Rafadan Tayfa'ya uzaylı misafir

Çocukların büyük bir ilgiyle takip ettiği Rafadan Tayfa ekibi bu kez galaktik bir macera ile beyaz perdede. Dün vizyona giren ''Rafadan Tayfa: Galaktik Tayfa'' filminin izleyiciye görsel bir şölen sunacağını belirten yönetmen İsmail Fidan Akşam Cumartesi'ye konuştu.

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Teknoloji ile büyüyen nesle; sokakta toprakta oynayan çocukları, arkadaşlık bilincini, mahalle hayatını, komşuluğu anlatan Rafadan Tayfa çizgi dizinin üçüncü animasyon filmi olan "Rafadan Tayfa: Galaktik Tayfa" dün vizyona girdi. TRT ortak yapımı film, dünyada mahsur kalan uzaylı arkadaşlarını uzay gemisine ulaştırmaya çalışan Hayri, Kamil, Sevim, Hale, Akın ve Mert'in yaşadıkları macerayı konu alıyor. İsmail Fidan'ın yönetmenliğini üstlendiği filmin senaryosunu Ozan Çivit kaleme aldı. Rafadan Tayfa serisinin devam edeceğini belirten Fidan, yakında güzel haberler vereceklerini söylüyor.

GÖRSEL OLARAK ÇAĞ ATLADIK

Rafadan Tayfa yolculuğu nasıl başladı?

Tüm Türkiye'de düzenlediğimiz müzikallerde bir rekora imza attık. İzleyicimizden de beyaz perde talebi oldu. Film yapma planımız da zaten vardı. Olabilecek en iyi macera, en iyi müzik ve en iyi yapımı bir araya getirmeye çalıştık. Serinin ilk filmi, Dehliz Macerası gişe rekoru kırarak kendi alanında Türk sinema tarihinde bir kilometre taşı oldu. Rafadan Tayfa Göbeklitepe ise 3 buçuk milyon seyirciye ulaştı ve animasyon kategorisinde tüm zamanların yerli ve yabancı en çok seyredilen filmi oldu.

Rafadan Tayfa neden bu kadar seviliyor?

Rafadan Tayfa bizim 80'lerdeki çocukluk hikâyemiz. Gerçek karakter ve hikâyelerle içinde; büyü, sihir, süper güç, şiddet olmadan, samimiyetle ilerlediği için bu başarıyı yakaladı. Bugün bir çocuğa kaç arkadaşı olduğunu soruyorum, "Sosyal medyada 500 kişi var" diye cevap veriyor. Bizim çocukluğumuzda beş arkadaşımız olurdu ama beşi de yanımızdaydı. Şu an yok olan komşuluk münasebetlerimiz, sıcak dostluklar o zaman mevcuttu. İşte teknoloji ile büyüyen nesle, sokakta toprakta oynayan çocukları ve insanların birbiriyle kaliteli vakitler geçirdikleri o yılları anlatmak istedik. Projelerimizi samimiyetle yaptığımız için sinemada da başarılı gişeler elde ettiğimizi düşünüyorum. Karakterlerin yüzde yüzünü etrafımdaki insanlardan seçtim. Mesela filmdeki Kâmil karakteri benim babam, Basri ise kayınpederim. Hikâyeler de hep yaşadıklarımızdan çıktı. Bu yüzden herkesi kendine çekiyor.

Rafadan Tayfa: Galaktik Tayfa filminin çıkış noktası ne oldu?

Galaktik Tayfa bizim için çok özel bir hikâye. Rafadan Tayfa'nın 3. sinema filmi olmasına rağmen aslında Göbeklitepe ve Dehliz Macerası'ndan da önce tasarladığımız bir hikâyeydi. Küçüklüğümüzde uzaylı filmleri izlerdik. Senaristimiz ile Tayfa'nın ziyaretine ya da dünyamıza bir uzaylı gelse; nasıl olaylar yaşanır, nasıl bir macerada kendilerini bulurlar, uzaylı ile nasıl anlaşırlar, bunları düşünüyorduk. İlk iki filmde kazandığımız deneyimden sonra ekip olarak Galaktik Tayfa gibi galaktik bir macerayı artık beyaz perdeye taşıyabileceğimize inandık. Teknik olarak yerli yapımlar arasında çok konuşulacak bir proje oldu. Kendi projelerimiz içerisinde bir çağ atladık diyebiliriz. Çok güzel bir görsel şölen izleyicilerimizi bekliyor.

