Sağlıklı kafe, hayaldi gerçek oldu

Müge ve Hande Cergel... Sağlıklı menülerin yer aldığı bir kafe hayaliyle yola çıktı. Beşiktaş'ta Coffee Blum House'yi açan ikili sadece işletmeci değil aynı zamanda işin mutfağındalar. Konseptleri ise sağlık ve sürdürülebilirlik üzerine kurulu.

ALİ DEMİRTAŞ / ali.demirtas@aksam.com.tr

Geçtiğimiz haftalarda gazeteci arkadaşım Merve Yılmaz Oruç ile birlikte Beşiktaş'ta bulunan Blum Coffee House adlı mekâna gittik. Oldukça lezzetli ama aynı zamanda bir o kadar sağlıklı tatlar denedik. Kafe sınırları içerisinde bulunan her şey, kahvesinden çikolatasına, kahvaltılıklarından atıştırmalıklarına her şey el yapımı. Fakat sağdan soldan değil yüzde 90'ı işletmecisinin kendi üretimi. Üstelik sağlıklı olmaları kaygısıyla da şekersiz. Gıda tüketim modasına ayak uydurmak veya göstermelik de değil. Yıllar öncesinin vizyonu bu, sağlıklı yiyecekler ve içecekler yapmak... Müge Cergel'in vizyonundan bahsediyorum. Uzunca bir süre kurumsal hayatta çalıştıktan sonra hayallerinin peşinden gitmeye karar veren Cergel'in kız kardeşi Hande Cergel ile birlikte açtığı bir kafe burası. Kendisi bu kafenin çerçevesini şöyle özetliyor: "Kahveye olan tutkumuz ve misafirlerimizin mutluluğu en büyük itici gücümüz. Nitelikli kahveler ile doğal, katkısız ve organik lezzetleri bir arada sunan, yaratıcı tasarımı, gurme lezzetleri ve farklı felsefesi ile kendine özgü bir mekan olan Blum Coffee House, Akaretler İstanbul'da 2016 yılının aralık ayında hayata geçti."

BU İŞİN EĞİTİMİNİ DE ALDILAR

Müge Hanım, bu girişimcilik hikâyesini ise şöyle anlatıyor bize: "Bilkent Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun olduktan sonra iş dünyasına beyaz yakalı olarak başladım. Özel bir bankada müfettiş olarak başladığım bankacılık kariyerimi 12 sene boyunca sürdürdüm. Kariyerime aynı bankanın yurt dışındaki bir şubesinde ülke müdürlüğü görevi ile bir nokta koymaya karar verdim ve istifa ettim. Ablam Hande de Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden mezun olduktan sonra sigorta ve danışmanlık firmalarında uzun yıllar çalıştı. İki kardeş olarak kendi işimizi kurmayı uzun zamandır hayal ediyorduk. Farklı sektörlerinde uzun seneler çalıştıktan sonra kurumsal hayata nokta koyup birlikte iş kurmak için kolları sıvadık. Avrupa Nitelikli Kahve Birliği'nin düzenlediği demleme, barista, tat analizi vb. eğitimleri başarıyla tamamlayarak sertifikalarımızı aldık ve Blum Coffee House'u 5,5 sene önce Akaretler'de açtık."

