nil@nildiyet.com
Son günlerde sık sık gündeme gelen polikistik over sendromu aslında uzun zamandan beri tartışılan ve konuşulan bir konu... Bir kadın hastalığı olan polikistik over sendromu (POS), birçok sağlık ve beslenme sorununa yol açan kompleks bir hastalık... Yaşam kalitesini düşüren bu hastalığın temel tedavisi ise sağlıklı beslenmeyi içinde barındıran bir yaşam stili değişikliği...
POS NEDİR?
Sebebi hâlâ tam olarak çözülememiş olan bu sağlık sorununun genetik ve çevresel faktörlerle ortaya çıktığı düşünülmektedir. Yumurtalıklarda birden fazla kist vardır. Bu durum gebe kalmayı zorlaştırır. Bunun dışında polikistik overli kadınlarda erkeklik hormonları olan androjenler yüksek miktarda salgılanır ve buna bağlı olarak akne, kıllanma ve benzeri sorunlar ortaya çıkar. Ayrıca polikistik overli kadınlarda karın bölgesinde yağlanma ve kilo alma sorununa sıklıkla rastlanır. Kilo almanın temel nedeni insülin direnci ve tatlı krizleri nedeniyle alınan fazla enerjidir. Karın bölgesindeki yağlanma sorunu ise insülin direncini daha kötü duruma getirerek kilo alma problemini artırır.
ŞEKER DENGESİ SAĞLANMALI
Polikistik over sendromunun başlıca tedavisi yaşam tarzı değişikliğidir. Bu yaşam tarzı değişikliği; beslenme ve fiziksel aktiviteyle ilgilidir. Polikistik overli kadınlar sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktiviteyi alışkanlık haline getirmek zorundadır. Düzenli fiziksel aktivite ise hem bozulan kan tablosunun düzeltilmesi, hem enerji harcamasını artırarak kilo vermeye destek olması hem de insülin direncinin azaltılması açısından çok önemlidir. Polikistik over sendormunun ağır olarak seyrettiği kadınlarda ise yaşam tarzı değişikliğine ek olarak ilaç tedavisine başlanır. Kullanılan ilaçlar kan şekeri dengesini sağlamaya ve yumurtalıklarla ilgili hormonal bozuklukları düzeltmeye yöneliktir. İlaçlar mutlaka doktorun tavsiye ettiği şekilde kullanılmalıdır.
Karbonhidrat yasak
Az ve sık beslenmelisiniz. Düşük glisemik indeksli kompleks karbonhidratlar almalısınız (Tam tahıl ekmeği, bulgur, kabuklu pirinç). Sağlıklı ara öğünler tüketmelisiniz (Süt, peynirli küçük sandviç, ceviz, fındık, badem gibi). Şeker, tatlı, beyaz ekmek, kek, kurabiye gibi basit karbonhidratlardan uzak durun. Zengin lifli ve posalı beslenin. Doymuş yağlardan ve trans yağ asitlerinden uzak durun.
Polikistik overli kişilerde zayıflama insülin direnci nedeniyle zor ve yavaş olur. Sağlıklı kilo kaybı haftada 0,5–1 kg arasındadır. Sağlıklı beslenme yaşam tarzı haline getirilmelidir. Düzenli fiziksel aktivite de aynı şekilde alışkanlık haline getirilmelidir. Polikistik overli kadınlar haftada en az üç gün günde 45–60 dakika egzersiz yapmalıdırlar. Günlük egzersiz yapma imkânı olanlar günde 30 dakika yürüyüş veya kardiyovasküler egzersiz yapmalıdırlar.