Sadece öğrenci değil canlı ve doğa dostu üniversite kurdular

Sadece öğrenciler değil, engelliler, doğa, kuşlar, balıklar da onların gündeminde. Kimi zaman Otizm ve Müzik Yaz Okulu düzenliyor, kimi zaman balıkları hayalet ağlardan kurtarmak için proje geliştiriyorlar. Kuş cenneti, engelli dostu kampüs derken ortaya Çanakkale 18 Mart Üniversitesi çıkıyor.

EMİNE DOLMACI / cumartesi@aksam.com.tr

Bu üniversitede otizmli çocuklar müzikle tedavi oluyor, aileleri ve onlarla ilgilenen eğitimciler ise birbirleriyle kaynaşıp tecrübelerini paylaşıyor. Otizm ve Müzik Yaz Okulu, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi bünyesinde açıldığından bugüne 52 gence eğitim vererek hem müzik konusunda ilerlemelerini hem de hayata daha sıkı bağlarla tutunmalarını sağladı. Efe de onlardan biri. Burada müziğe olan yeteneğini keşfeden Efe, müzik sayesinde gelişti ve değişti. Hayali bir gün sahnede kendi şarkılarını söylemek.

Yurtdışında, Avrupa veya Amerika'da ünlü üniversitelerin büyük kampüslerini görür iç geçiririz. "Burası bizde de olsa ne güzel olurdu" deriz. Bazen de yanı başımızdaki güzellikleri görmekte zorlanırız. İşte onlardan biri Çanakkale 18 Mart Üniversitesi. 50 bin öğrenci, 4 bini aşkın akademik ve idari personel, 358 program, 46 akademik birim ve 41 araştırma merkezi ile büyük ve köklü bir eğitim kurumu. Ancak onu farklı kılan bu değil. Anadolu'daki onlarca devlet üniversitesinden biri olan kurumda pek çok önemli detay, insanı, doğayı, tüm canlıları önceleyen, koruyan, hayat alanını genişleten bir anlayış hâkim. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu hem bu çalışmalara ilişkin sorularımızı cevaplandırdı hem de bir öğrencinin neden kendi üniversitelerini tercih etmesi gerektiğine ilişkin ipuçları verdi.

52 KİŞİYE MÜZİK EĞİTİMİ VERİLDİ

Üniversitenin önemli projelerinden biri olan 2021 yılında hayata geçirilen Otizm ve Müzik Yaz Okulu bu yıl, 10-15 Temmuz 2023 tarihlerinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda gerçekleştirildi. 30 otizmli öğrenci, 30 aile, 37 gönüldaş, 37, eğitimci ve 26 uzmanın katıldığı programda otizmli öğrencilerin 10'u müzik eğitimine yeni başlayan, 20'si ise mesleki müzik eğitimi alan 7-37 yaş aralığındaki kişilerden oluştu. Türkiye genelindeki üniversitelerden temsilciler ile yerel paydaşların katılımıyla yapılan çalışmada gençler bir hafta boyunca müzikle terapi olup yeteneklerini ortaya koyarken ailelerine de tecrübe paylaşımı ve iş birliklerini artırıcı seminerler verildi. Geçtiğimiz yıllarda ise 15 otizmli genç ve ailesi ile 7 otizmli genç ve ailesi bu hizmetten yararlanarak 52 kişiye hizmet sunulmuş oldu. Eğitimlerde katılımcılara solfej, koro, çalgı, ritim ve müzik, uygulamalı nefes teknikleri gibi dersler verildi.

EFE'NİN HAYALİ KENDİ ŞARKILARINI SÖYLEMEK

Hem otizm ve müzik bağlantısını sağlama hem terapi hem de otizmli bireylerin sosyalleşmesi ve toplumun onları daha yakından tanıması amacını taşıyan çalışmada Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu da aktif rol alarak gençlere ve ailelerine eşlik etti. Otizm ve Müzik Yaz Okulu'nun, otizmli bireylerin müzikal yeteneklerini geliştirmek, sosyal becerilerini artırmak ve ailelerine destek olmak amacıyla 2021 yılından bu yana devam eden bir proje olduğunu hatırlatan Erenoğlu, farklı illerden gelen otizmli öğrenciler, aileleri, eğitimciler, uzmanlar ve gönüllülerin bir araya gelerek müzikle dolu bir hafta geçirdiklerini söyledi. Ona göre, projenin başarısının arkasında birçok güzel hikâye var. Bunlardan biri de otizmli öğrencilerden Efe'nin hikâyesi. Efe, 2021 yılında Otizm ve Müzik Yaz Okulu'nda müziğe olan ilgisini ve yeteneğini keşfetti. O zamandan beri, müzik eğitimine devam ediyor ve kendi bestelerini yapıyor. Efe'nin annesi, oğlunun müzik sayesinde çok değiştiğini ve geliştiğini söylüyor. Efe'nin hayali ise, bir gün sahnede kendi şarkılarını söylemek. Efe'nin hikâyesi aynı zamanda, otizmli bireylerin müzikle neler başarabileceğinin de bir kanıtı.

ARAMA KONFERANSI YAPILACAK

"Otizmli bireylerin aileleri hem çocukların hem de kendilerinin ihtiyaçlarını karşılamak için büyük bir çaba gösteriyor" diyen Erenoğlu, bu süreçte ailelerin birbirleriyle iletişim kurması, sorunları paylaşması, çözüm önerileri sunması ve karar vericilere ulaşmasının önemli olduğunu kaydetti. Erenoğlu projenin geleceğine ilişkin olarak da şu bilgileri verdi: Çalışmanın ilk yılından beri otizmli öğrencilerimizin aileleriyle tanıştık ve onların yaşadıkları zorlukları, ihtiyaçlarını, beklentilerini dinledik. Onlara nasıl yardımcı olabileceğimizi sorduk. Bu süreçte, ailelerin birbirleriyle tanışmalarını ve kaynaşmalarını sağlamak istedik. Proje kapsamında ağustos ayında geniş katılımlı bir arama konferansı ve çalıştay düzenlemeyi planlıyoruz. Devamında uluslararası alana açılarak otizm konulu eğitim projelerini hayata geçirmeyi, otizmli bireylerin farklı kültürlerle tanışmasını amaçlıyoruz.

DOĞA DOSTU ÜNİVERSİTE

Otizmli çocuklar için ilginç bir proje geliştiren üniversite; doğa dostu bir üniversite olarak da çalışmalarına devam ediyor. Üniversite kampüsünde bulunan Kuş Cenneti'nde 150'den fazla kuş türü yaşıyor. Bu kuşların korunması ve gözlemlenmesi için özel bir alan planlanmış. Ayrıca Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi'nde balık yetiştiriciliği, su kalitesi, sucul ekosistemler gibi konularda araştırmalar sürüyor. Bu alanda yürütülen çalışmalar kapsamında Ege ve Marmara'da 50 bin metrekarelik "Mavi Vatan" deniz canlılarını tehdit eden hayalet ağlardan arındırılmış. Yeşil Kampüs, Hayvan Barınağı, Sıfır Atık ve Geri Kazanılabilirlik Araştırma Merkezi de gelecekteki projeleri arasında yer alıyor.