Saçkıran bulaşıcı mıdır?

Dr. NESLİHAN DOLAR

neslihandolar@gmail.com

Saçkıran bilinenin aksine bulaşıcı değildir. Yani kişiden bir başkasına bulaşmaz. Ancak  saçkıran hastalığı tedavi edilmezse ilerleyebilir. 

SAÇKIRAN NEDEN OLUR?

Alopesi Areata yani saçkıran diye bilinen hastalık saçlı deri, sakal, kaş ,kirpik ve hatta vücudun diğer bütün kıllarını tutabilen otoimmun bir hastalıktır. Herhangi bir yaşta çıkabilen bu durum bazen para büyüklüğünde ortaya çıkar ve o şekilde kalırken bazen de hızla ilerleyip saç kaybına veya kaş, kirpik kaybına yol açabilir. Bağışıklık sistemi hücrelerini ilgilendiren bu hastalıkta hücreler kendi kıl hücrelerine karşı savaş açmış onları öldürmeyi hedeflemiştir. Burada amaç bu iç savaşı durdurmak olmalıdır.  Hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı faktörlerin başında stres gelmekle beraber bu her zaman psikolojik bir gerginliği kastetmez. Vücudu strese sokan herhangi başka bir durum da hastalığın ortaya çıkmasına sebep olabilir. Vitamin ve bazı minerallerin eksikliği, kansızlık yani anemi, bazı enfeksiyonlar gibi. Otoimmun bir durum olan saçkıran diğer otoimmun yani bağışıklık sisteminin diğer hastalıkları olan şeker hastalığı, tiroid hormon bozukluğuna sebep olan Hashimato, ala hastalığı diye bilinen Vitiligo gibi diğer hastalıklar da  bir arada olabilir. Bu nedenle bunların mutlaka araştırılması gerekmektedir. Sanılanın aksine saçkıran bir mantar hastalığı değildir.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Saçkıran hastalığının evreleri vardır.Evde uygulanan ilkel yöntemler ile vakit kaybedilmemelidir..Erken evrede tespit edildiğinde tedavisi çok daha kolaydır. O neden ile belirtiler ortaya çıkar çıkmaz bir dermatoloji uzmanına başvurmak gerekir. Yapılan saç muayenesi ile kıl foliküllerinin durumu tespit edilir ve tetikleyici faktörler ile altta yatan hastalıklar ortaya çıkartılır.Tedavisinde çeşitli ilaçlar, fototerapi ve bazı enjeksiyon tedavileri uygulanmaktadır. Tedaviye dirençli vakalarda kullanılan yeni tedavi yöntemleri de vardır. Burada en önemli unsur tedaviye erken başlamaktır. Erken tanı saç kurtarır.