SAĞLIKLI BİR TOPLUMA KATKIDA BULUNMAK İSTİYORUZ

Sağlıklı ve katkısız gıdalar konusunda farkındalık yaratmak isteyen Müge Hanım, Blum Coffee House menüsünü de bu anlayışla şekillendiriyor. Bir sürdürülebilirlik vizyonu da söz konusu. Şöyle izah ediyor: "Gıdaya erişim, iklim krizi, karbon ayak izi gibi çevresel konular sürdürülebilirlik adına çok yakın takip ettiğimiz ve kendi ölçümüzde önüne geçmek adına gerek bireysel gerekse kurumsal olarak çaba sarf ettiğimiz bir gündem. Yaratıcı, yenilikçi, sağlıklı yaşam odaklı, evrensel standartlardaki hizmet yaklaşımıyla üçüncü dalga kahve sektöründe organik, yüzde 100 doğal, taze ve lezzetli yiyecek ve içecekleri sunarak yeni bir trend yaratmak ve en iyi kalitedeki kahveleri en yeni ve lezzeti maksime edecek demleme yöntemleri ile müşterilerimize sunmayı hedefleyerek yola çıktık. Müşterilerimize beslenme açısından zengin gıdalar sunarak, hem fiziksel hem de zihinsel olarak daha sağlıklı bir toplumun yaratılmasına katkıda bulunmak istiyoruz. Sunduğumuz gıdaların sağlıklı ve doğal olması kadar sürdürülebilir kaynaklardan tedarik edilmesi de bir o kadar önemli. Hem sürdürülebilirlik hem de lezzet açısından sebze ve meyveleri mevsiminde kullanmayı tercih ediyor, direk çiftliklerden ve üreticilerden satın alıyor, tarladan sofraya bir tüketimi hedefliyoruz. Kuka Çiftlik, Rani Çiftliği, Kapra Çiftliği gibi ülkemizin nadide çiftlikleri ile çalışıyor, unumuzu Kaz Dağlarından direkt değirmenden tedarik ediyoruz."

PLASTİKSİZ DENİZLER HAREKETİ'NE TAM DESTEK

Mutfaklarında yerel ürünler ve şu an çok sınırlı olsa kendi bahçelerinden ürünleri kullanarak karbon salınımını azaltmak ve yereli teşvik etmek onlar için çok önemli. Bu konuda hayata geçirmek istedikleri hayalleri de var: "İstanbul yakınında bir tarlada Blum'un kendi meyve ve sebzesini yetiştirmek yakın zamanda hayata geçirmek istediğimiz hayallerimizden biri. Blum mutfağında, israfı önlemek adına haftalık ve günlük satın alma planları yaparak ürünlerde bozulma oluşmasının önüne geçiyor, ürünleri cam ve kilitli kaplarda saklayarak gıdaların tazeliğini korumasını sağlıyoruz. Mutfağımızda ürünleri gruplarına göre organize ederek kontrolünü sağlamak, su kullanımını en az indirmek için bulaşık makinesi kullanmak gibi prensiplere dikkat ediyoruz. İşletmemizin mutfağı dışında da her adımımızda sürdürebilirlik prensiplerini uygulamaya gayret ediyoruz. Blum Coffee House olarak sürdürülebilirlik için Greenpeace'in içinde bulunduğu Plastiksiz Denizler Hareketine destek veren 'Plastik Çatal Bıçaksız' ve 'Plastik Pipetsiz' mekânlar arasında yer alıyoruz. Bu kapsamda, Blum Coffee House'da plastik pipet yerine buğday sapı ve plastik çatal bıçak yerine de huş ağacından yapılan kaşık, çatal ve bıçak tercih ediyoruz. Bunun yanı sıra kraft pasta kutuları, kahve poşetleri ve kese kâğıtları kullanıyoruz."

KADIN ÜRETİCİLERLE YOL ARKADAŞLIĞI

Blum Coffee House hediyelik el emeği çanta, şapka, kahve tutacağı, bez bebek, mum ürünleriyle yerli kadın tasarımcılara da destek oluyor. Aynı zamanda gurme lezzetleri ve felsefesiyle girişimcilik hayali kuran kadınlara ilham oluyor. Öyle ki kendi yolculuk hikâyesini yazan kadınların el yapımı tasarımlarını kullanıcıları ile bir araya getiren mekân, satışa sunduğu farklı nitelikteki ürünlerin elde edilen gelirleriyle güçlü kadınların kendilerine yol arkadaşı olma fırsatı sunuyor. Bu ürünlere Elif Şimşek imzasıyla, organik ve pamuklu kumaş alternatifleriyle Blum marka tişört, sweatshirt, makyaj çantası, kol çantası gibi ürünleri içeren sağlıklı bir tekstil serisi de eklenecekmiş.