Renk analiziniz mutluluğun kapısını aralayacak

''Renkler savunmasız bir şekilde kendilerini ifade etmeye çalışıyor. Yapılacak tek şey bize rehber olan doğanın gerçekliğini kabul etmek. Kişilik renk analiziniz ile yaşam yolu renginize ulaşmanız sizlere mutluluğun kapısını aralayacak. Yeter ki Rengine Yolculuk etmeye başla.'' diyen Renkolog Ayşe Ayşen Bulut evde, işte ve özel günlerde tercih edilmesi gereken renkler ile ilgili tüyolar verdi.

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Hiç düşündünüz mü, neden kimi renkler gözümüze sıcacık gelip bizi neşelendirirken kimi de soğuk ve uzak gelir? Ya da evimizde, üzerimizde taşıdığımız renkler bize nasıl sesleniyor ve nasıl bir frekans yayıyor? Renklerin bir gücü olduğu ve insanların ruh halini etkilediği çoğu uzman tarafından kabul edilmiş bir gerçek. "Renkler güçlü bir iletişim yolu. Ruh halini etkiler, eyleme geçirir ve fizyolojik olarak davranışlara yön verebilir. Bu etkileri insanlar geçmiş yıllara oranla daha fazla alanlarında hissettiklerini dile getiriyor. İnsanlar artık kendilerine ait renk ile yol almak istiyor" diyen Renkolog Ayşe Ayşen Bulut bu yolda insanlara rehber olabilecek Rengine Yolculuk kitabını okuyucularıyla buluşturdu.

Renklerin sesini duyurabilmek için Rengine Yolculuk kitabını kaleme aldığını dile getiren Bulut, "İnsanlar kendi yaşam yolu, isim, maske(ego), gölge(psikolojik), duygu(ruh) ve sene renklerini bu kitap sayesinde öğrenebilecek. Herkes doğarken aura rengi ile dünyaya gelir. Amacım insanların kendilerine ait aura renklerini keşfedip mutluluğu daha kolay yakalamaları" diyor. Ayşen Bulut sözlerine şöyle devam ediyor: "Rengi belirlemek kişinin doğum tarihinde gizli. Yaşam yolu rengi kişilere hayat hikâyeleri ile ilgili ipuçları verir. Barındırdığı ve mevcut olan renklerin dilini öğrenen kişiler kendisine ait olan yaşam yolu rengine ulaşarak potansiyelini kullanmaya başlar. Diğer önemli nokta kişiliğin detaylarını gösteren isim rengimiz. Harflerin anlattığı renkler tespit edilip isim karakterinize ulaşabilirsiniz. Böylece taşıdığınız renklerin özelliklerini öğrenip kendi varoluş sebebinizi fark edersin. Tercih edilen her rengin kendisine ait bir hikâyesi olduğu gibi kişilere ait olan renklerin de bir hikâyesi var. Bu hikâyenin içinde bulunan renkler frekanslarıyla olumlu olumsuz kişileri etkileyebilir. Renk enerjisinin frekansı ile yol alındığında zorlanmadan hayatın akışına kendimizi bırakabiliriz."

OLUMLU VE OLUMSUZ ETKİLER YARATABİLİR

Renkler, kullanıldığı duruma göre hem olumlu hem olumsuz etki yaratabiliyor. Gözden beyne iletilen renkler duyguları, enerji seviyesini ve algıları yönetiyor. Bu nedenle renk seçiminde tek bir renk yerine kombin yapmanın daha doğru olduğunu belirten Bulut, "Örneğin; mor renginin ağır enerjisini yeşil, mavi rengi ile hafifletmek mümkün. Kendiniz, eviniz ve etrafınız için seçtiğiniz renklerin doğru ve hatasız bir şekilde sizleri yönlendirmesi renklerin özelliklerini bilmekten geçer. Bırakın renginiz ve renkler sizin için çalışsın..." şeklinde konuşuyor.

Her rengin bir anlamı olduğu gibi tetiklediği duygular da mevcut. "Kırmızı; meraklı ve enerjik, Turuncu; mutlu ve birleştirici, Sarı; zeki, Yeşil; güven verici, Mavi; iletişim, İndigo; otorite, Mor; asillik, Pembe; duygusallık, Altın; zafer anlamlarıyla ilişkilendirilir. Ayrıca renkler duyusal bir olaydır ve renk uyarıcı bir unsurdur. Bir duygunun görsel ifadesidir. Hayatımızda her bir nesneye güzellikler kattığı gibi canlılık ve hayat verir. Kırmızı liderlik ve fevrilik ışık dalgasını tetikler; Altın(gold) bilgeliği, vesveseyi; İndigo sezgiyi, ayrımcılığı; Yeşil itimat, kıskançlık duygularını tetikler." şeklinde konuşan Bulut, işte, evde, özel günlerde tercih edilmesi gereken renkler ile ilgili de tüyolar verdi.

