Ramazan hepimiz için umuttur

Yeryüzü Çocukları Derneği ile savaş ve afet bölgelerindeki çocukların iyilik hâlini artırmak için çalışan YEÇED Başkan Yardımcısı Merve Özdenler ''Krizden etkilenen insanları ayağa kaldırmak için gerçek amaçlar gerekir. Ramazan tam da bu mücadeleci ve coşkulu duyguların doğduğu bir aydır. Ramazanı en zor koşullarda bile doyasıya yaşayan çocuklar adeta inadına neşelenir. Bu yüzden Ramazan hepimiz için umuttur.'' diyor.

GÜLCAN TEZCAN / gulcantezcann@gmail.com

Ramazan ayında pek çok sivil toplum kuruluşu özellikle dezavantajlı bölgelerdeki yardım çalışmalarına hız veriyor. Yeryüzü Çocukları Derneği ise özellikle çatışma, savaş ve doğal afetlerden etkilenen çocukların gönlüne Ramazan neş'esini taşımak, onların umutlarını çoğaltmak için çalışıyor. YEÇED Başkan Yardımcısı, Klinik Psikolog Merve Özdenler ile derneğin çalışmalarını ve Ramazan ayındaki yardımların neden daha özel ve önemli olduğunu konuştuk.

Yeryüzü Çocukları Derneği'ni son dönemde çok sık duyuyoruz. Ne zamandır faaliyettesiniz? Neler yaptınız bugüne kadar?

2016 yılında kurduğumuz Yeryüzü Çocukları Derneği (YEÇED) çatışma, savaş ve doğal afet gibi krizlerden etkilenen çocukları desteklemeyi amaçıyor. Misyonumuz, merkeze çocukları alarak onların refahı için bütüncül çözümler oluşturmak. Bugüne kadar 11 ülkede 250 binden fazla kişiye dokunduk. Acil durum veya ihtiyaç hallerinde gıda, giysi, hijyen ve nakit desteği gibi sosyal yardımları ulaştırdık. Bununla beraber çocuk koruma alanında yürüttüğümüz eğitim ve psikososyal destek projeleri kapsamında çocukların zorlu olaylara karşı yaşadıkları riskleri azaltmak ve iyi hallerini artırmak için birçok proje yaptık.

Yardıma gittiğiniz bölgelerde Ramazan nasıl yaşanıyor? Bilhassa Ramazan'da yapılan yardımlar o bölgedekiler için ne ifade ediyor?

YEÇED olarak krizlerin tam ortasında çalışıyoruz. Belirsizlik ve kaos dolu; hiçbir sözün garantisinin olmadığı yerler. Her şeyin ihtiyaç olduğu ve çoğu zaman imkânların yeterli olmadığı bölgeler. Krizden etkilenen insanları ayağa kaldırmak için gerçek hayaller, amaçlar gerekir. Ramazan tam da bu mücadeleci ve coşkulu duyguların doğduğu bir aydır. Ramazanı en zor koşullarda bile doyasıya yaşayan çocuklar adeta inadına neşelenir. Onların bu duruşu bize her zaman büyük dersler verir. Bu yüzden Ramazan hepimiz için umuttur. En zorların başarıldığı, başardıkça güçlenilen bir aydır. Ramazan en gerçek umuttur.

YEÇED kişilere kendi potansiyelini fark ettirmek, en kritik dönemlerinde beraber yürümek için eşlik eder. Hatay'da depremden etkilenen bir çocuk ile Ramazan odaklı psikososyal destek çalışmaları yapar; her an hayati riskle burun buruna olan Suriyeli bir yetim bir çocuğa Ramazan şenliği yapar veya Gazze içerisinde açlıkla mücadele eden bir çocuğa iftar yemeği ulaştırır. Bunların her birini içinde bulundukları zorlukları bir an olsun arkalarında bırakabilmeleri için yapıyoruz.

Yeryüzü Çocukları Derneği bu sene Ramazan'da ne tür çalışmalar yapmayı planlıyor?

YEÇED olarak bu Ramazan Gazze başta olmak üzere savaş ve krizlerden etkilenen 6 ülkede çocuklara Ramazanı yaşatmak için çalışıyoruz. Yetimhane ve okullarda iftar ve bayramlık sevincini yaşarken; ihtiyaç sahibi ailelere zekat, fitre ve gıda kumanyalarını ulaştırıyoruz.

Türkiye ve Suriye'de sosyal hizmet uzmanlarımız aracılığıyla sahada sosyal incelemeler gerçekleştiriyor ardından yetim, engelli, çocuk işçi veya benzeri kırılganlık düzeyine sahip olan çocukların aileleri öncelenerek zekât ve fitreler ailelere ulaştırılıyor. Gazze, Lübnan, Yemen, Sudan gibi ülkelerde ise güvenilir yerel partner kurumlar aracılığıyla aynı titizlik ve düzende çalışmaları yürütüyoruz.

Yeryüzü Çocukları Derneği'nin Ramazan ritüelleri ve gittiğiniz bölgelerde özellikle Ramazan için beklentiler neler?

YEÇED bir yere gittiği zaman şenlik yapmadan dönmez. Çocukların yüzünü güldürmek çok değerlidir ama zihinlere tohum ekmeden, şahsiyet inşalarını desteklemeden bir etkinlik yapmak bize göre değil. Çocukları belli konulara dair fikir ve farkındalık sahibi yapmak için tematik şenlikler düzenlenir. Örneğin Ramazan ve Kurban Bayramlarında bu ayların ehemmiyeti hakkında 4-13 yaş arası için özel istasyonlardan oluşan şenlikler düzenlenir. Benzer şekilde çocuklara Filistin'i tanıtmak için şarkısından sembollerine; yemeklerinden kültürüne en güçlü ve özgün yönleriyle sunarak tarih okuması için altyapı hazırlarız.

YEÇED öğrencisi olan bir çocuk alıştığı üzere Ramazan'da bizden daha fazla sorumluluk ve bilgi bekler. YEÇED ekibi de bu anlamlı beklentileri karşılamak için ter döker.