nil@nildiyet.com
Tatil rehavetiyle akşam yemeklerinde ölçü kaçıyor hal böyle olunca da uzayan yaz gecelerinde frene basmak oldukça zorlaşıyor. Peki ölçüyü kaçırmamak için neler yapmanız gerekiyor?
SAHİLDE DE BUNLARI YAPIN
- Sabah kahvaltınızı sağlam yaptıktan sonra sahile inin. Yumurtanın tok tutucu özelliğinden faydalanın. Fakat sıcaklarda alerjen etkisi sebebiyle 1 taneden fazla yumurta yememeye özen gösterin. Kalan protein açığınızı peynirle kapatın.
- Tam buğday ya da çavdar ekmeği tercih edin. Böylece daha uzun süre tok kalırsınız.
- Bol bol domates, salatalık, taze mevsim sebzesi yiyin.
- Öğle yemeğinizde sebze yemeğiyle yoğurt ve bir iki dilim ekmek tüketebilirsiniz. Et tercih edecekseniz güvenilir bir restoranda yemeye dikkat edin.
- Otellerin restoranları çok alternatifli olur. Tabağınıza yiyeceğiniz kadar yemek alın ve dışına çıkmayın. Daha çok hafif
- İkindi ara öğünü olarak soğuk sütle yapılmış kahve içebilirsiniz. Böylece kahvedeki kafeinle hem metabolizmanız hızlanır hem de günün yorgunluğunu keyifle atarsınız. Alternatif olarak yağlı yemişleri tercih edebilirsiniz. Badem, fındık, ceviz, kaju sağlıklı yağlardır. Porsiyonlarına dikkat ederek meyveyle sağlıklı bir öğün oluşturmak mümkün.
- Akşam yemeğinizde bolca salata tüketmeye özen gösterin. Yanında ızgara yapılmış taze balık, et veya tavuk tüketerek
- Yüzerken ve yaz güneşinin sıcaklığıyla çok miktarda su kaybedersiniz. Kaybettiğiniz suyu yerine koyabilmek için en az 3 litre su içmelisiniz. Mineral kaybının önüne geçmek için günde 2 tane sade mineralli soda içebilirsiniz.
SAHİLDE BUNLARI YEMEYİN;
- Cips
- Gazlı içecekler
- Hazır meyve suları,
- Bisküvi, kek, kurabiye gibi paketli yiyecekler
- Derin yağda kızarmış yiyecekler
- Yoğun kremalı, yağlı tatlılar ve pastalar
SAHİLDE SAĞLIKLI ARA ÖĞÜN ÖRNEKLERİ
Simit + ayran: Bu ikili uzun süre tok kalmayı sağlayabilecek pratik ve keyifli güçlü bir öğündür. Simit, karbonhidrat kaynağı olarak enerji verir. Üzerindeki susamlar yağ, ayran ise protein kaynağıdır. İçeriğindeki proteinlerle uzun
Simit + peynir + domates: Karbonhidrat ve yağ kaynağı simitle, 1 dilimi 1 köfte kadar etle aynı miktarda protein içeren peynir seçiminiz olabilir. A vitamini, antioksidanlar ve likopen içeren domatesle birlikte besin değeri ve gücü artan bir öğün oluyor.
Haşlanmış mısır: Mısır, içerdiği yüksek orandaki nişasta sayesinde yüksek bir enerji kaynağıdır. Yazın aktif olduğunuz ve bolca yüzdüğünüz günlerde size enerji sağlayacaktır. Hipoglisemi veya şeker yatkınlığınız varsa mısırın yanında ayran içmek öğünün protein değerini yükseltir.
Yaz meyvesi + süt yoğurt, kefir: Kiraz, çilek, kayısı, şeftali, dut, kavun, karpuzu miktarına dikkat ederek tüketebilirsiniz. Ayrıca bu meyveleri süt, yoğurt veya kefir gibi kalsiyum grubu bir besinle tükettiğinizde hem protein hem yağ hem de prebiyotik-probiyotik öğeleri de birlikte almış olursunuz.
Dondurma: Taze sütten yapılan doğal dondurmaların enerjisi diğer tatlılara kıyasla oldukça düşüktür. Ara öğününüzde taze sütle yapıldığına emin olduğunuz yerlerden 2 top dondurma yiyebilirsiniz.
Kuru yemişler: Fındık, badem, ceviz gibi sağlıklı kuruyemişlerden de 1 avuç kadar tüketmelisiniz. Her gün bir avucunuz kadar taze ceviz, taze fındık, taze bademi karışık olarak veya sırayla tüketin.
Süt, yoğurt, ayran, kefir; Özellikle protein ve kalsiyum kaynağı olan süt grubu yiyecekler hafızanın güçlendirilmesi için çok önemli olan ve sadece hayvansal kaynaklardan alabildiğimiz B12 vitaminini de içerir. Ara öğünlerde ve ana öğünlerde içecek tercihimiz öncelikle süt veya ayran olsun.