''Sadece resim yaptığım bir hayat hayal ediyorum''

''Dünyaca tanınan bir Türk kadın ressam olmak kim istemez ki?'' diyor genç ressam adayı Masal... Henüz 3 yaşındayken eli kalem ve fırça tutan, o günden beri bu yolda çalışmalarını sürdüren 8. sınıf öğrencisi Masal, ''Sadece resim yapacağım bir hayatı hayal ediyorum. Boyalarım, fırçalarım ve kalemlerimle çok mutluyum. Resim yapmak benim yaşam tarzım sanırım.'' diyor.

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Sizi genç bir ressam adayı ile tanıştırmak istiyorum. Henüz 13 yaşında olan Masal Özçarıkçı, çalışmaları ile beni oldukça etkiledi. 8. sınıf öğrencisi olan Masal neredeyse bebekliğinden beri resim yapıyor. Ama çizimleri ve tablolarında ortaya çıkan yeteneği yaşının çok üstünde. Ailesinin desteği ile küçük yaşlarda sanat atölyesine giden ve resimle ilgili eğitimler Masal ile resme olan ilgisini ve gelecek hayallerini konuştuk. En büyük hayali İtalya'da resim üzerine okumak olan Masal, kendini en iyi hissettiği ve ifade edebildiği yerin tuval olduğunu dile getiriyor.

BOYALARIM VE FIRÇALARIMLA ÇOK MUTLUYUM

Küçük yaşlardan beri hayatında sanatın ve resmin olduğunu söyleyen Masal, "Ailemin dediğine göre çok ufak yaşlarımda bile bu yönüm ciddi fark ediliyormuş. Öyle çok fazla oyuncaklarla oynamazmışım, daha 3- 3,5 yaşlarımda duvarlara, yerlere, masaya resim çizermişim, mutfaktan paket makarnaları alıp alıp, tek tek düdük makarnaları boyarmışım. Anaokulundayken, anneme babama ve sevdiklerime kendi emek verdiğim, boyadığım, çizdiğim ya da yaptığım minik hediyeler verirdim. Bu hâlâ da devam ediyor." şeklinde konuştu.

İlkokul 2. sınıftayken ailesi Masal'ı çocuk sanat atölyesine götürmeye başlamış. Burada farklı grup çalışmalarında yer alan Masal, yaşı büyüdükçe yoluna sadece resim ile devam etmeye karar vermiş. Hobi olmaktan çıkıp daha ciddi olarak resme yönelen Masal bir süre internetten eğitim videoları izleyerek kendini geliştirmeye çalışmış. "Artık sadece resim yapmak istediğimi ve bunu meslek olarak devam ettireceğimi ailemle de paylaşınca bana çok destek oldular ve bu konuda ciddi eğitimler almam için beni yönlendirdiler. 6. sınıftan beri bu işe gönülden bağlı idealist öğretmenlerle ve usta ressamlarla çalışmalarımı ve eğitimimi sürdürüyorum." diyen Masal, resim yaparken sadece mutluluk değil bütün duyguları hissettiğini söylüyor. Gün içerisinde sürekli resim yaptığından bahseden Masal "Sanatın her dalında olduğu gibi benim de kendimi ifade şeklim, kendimi en çok bulduğum yer resimlerim. Boyalarımla fırçalarımla kalemlerimle çok mutluyum. Hayata da o renklerle, çizdiklerimden bakıyorum..."

Karakalem çalışmalarının yanı sıra akrilik boya ile de resimler yapmaya başlayan Masal, yakın zamanda yağlı boya ile de çalışmak istiyor. "Ama mekân yer zaman fark etmeden pratik bir şekilde resim yapabildiğim için kara kalem her zaman vazgeçilmezim olacak..." diyen Masal'ın eskiz defteri ve kalemleri her zaman yanında.

