Ramazan sevinci pencerelerden taşıyor

''Müslüman coğrafyadaki ülkelere bakınca Ramazan coşkusunun sokaklara, pencerelere taştığını görüyoruz. Gazze, Kudüs savaş içinde olmasına rağmen Ramazan'ı büyük bir coşkuyla karşılıyor. Bizler genelde bu kültürü ev içlerinde yaşıyoruz. İstedik ki, komşumuz penceremize bakınca o Ramazan coşkusunu hissetsin, hatta kendisi de penceresini süslesin. Özellikle çocuklar için bu tarz bir 'hoş geldin' merasimi daha çok akılda kalıcı oluyor.''

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

On bir ayın sultanı Ramazan'a da bu sene kavuşmak nasip oldu. Yaşadığımız acı kayıplardan sonra gelen bu mübarek günler, insanlara bir nebzede olsa umut, huzur getirecek. Bu coşkuyu kelebek etkisi gibi evden eve yaymak isteyen üç arkadaş Aysel Yaşa, Günay Sever ve Zehra Şener ile bu sene aralarına katılan Rahmet Özdoğan Farghaly, Ramazan Penceremde sosyal medya çağrılarıyla herkesi evlerini süslemeye davet ediyor.

CAMDAN CAMA KELEBEK ETKİSİ OLUŞTURSUN İSTEDİK

Ramazan Penceremde fikrinin çıkış noktasını anlatan Aysel Yaşa, "Bizler üç sene önce COVID-19 sebebiyle evlerimizdeyken sosyal mecralara bir video düştü. Kudüs'te yaşlı bir amca Ramazan için süslenen sokaklarda yürüyordu ve arkasından minik bir çocuk bir Ramazan ilahisi söylüyordu. Türkiye, Ramazan'ı maddi manevi bereketli geçiren ülkelerden biri. Ama bizler genelde bu kültürü ev içinde yaşıyoruz. Müslüman coğrafyalardaki diğer ülkelere bakınca Ramazan coşkusunun sokaklara, caddelere, camlara, pencerelere taştığını görüyoruz. Bizde de böyle olsun istedik. Evlere kapandığımız günlerde 'Camdan cama Ramazan' dedik ve yola çıktık. O dönem mottomuz 'Evde kalıyor, Ramazan'ın coşkusunu pencerelerimize yansıtıyoruz' idi. Özellikle çocuklar için bu tarz bir hoş geldin merasimi daha çok akılda kalıcı oluyor. İstedik ki, komşumuz penceremize bakınca o Ramazan coşkusunu hissetsin, hatta kendisi de penceresini süslesin. Dışarı taşıp bir kelebek etkisi oluştursun. Gelinen noktada görüyoruz ki, hayallerimiz gerçek oluyor." şeklinde konuşuyor.

Daha önce kimi evde Ramazan köşelerinin aileler tarafından hazırlandığını ancak bu şekilde dışarı taşıma fikrinin kendilerinden çıktığını belirten Yaşa konuşmasına şöyle devam etti: "Özellikle Arap ülkelerinde Ramazan gelmeden sokaklar ışıklarla bezeniyor, her evin kapısına bir fener asılıyor. Ve inanın bu imkân değil iman meselesi. Ramazan gibi Müslümanlar için önemli bir ayı kendi içimizde değil dışarı taşarak karşılamak bize mutluluk veriyor. Sonuçta Gazze ya da Kudüs şu anda savaş içerisinde ama pes etmiyor. Işıklarını asıyorlar, Ramazan'ı büyük bir coşkuyla karşılıyorlar."

ÇOCUKLARA RAMAZAN'I ANLATMANIN KEYİFLİ BİR YOLU

Çocuklara Ramazan Ayı'nı anlatmak adına da güzel bir uygulama, Ramazan Penceremde. "Aslında yapmak istediğimiz öncelikle çocuklarımızı o manevi alana sokabilmekti. Ramazan'ın gelişinin hazırlanmaya, temizlenmeye, her yeri ışıklarla bezemeye değer bir şey olduğunu ancak böyle gösterebilirdik. Nerede o eski Ramazanlar demek yerine şimdiki Ramazanları daha güzel hale getirmek için çok çalışmalıyız. O manevi hava bize ve çocuklarımıza da çok iyi gelecek. Bunlar çocuğun küçücük zihninde hiç unutmayacağı bir noktaya taşınabilir." diyen Yaşa insanlardan çok güzel dönüşler aldıklarını aktardı: "Biz pencere dedik ama apartmanlarını boydan boya süsledi, insanlar. Çağrımızın ardından Türkiye'nin her yerinden, hatta dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan Türklerden çok güzel kareler geldi. Bizler de onları sosyal medya hesabımızdan paylaştık. Gördük ki aslında insanların böyle bir şeye özlemi varmış. Genç, yaşlı, çocuk demeden herkesin bu heyecana katılmasını istiyoruz."

SÜSLEME İÇİN FİKİRLER DE SUNUYORUZ

Süslemeler konusunda bu yıl dileyenler için hazır süslemeler yaptıklarını söyleyen Yaşa, "Önceliğimiz pencereler olmakla birlikte, kapılar belki apartman içleri süslenebilir. Led ışıklar da eklenince görsel olarak etkileyici oluyor. Camiler, hilal, hoş geldin yazılan flamalar gibi Ramazan deyince akla ilk gelen simgeler süslemede kullanılabilir." diyor ve ekliyor, "Bu yıl farklı olarak indirilebilir ve çıktısı alınabilir tasarımları da ekledik. Grafik tasarımcı arkadaşımız Rahmet'in ekibe katılmasıyla, farklı süsleme örnekleri de sunuyoruz. Ve bunlar ücretsiz. Instagram hesabımızdaki profilimizde bulunan linkten isteyen indirilebilir. Dileyenler için Ramazan Takvimi ve çocuklar için oruç tacı da yine bu linkte yer alıyor."

KÜLTÜREL KODLARIMIZI KORUYALIM

Ramazan Penceremde sosyal medya hesabından çok güzel mesajlar aldıklarından bahseden Yaşa, "Bize en çok söylenen yılbaşında evi süslemek isteyen çocuğumuz için bir alternatif oluşturdunuz cümlesi oluyor. Elbette isteyen istediği zaman süsleme yapabilir. Fakat özellikle dindar ailelerin çocukları için bir alternatif olarak gördüklerini düşünüyorum Ramazan Penceremde projesini. Değişen toplumsal değerler, teknoloji, sosyal medyanın tabii ki etkisi var ama kültürel kodlarımızı korumamız gerekiyor. Nasıl ki Hristiyanlar için önemli olan Noel'de evler ışıl ışılsa Müslümanlar için Ramazan ayında da neden böyle olmasın?" şeklinde konuşuyor.

Belediyelere de çağrıda bulunan Yaşa, "Belediyelere de büyük bir iş düşüyor. Ramazan gelmeden sokakları ışıklarla donatmak, bir fener alayı oluşturmak, Ramazan sokağı kurmak belediyelerimiz için zor olmamalı. Böyle olunca toplumsal bir birlikteliğin de oluştuğunu göreceğiz. Çocuklarımız ışıl ışıl sokaklarda Ramazan'ı her zerrelerinde kolektif bir şekilde hissederek yaşayacaklar. En nihai amacımız budur: Ramazan sokaklarımızda!" diyor.