Saç hayali kurarken hüsrana uğramayın

Op. Dr. Bilgehan AYDIN

dr.bilgehanaydın@gmail.com

Günümüzde saç ekimine artan talep, yanlış malzeme ve uygulamalarla hayal kırıklıklarını da beraberinde getirebiliyor. Saç ekimini uzman kişiler yapmadığında buna bir de kalitesiz ve uygun olmayan aletler eklenince hasta gür saçlara kavuşayım derken dokusunda kalıcı yaralar ve izlerle  baş başa kalır. Saç ekimi, İki kulak arasından alınan sağlıklı saç kökleri (greftler) dökülme olan bölgelere açılan küçük deliklerin (kanalların) içlerine dikkatli bir şekilde yerleştirilmesidir. Hastanın kendi saçlarının çıkış yönünde açılan kanallara cımbız türevi bir alet yardımıyla saç kökleri zarar vermeden yerleştirilir. Çok titiz bir çalışma isteyen uygulamada farlı yöntemler kullanılır. Ancak hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın en önemli olan malzemelerin uygunluğudur. Saç ekiminde en verimli yöntemlerden birisi ‘Punch’ yöntemidir. Daha derine işlem uygulamamızı sağlayan bu yöntemde kalitesiz demir içerikli Punchlar kullanılırsa çok büyük sorunlar yaşayabiliriz. Kalitesiz punchla yapılan uygulamada hastanın baş dokusunda kalıcı zararlar ortaya çıkıyor. Saç çıkma aşamasında bir anda başınızda gözle görülür kalıcı yaralar sizi büyük hüsrana uğratabilir. Uygulamada saç kökünün en kaliteli şekilde dokuya zarar vermeden açılan kanallara yerleştirme amaçlanmalı. Bunun için de tamamen çelik içerikli ve ucu silindir punchlar kullanılmalı. Çelik punchlar dokuya zarar vermeden insan sağlığına daha uygun, daha hızlı iyileşme gösteren antimanyetik ürünlerdir. Ancak merdiven altı diye tabir edilen kliniklerde kalitesiz ürünler kullanılınca aynaya bakıp gür saçları taramayı düşlerken bir anda yaralarla baş başa kalabilirsiniz. Saç ekimini yapan klinikte kullanılan malzemenin Sağlık Bakanlığı onaylı olup olmadığını mutlaka kontrol edin.

YÖN HESABI VERİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Saç ekiminde kullanılan malzeme kadar uzmanın uygulama yaparken yön hesabını da iyi yapması çok öneme sahip. Saç kökü dokuya göre derinliklere uygulanırken yön hesabı yapılmazsa doku kırılır. Hastanın açığına göre uygulanacak kök sayı belirlenir. Alınan bütün kökler tek tek açılan kanalların içine yerleştirilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta vücut ısısında özel bir sıvıda bekletilen saç köklerinin kırılmadan, zarar vermeden uygun pozisyon ile kanallara yerleştirmektir. Bilinçsiz yapılan bir saç ekiminde kökler zedelenir veya kırılırsa hasta aylarca bekler ama beklediği saçlar bir türlü çıkmaz…  

Diğer bir saç ekimi tekniği ise implanterpen (choi) dediğimiz saç ekim kalemi ile yapılıyor. Bu teknikte önce iki kulak arası bölgesinden alınan bir saç kökü kalemin ucuna yerleştirilir. Kökler yerleştirildikten sonra kalem ile önce sadece bir saç kökünün yuvası açılır ve kalem deriden çıkarılırken içindeki saç kökü yuvaya bırakılır. Bu işlem için birden fazla kalem ve normal personel sayısının üç katı kadar personel gerekiyor. Tahmin ettiğiniz gibi bu teknikte operasyon süresi oldukça uzar.