OKURKEN DÜŞLEDİĞİM DÜNYA ÇİZİMLERİME YANSIYOR

Resim yaparken bazı ritüelleri de var Masal'ın. "Resim yaparken gürültülü ve kalabalık ortamları sevmiyorum. Dışarıda çizdiğim resimlerle evde çizdiklerim arasında ciddi farklar var. Odamda yalnız, tam odaklanmış bir şekilde çalışmayı daha çok seviyorum. Babam müzik öğretmeni olduğundan evimizde müzik hep var. Müzik eşliğinde resim yapmak çok keyifli tabii ki. Çoğunlukla resme başlamadan önce ne çizmek istediğimi planlarım ama birden bire aklıma gelen bir kompozisyon olursa da planlamadan yaparım. Bu arada her zaman hayal ederek de çizmiyorum, daha kendimi geliştirme aşamasında olduğum için beğenip referans aldığım, bir yerde görüp çizdiğim çok resim de var. Beğendiğim, hayran olduğum birçok ressam olsa da öğretmenlerimin de dediği gibi bu seviyemde sadece bir ya da birkaç ressamı örnek almak, bakış açımı ve tekniğimi daraltacağı için, ayırt etmeden hemen her ressamın eserlerini ve tekniğini incelemeyi ve uygulamayı seviyorum." şeklinde anlatıyor üretim sürecini.

Hayal etmek bir sanatçı için oldukça önemli. Bu konuda da çok şanslı Masal. Annesi metin yazarı olduğundan kitap okuma alışkanlığını erken yaşlarda kazanmış ve bu da onun hayal dünyasını epey beslemiş: "Hemen hemen tüm klasikleri okudum. Sanat tarihi, mitoloji ve fantastik kitapları çok seviyor, onlardan çok besleniyorum. Okurken düşlediğim dünya, çizerken bana katkı sağlıyor. Bunun yanında eski tarz müzik de vazgeçilmezim, eski 45'liklerin hepsini dinleyerek büyüdüm, 70'ler 80'ler zamanı Türk ve yabancı grupların tarzını çok beğeniyorum. Aslında yeni isimlendirme ile Z kuşağından olsam da ruhum baby boomer ve X kuşağı diyebilirim..."

İNSANLARIN DUYGULARINI ÇİZMEYİ SEVİYORUM

Genelde portre resimler yapan Masal, gözlem yapmayı ve empati kurmayı sevdiğinden bahsediyor. Dışarıda, yemekte, sahilde, yolda, değişik insan yüzlerini gözlemlediğini ve bakışların kendisini etkilediğini dile getiren Masal, "İnsanların duygularını olduğu gibi yansıtan yüz ifadelerini çizmek çok keyifli. Elimden geldiğince çizdiğim yüzlerde, gözlere duygu ve karakter yüklemeye çalışıyorum. Yüzlerindeki telaş, korku, yorgunluk, çocuksu bir gülüş, umut veya umutsuzluk beni en çok etkileyen duygular. Yaşlı insan portreleri en sevdiklerim aslında, gözlerinde yılların tecrübesini, yaşanmışlıklarını vermeyi çok seviyorum.

SANATIMLA ÜLKEMİ TEMSİL ETMEK İSTİYORUM

Bu sene 8. sınıfa geçen Masal, seneye lise öğrencisi olacak. Ona hayallerini sorduğumda bana şu cevabı veriyor: "En büyük hayalim ufkumu daha da açacak, bakış açıma farklı boyutlar katacak, ünlü ressamların çalışmalarını ve müzelerini yerinde izleyebileceğim, çok kapsamlı bir güzel sanatlar eğitimini, yurtdışında özellikle İtalya'da alabilmek. Adını dünyaya duyurmuş olan genç arkadaşlarım gibi belki bir gün ben de ülkemi resimlerimle temsil eder hem ülkemin adını hem de kendi adımı dünyaya duyururum. Bu benim, en ama en çok hayalini kurduğum ve başarmak için elimden gelenin daha da fazlasını yapacağım ilk hedefim. 'İtalya'da sanatı konuşulan bir Türk Genci...' ya da dünyaca tanınan bir Türk kadın ressam olmak kim istemez ki? Hayal etmesi bile çok güzel! Aslında ben sadece resim yapacağım bir hayatı hayal ediyorum."