Çocuklara uzay, uzaylı kavramlarını nasıl anlattınız?

Güvenli bir içerik hazırlıyoruz. Pedagojik açıdan izleyiciye, olabilecek en sağlıklı içeriği ulaştırmak için tüm birimlerimizle çalışıyoruz. Burada eğitim gözüyle bakmadan sadece işin yaş kitlesine göre pedolojik tarafına bakıyoruz. Tasarımlarımızda da akademik danışmanımız mevcut. Galaktik bir macera olduğu için hikâyemizin her harfi titizlikle düşünüldü.

ZOBİ MACERAYA MACERA KATACAK

Bu filmde nasıl bir macera bekliyor Rafadan Tayfa'yı?

Tayfa'nın akıllı ve meraklı karakteri Akın, astronomi kulübünün en parlak üyesidir ve yörüngemize yerleşmiş bir uzay gemisi keşfeder. Bir anda dünyanın gündemine oturur. Keşfin yapılmasında az da olsa parmağı olan Hayri de ufak bir şöhret kazanmıştır. Hayri'nin gazetelerde yayınlanan fotoğrafları hiç beklenmedik bir kişinin dikkatini çeker; geminin gerçek sahibinin, yani bir uzaylının... Bu gizemli ama sevimli uzaylı, Hayri'yi bulmak ve onu kendisine yardım etmesi için ikna etmek zorundadır. İstanbul'un bir yakasında yaşayan yüzyıllara uzanan tanışıklığın son temsilcisine ulaşmalıdır. Uzaylı, kader arkadaşını bulmak için yola çıkarken peşinde niyetleri hiç de iyi olmayan bir grup insanın olduğundan habersizdir.

Yeni karakterler görecek seyirci. Kim bu karakterler?

Yeni uzaylı arkadaşımız Zobi; çok eğlenceli bir karakter. Başka bir galaksiden gelmesine rağmen bizimkilere çok çabuk alışıyor. Beraber inanılmaz bir maceraya atılıyorlar. Yeni karakterlerimizden gazeteci Yonca var. Kendisi maceraya sürpriz katacak. Bu macerada Rafadan Tayfa ve Zobi'nin karşısında onlara engel olmaya çalışacak kişiler artık çok daha güçlü ve tehlikeli. Son olarak da yine hepinizin çok seveceğini düşündüğümüz iki tane balıkçı karakteri var.

Çocuklara nasıl bir mesajı olacak filmin?

Galaktik Tayfa; çocuklara arkadaşlarının zor durumların üstesinden gelmesi için birlik olmaları gerektiği, verilen sözlerin tutulmasının önemi ve değer verdiğimiz kimseyi yarı yolda bırakmamamız gibi evrensel değerleri anlatıyor. Köklere olan bağ, yardımlaşma ve önemi, birlik beraberlik, arkadaşlık bilinci gibi birçok kazanım yer alıyor.

Müzikler yine size ait. Müzikleri hazırlarken nasıl bir yol izliyorsunuz?

Galaktik bir macera olduğu için hikâyemizin her harfi, her notası titizlikle düşünüldü. Rafadan Tayfa dediğimizde her zaman müziklerimiz çok konuşulur ve hit olur. Göbeklitepe şarkımız tüm dijital mecralarda yaklaşık 300 milyon izlenmeye ulaştı. Galaktik Tayfa şarkılarını İSF Studios'da, Türkiye'nin en büyük müzik stüdyolarında yaptık ve yine her zamanki gibi Türkiye'nin en değerli sanatçıları icra etti. Bu sefer, bir değil iki şarkımız arkadaşlarımızla buluşacak.

KUŞAKLAR ARASINDA BİR KÖPRÜ

Çocukları sinemada uzun süre ekranda tutmak bazen zor olabiliyor. Siz nasıl başarıyorsunuz?

