Saç dökülmelerine karşı ‘terapi’

EMİNE BIYIK

emine.biyik@aksam.com.tr

“Saçları sık yıkamak, saç derisinin yağ dengesini bozar”, “saç kremleri saç döker”, “saçlarınızı ph 5.5 değerinde bir şampuanla yıkayın”… Doğru bildiğimiz bu yanlışları hemen unutun ve “Sanılanın aksine hiçbir şampuan saç dökülmelerine sebep olmaz” diyen Trikolog Evrim Çayözü’ye kulak verin. 

‘Akademi Saç Terapi’ saç yapısını, işlevlerini inceleyen ve saç sorunlarının iyileştirilmesi yönünde araştırmalar yapan Trikoloji biliminin Türkiye temsilcisi. Saçında sorun yaşayan kişiler çoğu zaman doğru bilgiye ulaşmakta sorun yaşıyorlar. Saç sorunları erken dönemde teşhis edildiğinde ve yardım alındığında pek çok sorun iyileştirilebiliyor. Akademi Saç Terapi olarak saç sağlığı ve saç dökülmesi konusundaki bilgi ve tecrübemizi bize danışan kişilere bir saatlik bir analiz süresi içinde ücretsiz olarak sunuyoruz. Bu analizde kişinin saç sorununu, sağlık durumu, saç bakım alışkanlıkları, beslenme şekli, yaşam şekli, kullandığı ürünler ve ilaçlarla beraber değerlendiriyoruz. Saçı video mikroskopla inceleyerek kişinin saçının ne kadar iyileşebileceği yönünde bilgi sahibi olmasını sağlıyoruz. Genetik alt yapılı, kansızlığa bağlı, sağlık saç derisi ve ya yaşa bağlı zayıflamaya bağlı olarak farklı sebeplerle gelişen saç sorunlarına göre geliştirilmiş farklı ürün kategorileriyle bireye özel çözümler sunuyoruz. Böylece ilk aydan itibaren iyileşme ve gelişme görebiliyoruz.

SAÇ KÖKÜNE KADAR NÜFUZ EDİYOR

Merkezimizde İngiltere’de üretilen Svenson marka trikolojik bakım ürünlerini kullanıyoruz. 20 farklı ürün çeşidimiz var. Bu ürünler saç derisine sürülerek masaj eşliğinde uygulanıyor ve nano-moleküler yapıları sayesinde saç köküne kadar nüfus edebiliyor. Ürünler bu özellikleri sayesinde uygulama merkezinde veya evde kullanılabiliyor. Tercih eden kişilere bakımlar merkezimizde 25 dakikalık masaj, buhar ve ısı uygulaması içeren terapi seanslarıyla ücretsiz olarak uygulanıyor. Bakımlar kişinin ihtiyacına göre cilt sorunlarını iyileştirici, genetik kaybı baskılayıcı, saç uzama hızını ve saç kalınlığını artırıcı gibi farklı özellikteki ürünleri içerebiliyor. Bu nedenle programın süresi ve içeriği saç ve saç derisi problemine göre değişiklik gösteriyor. İyileşme süresi 2-6 ay arasında gerçekleşiyor. 

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

- Saç derisi sık yağlanan kişiler saçlarını her gün yıkayabilirler. Daha az yağlanan veya saç derisi kuru olanlar da 2 veya 3 günde bir saç yıkayabilirler. Saç derisinde kabuk ve kepek problemleri olan kişilerin de saçlarını en az 2 günde bir kepeğe karşı bir şampuanla saçlarını yıkamaları gerekir. 

- Sanılanın aksine hiçbir şampuan saç dökülmesini engellemez veya dökülmeye sebep olmaz. 

- Saç kremleri saç dökmez. Her gün belirli miktar saçımız dökülür. Dökülme tarama, şekillendirme ve yıkama esnasında olur. Bu nedenle banyoda elimize gelen saçların kullanılan ürünle bir ilgisi yok.

- Merdiven altı üretilen bir ürün kullanmadığınız sürece market tipi şampuanların saçınıza zarar vermesi/ dökmesi mümkün değildir. Şampuanların yüzde 80’i sudur ve saçımızdan suyla durulanır. Bu nedenle saçı temizlemek 

dışında (dökülmeyi ve saçın kırılmasını önlemek gibi) farklı bir faydaları bulunmaz. 

KOLAY SAÇ BAKIM ÖNERİLERİ

- Saçları yağlı bırakmayın, kaliteli şampuanlar kullanarak saç kalitenizi vurgulayabilirsiniz.

- Saç aynı zamanda bir sağlık göstergesidir. Yılda bir kez kan testi yaptırarak sağlık değerlerinizin kontrolünü yaptırabilirsiniz.

- Kuru saçın sorunu yağlanmaması değil; nemsizliktir. Fazla işlem gören saçlar daha kurudur. Isı işlemleriyle saçı mümkün olduğunca az buluşturun.

- Saçı yapılandırmak için -özellikle işlem görmüş saçlarda- her yıkama sonrası mutlaka saç kremi kullanın, saçın daha kuru olabileceği yaz sonrası dönemlerde haftada 1-2 kez yoğun bakım maskesi yapın.

- Saçın daha az yıpranması için fön ve maşa işlemleri öncesi ‘ısıya karşı koruyucu ürün’ kullanın.

- İnce telli ve kırılgan bir saç yapınız varsa düzleştirici işlemlerden uzak durun, çok açık renklere boyatmaktan kaçının.

- Saçlarınızı kendi doğal haliyle sevin ve yıkama sonrası bigudi- fön fırçasıyla kendiniz şekillendirin.

- Saçınızı boyatmanız gerekiyorsa 3-4 ayda bir tam boya gerektiren renkleri tercih edin, ayda 1 kez dip 

boyalarla saçı renklendirin.

- Saç kalitenizi korumak için bazen bildikleriniz yetmeyebilir, uzmanından profesyonel görüş ve destek alın.