Sağlık için probiyotiğin faydaları

NİL ŞAHİN GÜRHAN

nil@nildiyet.com

Probiyotik ‘hayat için’ anlamına gelmektedir. Probiyotikler; hastalıklara neden olmayan ve kişinin sağlığını koruyucu özelliklere sahip canlı bakterilerdir. İçerisinde yeterli miktarda probiyotik bakteri bulunan her tür besin probiyotik besindir.

Probiyotik etkili besinlerin başında probiyotik yoğurtlar, probiyotik içecekler ve kefir gelmektedir. Ayrıca Orta Asya kültüründe sıklıkla tüketilen kımızda probiyotik etkili bir içecektir. Son dönemde probiyotik mayalarla evlerde yoğurt mayalanmaya başladı. Bu da olumlu bir gelişmedir. Çok uzun süre bekletilmemeli taze olarak tüketilmelidir. Probiyotik bakteriler; Bağırsak mikroflorasını yani iç dengesini koruyup geliştiren yararlı fonksiyonel canlılardır. Bu canlılar; bağırsaklarda mikrobiyal dengeyi sağlar ve korur. Probiyotik beslenme, kişiyi hastalıklardan korur. Yiyeceklerle aldığımız probiyotik mikroorganizmalar sindirim sisteminde canlılığını korur ve çoğalabilirler. En önemli faydaları şunlardır: l Probiyotikler bağırsak sağlığını korur ve geliştirir. 

Kabızlık ve gaz problemlerinin üstesinden gelmenizi sağlar. l İltihabi bağırsak hastalıklarında hastalığın şiddetini azaltma etkilerinin olduğu bilinir. 

İSHAL SÜRESİNİ AZALTIR

Probiyotikler ishal süresini ve şiddetini azaltır. Özellikle virüs kaynaklı ishale de çare olur. 

Probiyotikler bağışıklık sistemini güçlendirir.

Probiyotikler kolon kanserine yakalanma riskini azaltır.

Bağışıklık sistemini güçlendiriyor olmaları da kansere yakalanma riskini azaltan bir başka etmendir.

Probiyotikler alerjiler konusunda da etkindirler.

Bilimsel çalışmalar sonucunda gebelik ve emziklilik sürecinde probiyotik alan annelerin çocuklarında egzema riskinin yüzde 50 azaldığı saptanmıştır.

Probiyotikler kötü huylu kolesterolün azaltılmasında etkili olabilirler.

Yüksek kolesterolün kalp sağlığını tehdit eden en büyük düşmanlardan biri olduğu düşünülürse probiyotiklerin olası yararlarının kalp sağlığı açısından da çok önemli olduğu anlaşılacaktır.

Düzenli probiyotik kullanımının karaciğer yağlanması sorununun önüne geçebileceği düşünülmektedir.