Bu konuda öncelikle çocuğu eğlendirmeyi hedefliyoruz. Eğlendirmenin yanında yardımlaşma, arkadaşlık, birlik beraberlik gibi birçok davranış eğitimini de sunuyoruz. Çocuklar ve animasyon sektörü çok hızlı değişmekte. Bizler de bu değişim parametrelerini an ve an takip edip kendimizi arkadaşlarımıza göre güncelliyoruz. En çok önemsediğimiz alan; izleyici kitlemizi iyi tanımak ve verileri analiz etmek. Bizim düşüncemiz ile hedef kitlemizin düşüncesi örtüşmez ise başarı beklemek çok mümkün değil.

Filmlerinize yaş sınırı koyar mısınız?

Rafadan Tayfa 6 yaş grubu ve üzeri olarak yola başladı. Pedagojik alt yapılar da tamamen buna göre oluşturuldu. Ancak pedagojik danışmanımızın uyarısıyla Türkiye'de ebeveynlerin yaş gruplarına uygun programı izletmedikleri için, biz hep artı ve eksi 2 yaş grubunu da gözeterek yaptık; yani 4 yaşı da göz önünde bulundurarak bu içeriği elde ettik. Ama projemiz başladıktan sonra bir baktık ki 1 yaşları falan geçiyoruz onlar istisnai bir durum ama 2 yaştan itibaren çok yoğun bir kitlenin olduğunu gördük. Ayrıca bizim amacımız ebeveynlerin de bu diziyi izlemesi. Çünkü kendi çocukluğunu görüyorlar. Hatta Dehliz Macerası'nda, "Kuşaklar arasındaki köprü" cümlemiz vardı. Çünkü 84 yaşlarında bir nine, 30 yaşlarında bir anne ve 3 yaşlarında bir çocuk aynı filmde kaliteli bir zaman geçirdi. TRT Çocuk'un da şöyle bir cümlesi var; "Belki dünyada bir örneği olmayan en geniş yaş kitlesine sahip olan proje" olarak da adlandırılıyor.

EMEKLEME AŞAMASINDAYIZ AMA İYİ İŞLER ÇIKIYOR

Türkiye'de animasyon sektörü güzel bir yolculuk halinde son yıllarda. Siz bu gidişi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Rafadan Tayfa sinema filmlerinden önce yerli animasyon alanında seyirci sayısının 400 binlerdeydi, Dehliz Macerası filmi bu alanda Türk sinema tarihine adını altın harflerle yazdırdı. Yaklaşık 2 milyon izleyiciye ulaştı. Ardından Göbeklitepe filmimiz de rekora imza attı. Tüm zamanların yerli ve yabancı animasyon rekorunu yaklaşık 2 katıyla kırmış durumda. Tabii TRT Çocuk ve TRT Sinema bu anlamda çok kıymetli. Bu güç birleştiğinde demek ki yerli yapımlar da izleniyormuş. Bizim bir endüstri olmamız gerek. Tabi ki yurtdışı ile kıyasladığımızda, Türkiye emekleme aşamasında. Yapımlarımızı uluslararası fuarlarda, festivallerde gösteriyoruz. 'Merchandising' dediğimiz, 360 derece değerlendirerek, markanın müzikalleri, sinema filmleri, oyuncakları, tüm tekstil ürünleri gibi o bütün tamamlayıcı unsurlar da oldukça, geliştikçe bahsettiğimiz endüstri aslında kendisini daha da büyütecek.

TRT'nin öneminden bahsettiniz. Nasıl bir katkı sağladı?

Türkiye'de animasyon sektörünün gelişmesinde TRT Çocuk kanalının katkısı çok büyük. TRT Çocuk, yerli ve milli içeriğe değer verip bunun karşılığını veren tek kanal. TRT Çocuk'un çok önemli bir etkisi var izleyici kitle üzerinde. Ve TRT Çocuk'un halk arasında şöyle bir karşılığı var; "Çocuğumuzu güvenerek karşısında bıraktığımız tek kanal". Bir de kanalımız "Çocuğun yüksek yararı her türlü yayın ihtiyacından önce gelir" anlayışına sahip. Bu da bizim bir felsefemiz haline gelmiş durumda.