“Sac arası”

BEYZA AY FİDANCI
beyza0ay80@gmail.com

Konya… Evliya şehri olarak bilinen, Mevlana’ya ev sahipliği yapan, Türk mizah vadisinin engin şahsiyeti Nasreddin Hoca’nın şehri…Yunanca “Tasvir” manasına gelen “İkon” dan ileri geldiği söylenir Konya’nın adı… Günümüze kadar Kuniye, Kuni-a isimleriyle de anılmış ve bugün “Konya” ismine kavuşmuştur. Mutfak kültürünün Oğuz Türkleri ve Selçuklulara dayandığı Konya’da, Mevlevilikte de ayrıca değer verilmiş mutfak ve aşçılığa. Konya’nın lezzetleri denildiğinde akla ilk “Etli Ekmek” gelir ama bamya çorbası, çöpleme, ekmek ıslaması, ermenek dolması, tirit, fırın kebabı da Konya mutfağının zenginliklerinden olsa da bu haftaki tatlı konumuz geleneksel  bir lezzet olan “Sac Arası...”

LEZZETİ BAMBAŞKA

Sac arası Konya’ya özgü bir hamur tatlısı. İsmini, geleneksel usullere göre hazırlanışından geliyor. Hazırlanan tepsi sacın üzerine konulup ocağa oturtuluyor. İkinci bir sac üzerine yerleştiriliyor. Sacın üzerine de ocaktan alınan meşe odunu korları döşeniyor. Hâlâ bu gelenek böyle devam etmekte. Bir emek ve marifet tatlısıdır “Sac Arası.” Genellikle Konyalı hanımlar akraba ziyaretleri, komşu ziyaretlerinde bir araya gelerek saç arasını hazırlar. Odun ateşinde ağır ağır piştiğinden lezzeti bambaşkadır.

Sac Arası Malzemeleri

Hamuru için

l 500 gr.un l 1 adet yumurta 

l 1 su bardağı su l 1 tutam tuz 

Ara Katlar için

l 125 gr. Tereyağı l 1 su bardağı toz şeker 

l 125 gr kaymak l 2-3 avuç toz Antep fıstığı l Süslemek için 
l Pudra şekeri l Toz Antep fıstığı
 

Hazırlanışı:
Unu hamur yoğurma kabına alın, ortasını havuz yapın. Yumurta, su ve tuzu ekleyin, yumuşak bir hamur elde edin. Üzerine nemli bir bez örtüp dinlendirin.Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartıp, 5 adet beze elde edin. Bezelere un serpip yufka şeklinde açın.Bir tavada tereyağını eritin. Her bir bezeye fırça yardımı ile tereyağı sürün. Üzerine şeker serpin. Ortalarına kaymak ekleyip, rulo şeklinde sarın. Ruloları yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Her bir bezeyi bu şekilde hazırlayıp tepsiye alın. Kalan yağı üzerine gezdirin.180 derece önceden ısıtılmış fırında 30-40 dakika pişirin. Üzerine pudra şekeri serpin, Antep fıstığı ile süsleyip ılık servis yapın.