Pilates moda değil, bir yaşam tarzıdır

UYGAR TAYLAN

uygartaylan@gmail.com

Dünyanın dört bir yanından yüz bini aşkın pilates severin instagram’da takip ettiği, pilatesin ilham kaynağı, İngiliz eğitmen Sian Marshall heryerdepilates.com organizasyonuyla ekim ayında İstanbul’a geliyor. Gayrettepe Dedeman Otel İstanbul’da 20-21 Ekim tarihlerinde vereceği 2 günlük eğitim öncesi pilatesin yıldız ismi Sian Marshall’la görüştük. 

Sizin için hareket ne demektir? Hareket etmek sizin için ne ifade ediyor?

Pilates yaptırırken hareket, vücudu her düzlemde olabileceği en geniş kapsamda çalıştırabilmektir. 

Pilatesi anlatmak için sadece 3 kelime hakkınız olsa, nasıl anlatırdınız?

Kuvvet, esneklik ve stabilite.

Pilates aşkı sizde ne zaman ve nasıl başladı?

Pilates’e 4. hamileliğim sırasında âşık oldum. Pilates sayesinde mükemmel bir hamilelik geçirdim, çok hızlı bir doğum gerçekleştirdim ve doğum sonrası iyileşmem hemen gerçekleşti. 

Instagram’la aşk-nefret ilişkim var

Pilates sizi dünyanın nerelerine taşıdı, hangi ülkelerde eğitim verdiniz?

Amerika’da yaşarken New York ve Connecticut’ta eğitim aldım ve çalıştım. İngiltere’ye geri döndüğümden beri, son 9 yıldır burada eğitim veriyorum.  Bu arada Amerika’ya Boston’a workshoplar vermek üzere gidip geliyorum. İngiltere’deki stüdyomu açtığımdan beri bir sürü olağanüstü öğretmen ve öğrenciye ders verme şansım oldu. Kolombiya, Endonezya, Avustralya, Hindistan, Brezilya, İspanya, Portekiz, Almanya, İrlanda, Rusya ve Amerika’nın birçok yerinden insanla tanışma fırsatım oldu...

Ya pilates olmasaydı? Küçükken Sian Marshall’ın hayali nasıl bir iş yapmaktı?

Çocukluk hayalim Olimpiyatlar’da yarışan bir jimnastikçi olmaktı!

Sadece pilates yapmak sıradan bir kişi için yeterli midir? Siz pilates dışında ne gibi egzersizler yapıyorsunuz?

Kendim sadece pilates yapıyorum ama antrenmanlarıma bir çok Yoga esnemesi de ekliyorum. Pilates’in aktif bir yaşam sürdürebilmek için herkes için en uygun egzersiz metodu olduğuna inanıyorum. 

Yedikleriniz ve içtiklerinize de dikkat ediyor musunuz? 

Son derece sağlıklı beslenmeye çalışıyorum. 30 yıldır et veya tavuk yemedim. Belirli bir diyet yapmıyorum ama ağırlıklı olarak balık, sebze yani topraktan ya da denizden gelen gıdalar ile beslenmeye çalışıyorum. Ve tabii çok ama çok pilates yapıyorum. 

Sizinle pilates yapan sanat ya da eğlence ya da spor dünyasından tanıdığımız isimler var mı?

Stüdyomuzda çok sayıda oyuncu, pop star, manken ve futbolculardan oluşan ünlülere ders veriyoruz. 

Instagram Sian Marshall için ne ifade ediyor?

Sanırım birçok kişi gibi benim de Instagram ile bir aşk-nefret ilişkim var. Instagram üzerindeki pilates topluluğunun bu kadar destekleyici olması en sevdiğim tarafı! Ancak görsel anlamda özellikle genç insanlar üzerinde “mükemmel görünmek” ya da “mükemmel hayatı yaşamak” gibi yarattığı baskıdan kesinlikle hoşlanmıyorum. 

Sizce pilates modası geçen bir şey olacak mı?

Kesinlikle hayır! Pilates bir moda değil. Bir yaşam tarzı, sizin daha güçlü, esnek ve seksi olmanızı sağlayan bir yaşam tarzı! 

Sizce Joseph Pilates’in yaptığı en önemli şey neydi? 

Joseph Pilates bir dâhiydi. Şu ana kadarki en inanılmaz egzersiz metodunu yarattı. Pilates’in ne kadar yaygın hale geldiğini görecek kadar uzun yaşamadığı için çok üzgünüm. 

İstanbul ve Türkiye ile ilgili neler biliyorsunuz? Merak ettiğiniz bir şey var mı buralardan?

Türkiye’ye 20 yıl önce tatil için gelmiş ve çok sevmiştim. İstanbul hakkında ise çok az bilgi sahibiyim, sadece daha önce ziyaret eden aile ve arkadaşlarımdan dünyadaki en muazzam şehirlerden biri olduğunu biliyorum. Ekimde ilk kez geleceğim ve çok heyecanlıyım. İstanbul’dan pilates tutkunu birçok Instagram takipçim var. Bazılarıyla buluşabileceğim için çok seviniyorum. 

20-21 Ekim’de Heryeredepilates.com PRO Workshops kapsamında İstanbul Dedeman Otel’de Türk pilatesçilerle ve takipçilerinle buluşacaksınız onlara neler söylemek istersiniz?

Tarif edemeyeceğim kadar heyecanlıyım ekimde İstanbul’a geleceğim için. İstanbul’da eğitim verebilme fırsatı için çok teşekkür ederim.  Sizlerle tanışmak için sabırsızlanıyorum!!