, Kerim Abdül Jabbar’ın yakın korumalığını; yerlilerden ise Bengü, Yıldız Tilbe ve İbrahim Tatlıses gibi isimlerin sahne korumalığını yaptım. Böyle bir dönemden sonra Murat Başaran abimizin sıkıştırmasıyla bir albüm yaptık. Albümün adına Ceylan Gözlüm demiştik ama Tanrım olarak kaldı.

Herkes arabesk sever!

Tanrım şarkısı YouTube’da bayağı tıklandı. Şarkının sizin için özel bir hikayesi var mı?

‘Tanrım’ 111 milyon 273 bindi daha dün akşam! Ben o şarkıyı bulduğumda Murat abiler 1 ay albüme aldırmamak için uğraştı. ‘Çok arabesk’ dediler. Alt yapıyı biraz değiştirip, tekrar uyarlamak istedim. Eski şarkıların sound’ları insanlara itici geliyor olabilir. Aslında yeni soundlar yenilenip tekrar günümüze getirilirse daha farklı olur. Çünkü şu an yazılan şarkılarda, eski şarkılardaki duygular yok. Biz sound’u yeniledik. ‘Pop söylüyoruz’ diyerek yalan söyleyen çok insan var sektörde. Sezen Aksu dahil hepsi arabesk yapıyor aslında. Hem kullanılan enstrümanlar hem şarkıların formatları, sözleri bunlar tamamen arabesk. Hiç kimse ‘Arabesk dinlemem’ diyerek yalan söylemesin. Protokollerin en üst seviyelerinde bile herkes önce arabeske ‘Hayır’ der ama arabesksiz de yapamaz. Biz bunu kırdık işte. İnsanlar artık arabaların camlarını indirip arabesk dinliyor. Tanrım mesela her arabada çaldı!

‘Sahte tık’ tartışmaları için neler söyleyeceksiniz?

Sahte tık işine girenler için şöyle düşünüyorum; ha gidip banka soymuşsunuz, he gidip evden bir şey çalmışsınız. Benim için hepsi aynı. YouTube’da bir sistem var. Belli bir izlenme, belli bir oranda öne çıkartıyor. Şimdi YouTube bunu yakalıyor ama 1 yıl sonra. Tabi şarkı bu sırada ‘patlamış’ oluyor. Bir sürü insanın emeğini çalıyorlar. Bununla ilgili her ay 3 tane mail atıyordum YouTube’a. İsimleri işin içinde olanlar biliyor aslında ama herkes çekindiği için dillendirilmiyor.

2019’un aşk şarkısı ocakta piyasada

Yeni projeleriniz var mı?

YouTube kanalımızı açacağız. Çalışmalarımız devam ediyor. Şarkılarımızı ya da en azından akustiklerimizi kendi

kanalımızdan yayınlayacağız. 2019’un aşk şarkısı

olacak bir single çalışmamız var. 20-25 Ocak gibi o da piyasada olacak.