EVDE TEK RENKTEN KAÇININ

Dekorasyon için renk kişilerin tercihlerine göre yönlendirilmeli ve üstünde iyice düşünülmeli. Evinizde belirli renkler eklenerek ruh halinizi yükseltebilirsiniz. Eğer kişi mobilyalarında çok canlı renkler seçiyorsa objeleri ve duvar renkleri nötr olmalı. Karışık halde kullanılan renkler göz yorar ve çok hoş bir görüntü yaratmaz. Kırmızı rengi çok aydınlık yerler yerine tek bir kitle halinde ve küçük alanlarda kullanmalısınız. Bolluk ve zenginlik için koyu kırmızı kullanın. Yeşil sınırlama yaratır. Güvenli bir alanda olduğunuzu hissettirir, değişime ve harekete teşvik eder. Bu yüzden evinizin girişini açık yeşil rengine boyatabilirsiniz. Pembe renginin yumuşak tonlarını evinizde kullanmak sizlere koşulsuz destek verir. Bu yüzden açık pembeyi odalarınızda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Sarıyı çocuk odalarında ve iş yerlerinizde kullanmak kafa karışıklığına yol açacaktır. Soft renkleri kullanmak çok daha iyi enerji yayar. Öğrenme güçlüğü çeken çocukların odasında mavi rengini kullanın. Turuncu neşe verir. Kurduğunuz sofralarda ve salonda objeler halinde kullanmak yeterli olacak. Aman dikkat edin turuncu renk iştah açar. Mavi alan yaratır. Küçük dolaplarınızın içinde bu renge yer verin. Uykusuzluk çekenler gevşemek, huzur için yatak odalarında kullansınlar. Mor rengi salonunuzda altın, yeşil ve sarı renk ile kombin yaparak zenginlik enerjisini çekerbilirsiniz. Mor rengi ana renk olarak kullanmamakta fayda var.

İŞ GÖRÜŞMESİNDE: BEJ RENGİ

Giyimde kullanılan renkleri bilinçli seçerek muhatabında doğru izlenimi ve imajı yaratmak kişilerin elindedir. Fakat ilk iş görüşmesinde kullanacağınız renk sizin önünüze geçmemeli. Renk sizden sonra imaj yaratmalı. Bu yüzden ilk görüşmede nötr renk olan açık bej kullanılmalı.

OFİSTE KIRMIZIYA DİKKAT!

Renklerin bilinçaltını etkileyen güçlü sinyalleri, etkileri vardır. Ofis ortamınızda motivasyon için renginizi seçerken yaptığınız işin çok önemi vardır. Yeşil huzur ortamı yaratarak motivasyon ve çalışma gücünü yükseltir. Mavi sağlam ve kalıcı olduğunuzun enerjisini yayar. Kırmızı ise güç imajı yaratır fakat motive olmakta zorluk çektirir.

ÖZEL GÜNLERİN RENGİ: SİYAH VE BEYAZ

Özel günlerin kendilerine ait bir renk enerjisi bulunuyor. Tabii ki mevsimlerin kendilerine ait renklerini de unutmamak lâzım. Genellikle yılbaşı kutlamalarında koyu yeşil, kırmızı renk enerjisinden faydalanılır. Sevgililer gününde pembe ve kırmızı renge yer verilir. Düğünlerde gelinlik beyaz, kına gecelerinde ise kırmızı renk kullanılır. Aşkın rengi kırmızı, matemin rengi siyah, masumiyetin rengi beyazdır.

ÜLKEMİZ GÜVEN VE DÜRÜSTLÜĞÜ SİMGELİYOR

Türkiye'nin renk haritasını da yorumlayan Bulut, ülkemizin güven ve dürüstlüğü simgelediğini belirterek şunları aktardı: "Gökyüzünün derinliği, denizlerin dinginliği bizlere huzur ve samimiyet duygusunu aşılamakta. Mutluluğu benimseyip, dürüstlük ve özgürlük ile yol alarak akışta kalmamızı tavsiye ediyor. Fiziksel olarak bizleri sevgiyi paylaşmaya ve bireylerin iletişimde kalmasına duygusal anlamda ise iç ferahlığına, huzura ve kendimiz ile barışık olmaya davet ediyor. Fikirlerimize inanmamız gerektiğini ve şifa yönümüzün kuvvetli olup yaralarımızı iyileştirme özelliğimizin olduğunu belirtiyor. Bazen de sessiz kalınmasının faydalı olacağını göstermekte. Türkiye'nin rengi inanılan bir toplum olunduğunu gösteriyor."