Piknikte beslenmenin yolları

NİL ŞAHİN GÜRHAN

nil@nildiyet.com

İlkbaharın en keyifli taraflarından biri de hafta sonu yapılan pikniklerdir. Hem iş stresinizden kurtulup yorgunluğunuzu atabilirsiniz hem de enerjini harcayacak aktiviteler yapabilirsiniz. Peki, piknik sepetinizi hangi yiyeceklerle doldurmalısınız, bakalım mı? 

PİKNİK ALIŞVERİŞİNDE…

Piknik alışverişi yaparken etler, hamur işleri, sebzeler ve içecekler alışverişin büyük bir kısmını oluşturur. Doğru piknik alışverişi yapmak için sepetinize etlerin görünür yağlarını eklemeyin… Etleri ızgara ederken kuyruk ya da iç yağına ihtiyacınız yok. