MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr
Piyanist, eğitimci Selin Şekeranber ve Yudum Çetiner'in oluşturduğu Duo Blanc&Noir'nın tüm dijital müzik platformlarında yer alan IMAGINE albümlerini konuştuk. Farklı kültürleri birleştirmek, bununla zenginleşebilmek ve herkese aktarabilmek için müziklerini kullanan Duo Blanc&Noir bu kez çocuklar için kolları sıvadı. Her zaman farklı içerik ve projeler ile müziksevelerin karşısında çıkan piyano ikilisi, "Neden bebeklere klasik müzik dinletmeliyiz?" sorusunun cevabını da bu albümde veriyor. Bestelerini kendilerinin yaptığı albümde her aya bir ninni yer alıyor. Hatta bir adım daha ileri giderek albümü yine kendi yazdıkları hikâyelerle kitaplaştıran Duo Blanc&Noir, başlattıkları IMAGINE Live projeleri ile de çocukları klasik müzikle tanıştırmak ve onlara bu konuda duyarlılık kazandırmayı amaçlıyor.
EN ERKEN DÖNEMDE DİNLETMEYE BAŞLAMALIYIZ
Sizi bulmuşken çok merak ettiğim bir soru ile başlamak istiyorum röportajıma. "Daha anne karnındayken klasik müzik dinleyin, çocukların doğduktan itibaren evde hep klasik müzik çalsın." denir. Peki neden?
Yudum Çetiner: Aslında çok güzel ve önemli bir soruyla başlamış olduk, bizim IMAGINE Live projemizin de ana hedeflerinden biri çocuklarımızı mümkünse en erken yaşlarda kaliteli ve iyi müziğe maruz bırakmak. En erken dediğimiz an da bebeğin anne karnında 20. haftadan itibaren duymaya başladığı döneme denk geliyor. Vücudumuzdaki her organın bir frekansı var ve olması gereken frekans bozulduğunda, sağlığımız da bozuluyor. Frekanslar ve etkileri, başta tıp ve müzik olmak üzere pek çok alanda araştırılmış ve çeşitli terapi biçimlerinde şifa amacıyla kullanılmış. Bebeğin 10. haftadan itibaren gelişen beyni de aynı şekilde duyduklarından etkilenir, beynimiz her zaman belirli bir frekansta titreşir. Örneğin beynimiz müzik yoluyla frekanslarla uyarılırsa, müzikle sahip olduğu rezonans nedeniyle titreşimini buna göre ayarlayabilir. Bu da duyduğu müziğe göre farklı bilinç durumlarını tetikleyebilir; mesela derin rahatlama, dinlendirici uyku, yaratıcılığın artması ve hatta iyileşme gibi. İşte bu noktada klasik müziğin frekansı 432 ile 442 Herz olarak ayarlıdır ve enstrümanlar bu sayıya göre akord edilir. Bu da vücudumuzun, ruhumuzun ve organlarımızın rahatlamasını, dinlenmesini ve iyileşmesini sağlar. Klasik müzik aynı zamanda vücudumuzda mutluluk hormonlarının harekete geçmesini de sağlar. Aslında sadece bebekken değil tüm yaşamımız boyunca sağlığımız için klasik müzik dinlemeliyiz.
BACH, MOZART SAKİNLEŞTİRİR, HUZUR VERİR
Peki klasik müzik derken kimlerden, hangi bestecilerden bahsediyoruz?
Selin Şekeranber: Anne karnındaki bebeklerin kalp atışları ve hareketleri ölçüldüğünde, hızlı tempolu sert, rock müziğe genellikle huzursuzlukla tepki verdikleri görülmüş. Yumuşak klasik müzik veya piyano müziği ise genellikle anne karnındaki bebek üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahip. Genelde W.A.Mozart'ın, J.S. Bach'ın sakin eserleri ve huzurlu duyulan piyano albümleri tercih edilebilir, biz de bunu bildiğimiz için IMAGINE ninni albümümüzü hazırladık. Öncelikle anne adaylarına, bebeklere, çocuklara ve tüm yaş gruplarına ithafen kaliteli müzikal altyapısıyla hazırlanmış sakin ve huzurlu melodiler besteledik. IMAGINE albümümüzü kesinlikle tavsiye ederiz.
DANDİNİ DANDİNİ DASTANA'YA KLASİK YORUM
O halde IMAGINE albümünü konuşalım. Nasıl bir çalışma oldu?
Yudum Çetiner: Çocukluğumuzda müzik bize neyi anlatıyordu diye düşündük ve hayallere dalıp, çıktığımız maceraları, o barış içindeki yeni dünya özlemini hayallediğimizi hatırladık. Annelerimizin bize söylediği ninniler, anlattığı hikâyeler vardı o günlere ait. Bizim için de; aynı görevi bir bayrak yarışındaymışcasına elden ele gelecek nesile aktarmanın haklı arayışı oldu. Her aya ait bir ninni besteledik, sadece son ay aralık ninnisi atalarımızdan bize miras kalan hepimizin bildiği 'Dandini Dandini Dastana' eseri oldu.
