GÜLCAN TEZCAN / gulcantezcann@gmail.com
Sanatçı Şafak Tavkul'un yaşamı ve sanat hayatının özeti Yeni Sanat Vakfı tarafından düzenlenen "Çizebildiğim Kadar" isimli retrospektif sergide sanatseverlerle buluşuyor.
Atatürk Kültür Merkezi Galeri'de açılan sergi Tavkul'u bütün yönleri ile anlatırken sanatçının desenden resme, çizgi filmden animasyona, edebiyattan müziğe bütün ilgi alanları ve üretimleri de mercek altına alınıyor.
İlk sergisini henüz 15 yaşındayken açan Tavkul'un sanat hayatının kronolojik olarak gözler önüne serildiği bu özgün buluşmanın tek üzücü yanı serginin çok kısa süreli oluşu ve yarın kapanacak olması. Neredeyse tüm çizimlerinde Kafkasyalı kimliğinden izler bulunan Tavkul'un 110'a yakın eserinin yer aldığı sergide sanatçının çocukluğundan 57 yaşına kadar yaptığı çalışmalardan örnekleri görmek mümkün.
Türkiye'nin ilk uzun metraj çizgi filminde imzası olan Şafak Tavkul, ilk ve tek storyboard sergisini de açan sanatçı. Batı enstrümanları ile ilahi besteleyen, halka kırıldıktan sonra geleneksel Türk okçuluğunu canlandırmak için büyük çaba harcayan ve birkaç kemankeş arkadaşıyla bu kadim kültürü milyonlarca insana yeniden tanıtan Tavkul'un tablolarının büyük bir kısmında da tarihi olaylar, karakterler yer buluyor.
Hayy Bin Yakzan'dan Küçük Ok'a çizgi roman karakterleri, sulu boyadan yağlı boyaya bütün resim teknikleri, 15 Temmuz çizimlerinden Hac resimlerine sanatçının bütün duyarlılığıyla ürettiği çalışmalarının görüleceği sergideki sırlı tabloları ise ustalık eserleri olarak dikkate sunuluyor.
KALEM, DEFTER KİMLİĞİYDİ
Eşinin "Not defterlerinden bir tanesinin kapağına 'Çok fazla zamanımın kalmadığını hissediyorum, üretebildiğim kadar üretmem lazım, kendim için değil.' diye yazdığını hatırlatan Çiğdem Tavkul, "Kalem, defter ve kağıt onun kimliği gibiydi. Hiç yanından ayırmazdı. Dolayısıyla sürekli çizerdi. Türk okçuluğuyla ilgili çok ciddi çalışmalar yaptı. Ona ait olduğu bilinmeyen ama çok tanınmış besteler var." dedi.
Şafak Tavkul, çok yönlü kişiliği ile resim, heykel, çizgi film, storyboard, illüstrasyon, yazarlık, öğretmenlik, okçuluk, binicilik, müzik, tarih, arkeoloji, dağcılık, mağaracılık, denizcilik, karikatür, gazetecilik, fotoğraf, sinema, dil ve matematik konularındaki bilgi birikimini çeşitli mecralar aracılığıyla aktardı. Türk kültürünü konu alan "Küçük Ok" isimli on üç kitaptan oluşan hikaye dizisi, Türk soyağacı çalışması ve Türkler hakkında dünyada bugüne kadar yapılan en kapsamlı, 48 ülkeden binlerce bilim insanının çalıştığı Türkler Ansiklopedisi'nin danışmanlığını ve sanat yönetmenliğini üstlendi.
Çizerliğin yanı sıra gazetecilik de yapan Tavkul, birçok ünlü dergi için çizimler hazırladı. 1988'de çizgi film sektörüne girdi ve birden fazla uzun metrajlı filme imzasını attı. Başarılı ressam kendi şirketinde reklam filmleri, belgeseller ve animasyonlar üretti. Öte yandan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nde animasyon dersleri verdi. 15 Temmuz olaylarında yaşananları resme döktü ve ortaya çıkan eserler büyük ilgiyle karşılandı. Tavkul, 2021'de 58 yaşındayken ebedi aleme göç eyledi.