emin.demirezen@aksam.com.tr
Basri Fırat Bayraktar yani piyasadaki adı Kamufle olan sanatçı şimdi “Sorunumuz Var” isimli single’ıyla karşımızda. En son 2015 yılında albüm çıkaran Kamufle’yle hem yeni single’ını hem de rap dünyasını konuştuk.
Dünyada yıllar yılı rap müziğin bir artışı söz konusu. Ülkemizde de bu durum böyle. Birçok eski ve yeni isimin son günlerde albüm ya da single çıkarttığını duyuyoruz. Underground bir sound’a hâkim olan rap müzik kültürü artık her kesime hitap ediyor. Ülkemizde de bunun sevdalısı Kamufle yani asıl adıyla Basri Fırat Bayraktar’la hem yeni çıkan single’ını hem de rap dünyasına dair yazıştık.
Daha önce bir albüm çıkardın, şimdi de single... Single ile albümün sanatçı için farkı ne?
Albüm yaparken uzun soluklu bir kamp süreci oluyor aslında. En son albümümü 2.5 senede tamamlamıştım. Single, daha çok sound olarak güzel bir duygu yakaladığın zaman ortaya çıkan bir şey. Albümse konseptinin dışında farklı bi konseptte tekli olarak piyasaya sunma durumu. Albümün tabi ki müzikal olarak stratejik bir görevi de var.
Gençliğinde Türk sanat müziği, alternatif ve rock müzik dinlediğini duydum.Peki, bu müziklerle geçmişin olması senin rap müziğine nasıl bir katkı sağladı?
Sound, müzikal hissiyat, farklı vokal teknikleri, müziğin temel bir terbiyesini ve nizamını daha iyi benimseme gibi davalara yardımcı oldu diyebilirim. Sentez ve teknikler ne kadar farklı olsa da temel olarak aynı duyguları beslediğinizi anlıyorsunuz. Bu durumun kariyerime büyük bir katkısı oldu.
Kendi rap müziğini nasıl tanımlıyorsun?
Analiz eden…
Nasıl yani?
Kendi hayatımla ilgili doneleri hikâyeleştiren bir yazım şeklim var. Gündemi takip ederim. Mahallemi ve çevremi fazlaca gözlemlerim ve pozitif bir duyguyla insanlara yansıtırım. Ne olursa olsun dünyaya bir kere geliyoruz ve hiç lmeyecekmişiz gibi yaşamamak lazım.
Rap müziği, zor bir müzik dalı... Burada var olmak için neler yapıyorsun?
Öncelikle çok müzik dinlemek gerekiyor. Rap müziğini her sound'a işleyebilirsiniz. Bol bol okumak, hayatı ve dünyayı takip etmek gerekiyor. Sürekli pratik yapmak ve free>
‘DİNLEYİCİLERİMLE ARKADAŞLIK BAĞIM OLUŞTU’
Dinleyicilerinle konserler dışında bir bağın var mı?
Bazı zamanlarda internet üzerinden kendi kemik kitlemle belli lokasyonlarda buluşmalar düzenliyoruz. Ama otuz ama kırk kişi… Misal, moda sahilde toplanıp laflarız. Dinleyicilerimin bazıları beni on yıldır takip eden insanlar ve onlarla artık arkadaşlık bağımızda oluştu. İyi ki varlar.
Müzik yapmayı hayatta bir şeye benzetecek olsan bu ne olurdu?
Abim, ablam ya da kardeşim gibi… Ben tek çocuğum ve kardeşlik hissini hiç tatmadım. Çocukluğumdan beri yalnız büyüdüm ve hayatımda genellikle hip-hop kültürü oldu. Hep, rap müzikle kardeşlik duygusunu tattım. Rap müzik bana hep yarenlik etti. Bu hisleri hip-hop kültürüyle pekişerek tamamlıyorum. Çünkü beni kötülüklerden ve hatalardan koruyor.
Yazın gelmesiyle birlikte festivaller aldı başını gidiyor. Binbir çeşit festival görüyoruz fakat rap müzik festivalleri çok popüler değil? Ne tür etkinlikler var bilmediğimiz?
İki yıldır sürdürülen ‘Hiphoplife’ ailesinin düzenlediği ‘Hip-Hop Jam Festivali’ var ve bu iki yıldır her kesimden kişilerin geldiği bir etkinlik. Onun dışında sizin bilmediğiniz birçok hip-hop etkinliği de mevcut.
‘ÖN YARGILARDAN ARINMAK GEREK’
Rap müzik dinlemeyenler bu müziğe nasıl ilk adımı atmalı?
Öncelikle insanların dünyada ve ülkemizdeki rap müzik örneklerini ön yargılarından arınarak araştırmaları gerekir.
Türkiye’nin uluslararası alanda rap müzikte ne gibi artı ve eksi yönleri var?
Amerikan rap müziğiyle aynı teknik ve betimlemelere sahibiz. Hatta bizim dilimiz çok eski uygarlıklara ve değerlere sahip olduğu için bir tık daha iyi. Tek durum pazarlanma ve sunum şekilleri. Bunun için bir mücadele vermeye gerek yok aslında. Bu ülkede hip-hop kültürü memlekette daha da güzel bir değer kazanacak ve hakettiği yeri bulacaktır diye düşünüyorum. Tabii PR anlamında da biçok farklılıklar söz konusu.