MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr
Diz bölgesinde yaşanan ağrılar hayat kalitesini oldukça etkiliyor. Vücudumuzun neredeyse tüm yükünü çeken dizlerde yaşanan ağrının en sık nedeni ise halk arasında bilinen adıyla kireçlenme yani kıkırdak yapıda yaşanan yıpranma ve ve aşınma. Bu aşınma ileri düzeydeyse karşımıza diz protezi tedavisi çıkıyor. Diz protezi, aşınmış ve yıpranmış diz ekleminin özel alaşım metaller ve sıkıştırılmış özel plastik implanttan oluşan özel bir yüzey kaplama tekniği. Diz protezi ile hastanın ağrılarının azalması ve günlük rutinine mümkün olduğunca dönmesi amaçlanıyor. Bu alanda yapılan robotik diz tedavisi işlemi ise bu amacın gerçekleşmesine imkân veriyor.
İŞLEMİN SONUCUNU ÖNCEDEN ÖNGÖRÜYORUZ
Teknolojinin tıp alanına dahil olması hasta adına birçok avantajı beraberin getiriyor. Daha hatasız ve çabuk iyileşme sağlayan robotik cerrahi yöntemi, diz protez ameliyatı tedavisi uygun görülmüş hastalara uygulanabiliyor. Robotik cerrahi, deneyim ve teknolojinin birarada kullanılarak protezin doğru pozisyona yerleşmesini sağlayan ve ülkemizde 2014 yılından beri uygulanan önemli bir yöntem. Robotik diz tedavisi hakkında detaylı bilgiler paylaşan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Sami Sökücü, "Robotik diz protezi cerrahisi aslında normal diz protezi cerrahisiyle aynı cerrahidir. Robotik diz cerrahisi de kapalı bir cerrahi değil açık bir cerrahidir. Ancak robot kullanmamızın bize sağladığı avantajlar vardır. Bu avantajlardan ilki, robot sayesinde cerrahiye başlamadan önce bir program üzerinden cerrahinin nasıl sonlanacağını öngörebiliriz. Ardından cerrahiye başlarız. Kesi robot kol yardımıyla yapıldığından sıfır hataya yakın hatayla kesilir. Üstelik dizin iç ve dış yan bağ dengesi çok daha iyi ayarlanır. Bu sayede hastanın rehabilitasyon süreci daha kolay hale gelir ve hastada protezin sağ kalım süresi çok daha fazla uzar." şeklinde konuşuyor.
Uykuyu bölen gece ağrıları ve yürüme mesafesinde kısalma olan kişilerin mutlaka uzman bir hekime görünmesi gerektiğini belirten Sökücü, tedavi süreci hakkında şunları aktardı: "Robotik diz cerrahisinde cerrahi süresi bir saat sürüyor. Hastaların toparlanma süreci de hastadan hastaya farklılık göstermekle beraber genellikle bu hastalara ameliyattan bir gün sonra walker yardımıyla yürümesini öneriyoruz. Bu walker kullanımı bazı hastalarda 10 gün bazılarında 1 aya kadar uzayabiliyor. Bu walkerı bırakması hastanın kendine güvendiği zaman ancak sonlanıyor."
PROTEZİN ÖMRÜ UZUYOR
Robotik diz protezi ameliyatının en önemli avantajının robot yardımıyla gerçekleştirilen dijital ölçümler ve milimetrik hesaplamalar sayesinde kemik kesisinin tam planlandığı şekilde yapılabilmesi olduğunu belirten Prof. Sökücü, bu şekilde protezin ömrünün daha uzun olduğunun altını çizdi. "Ameliyatlarda, kemik kesilerinin tam olarak nereye ve ne kadar yapılacağı, dizin yumuşak doku dengesinin nasıl sağlanacağı ve hangi komponentin nasıl yerleştireceği robot yardımıyla planlayarak cerrahiye giriliyor. Robotun ameliyat boyunca dizin gerekli açısını koruması sayesinde de operasyon planlandığı gibi hataya yer olmadan ve en iyi fonksiyonel sonucu verecek şekilde tamamlanabiliyor." diyen Sökücü bu yöntemin avantajlarını şöyle anlattı: "Hasta ameliyat sonrası daha az ağrı hisseder, hastane kalış süresi azalır, iyileşme süresi hızlanır, protezin ömrü çok daha uzun olur ve hareket kabiliyeti artar."