Selin Şekeranber: Bu albümde müziğin hepimiz üzerindeki iyileştirici etkisinin, hayallerimizin en sınırsız olduğu rüyalarımıza eşlik etmesini istedik. Albümümüz IMAGINE ile çocukluğumuzdaki hayallere yolculuk ediyoruz. Her çocuğun uyumadan hemen önceki ve adeta bir ritüele dönüşen özel anlarında yarattığımız ninnilerin ve hikâyelerin eşlik etmesini çok arzuladık. Albümün beste aşamaları Stuttgart ve Eskişehir'de, kayıtları İstanbul'da gerçekleşti.
YAŞ SINIRI OLMAYAN BİR ALBÜM
Ben çocuk albümü dedim ama öyle mi?
Selin Şekeranber: Sakinlemek, dinlenmek isteyen herkes için... Hayal kurmaya doğru yolculuk yapacakları bir albüm IMAGINE. Yaş sınırı olmayan bir albüm ama çocukları ve bebekleri düşünerek bestelediğimiz için melodileri ve armonileri ona göre seçerek yazdık biz bu eserleri. Dinleyicilerimizden çok güzel dönüşler alıyoruz, bebeklerine ve çocuklarına dinletmek dışında ders çalışırken, yürüyüş ya da spor yaparken de çok dinlediklerini söyleyen müzikseverler var.
Bu albüm kitap olmuş sanırım... Bu fikir nasıl çıktı ortaya? Hikâyeleri kimler yazdı?
Yudum Çetiner: Kitabımızda her ay için bestelediğimiz ninnilerin notaları ve kendi çocukluğumuza bir gönderme yaptığımız her ninniye özel olarak yazdığımız hikâyeleri yer alıyor. Hikâyelerimizin illüstrasyonlarını Kristiana Pärn hazırladı. Kitabımızdaki son ninni ise yukarıda da bahsettiğimiz küçükken rüyalara dalmamızı sağlayan, büyüklerimizin bizlere söylediği unutulmaz "Dandini Dandini Dastana"; bu mirası ilk defa farklı bir uyarlama ile sizlerle paylaşıyoruz. Bir piyanoda dört elle çalınabilen bu ninniyi aile bireyleri birlikte çalabilir ve hep birlikte müzik yapmanın tadına varabilir.
Selin Şekeranber: Hikâyeleri biz kendimiz yazdık, anlattıklarımız da bizim kendi anılarımız; müzikle, doğayla, arkadaşlarımızla ve hayvan dostlarımızla olan hatıralarımız da diyebiliriz. Nota, hikâye ve görsel üçlemesiyle her yaştaki çocuğa eşlik edeceğini düşündüğümüz IMAGINE kitabımız kaliteli ve kolay dinlenen müzikal alt yapısıyla farklı ve zengin bir nota kitabı alternatifi sunuyor.
İNTERAKTİF BİR KONSER OLACAK
23. Uluslararası Piyano Festivali'nde sahne alacaksınız... Nasıl bir konser bekliyor dinleyicileri?
Yudum Çetiner: Bu konserde 0 ile 7 yaş arasındaki çocuklarımıza ulaşmak istiyoruz. Aslında hem çocukları hem de ailelerini çok farklı bir interaktif konser deneyimi bekliyor. Biz normalde bir piyano ikilisi olarak konserler vermekteyiz fakat küçük dinleyicilerimiz için hep 7 yaş sınırı olduğu için konserlerimize katılamıyorlardı ve anne babalar bu durumdan biraz şikâyetçiydi. Biz de bu yüzden bu ayrı formattaki gösteriyi hazırladık. IMAGINE Live projemiz çocukları klasik müzikle tanıştırmak ve onlara bu konuda duyarlılık kazandırmak istiyor. Tema konserleri canlı bir deneyim olarak tasarlandı. Burada müzik sadece duyulmakla kalmaz, aynı zamanda keşfedilir ve kişinin kendi eylemleriyle deneyimlenir.
Selin Şekeranber: Bu proje için özel seçilmiş W.A.Mozart'ın, L.van Beethoven'in eserleri, bilinen çocuk şarkıları ve hikâyeler ile çocuklar heyecan verici bir müzikal keşif yolculuğuna çıkıyor ve kendilerini şimdiye kadar bilmedikleri bir dünyaya bırakacak. Ayrıca burda piyanoyu bir enstrüman olarak tanıyacak ve katılımcı aktiviteler aracılığıyla müziğin ve konserin aksiyonunun bir parçası olacaklar.
Bu ara başka neler yapıyorsunuz?
Selin Şekeranber: Öncelikle IMAGINE Live projemizle ulaşabildiğimiz kadar çok çocuğa ve aileye ulaşmak istiyoruz. Klasik müzikle yetişen toplumlar hem çok sesli olarak uyum içinde yaşayabilmeyi hem de birbirini daha iyi dinleyebilmeyi öğreniyor. IMAGINE Kitap projemiz için planlanan İngilizce ve Almanca versiyonları var. Onlar üstüne çalışıyoruz ve dünya çocuklarının şarkılarıyla da yeni bir proje planımız olacak.
Yudum Çetiner: Yeni yılda bizim için Cem Esen tarafından bestelenen bir piyano dört el ve oda orkestrası için konçerto prömiyerimiz olacak. Sonbaharda ise Almanya Bayern eyaletinde 15. Carl Orff Festivali de dâhil olan üç haftalık bir turnemiz olacak.