Saçlarımızı güneşten nasıl koruruz?

Saçlarınızı güneş ışınlarının ve deniz suyunun zararlı etkisinden korumak istiyorsanız tatil öncesi saç gurusu Serkan Bozkurt’un önerilerine bir göz atın.

MASAJ ŞART

Daha kaliteli saçlar için her banyodan sonra saç masajı yapın. Bu sayede kan dolaşımı hızlanacak ve saçlarınız çok daha iyi beslenecektir. Saç masajı derideki yağ dengesinin düzenli çalışmasına ve ayrıca gerginliğinizin azalmasında etkilidir. Saçlarınızın yıkanmış ve kuru olmasına özen gösterin. Ellerinizi kafanızın yanlarına yerleştirin ve parmaklarınızı açın. Saç ortasından başlamak üzere yuvarlak şekiller çizerek hafif şekilde masaja başlayın. Parmaklarınızın kafa derisine mümkün olduğu kadar fazla temas etmesini sağlayın. Kepek sorununuz varsa çay ağacı yağı veya lavanta yağı iyi gelecektir. Saç dökülmesine karşı ise nane yağını deneyebilirsiniz. Saç kuruluğundan şikâyetçiyseniz papatya yağı kullanabilirsiniz.

NEMİ KORUMAK İÇİN…

Güneş, kum ve deniz herkesin hakkı. Aşırı güneş, tuzlu ve klorlu sular saçlarımız için açık bir tehdittir. Aşırı güneşte kalan saç, nemini kaybeder ve bunun sonucunda da çabuk bir şekilde kırılmaya başlar. Bu süre ne kadar uzarsa saç renginiz de o oranda değişecektir. O yüzden özellikle öğlen saatlerinde güneşte durmamaya dikkat edin. Zorunlu kalınan durumlarda ise hava alan şapkalar tercih edin ve sık sık saçınız havalandırın. Deniz ve havuza girdikten sonra hızlı bir şekilde saçınızı yıkayın. Uzun süre saçınızda kalan tuzlu su ve klor, ciddi saç kayıplarına neden olur. Yazın saçlar ister istemez nem kaybına uğrar. Bu yüzden özellikle yaz aylarında kabak çekirdeği, badem gibi kuruyemişler tüketerek saçınızın nem dengesini koruyabilirsiniz. 

UZAK DURUN!

Saç kurutma makineleri saçın nem dengesini bozan bir numaralı düşmandır. Çünkü hızlı bir şekilde kuruyan saç şoka girer, ani ısı değişikliği saçta direnç, saç derisinde de nem kaybına sebep olur. Ayrıca saçlarınızı yıkadığınız suyun çok sıcak olmamasına dikkat edin. Mümkünse ılık suyla yıkanın. Banyodan sonra bir havlu yardımıyla hafif bastırarak kurulama yapın. Nemli olan saçı oda sıcaklığında kurumaya bırakın. Argan, hindistancevizi, zeytinyağı ya da badem yağı gibi doğal yağlarla saçlarınıza hafif masaj yapın.  Bu arada size kötü bir haberimiz var, hiçbir şampuan ve krem giden saçın yerine yenisini getirmez. Bu nedenle kozmetik ürünlerden uzak durun. 

YUMUŞAK KİL KULLANIN 

Hatırlar mısınız bilmem ama anneanne ve dedelerimiz saçlarını kille yıkardı. Kellik ve saç dökülmesi sorunu yaşayanlar yumuşak kil kullanabilir.... Saç dökülmelerinin neredeyse tamamına yakını erkek tipi dediğimiz saç dökülmesidir. İşte tam da bu noktada sizlere bir iyi, bir de kötü haberim var. Kötü haber, giden saçlarınızı cerrahi yöntemlerin dışında asla geri kazanamazsınız. İyi haber; hâlâ saçınız varsa onu koruyabilirsiniz. Peki, bu nasıl olacak? Öncelikle saçınızı her gün yıkamayın, iki günden fazla da kirli bırakmayın. Kirlenen saçlar yıpranır ve kırılarak dökülür. Genetik miras, mevsim şartları, kozmetik ürünlerin kullanımı saçın ömrünü ve kalitesini belirleyen temel öğelerdir.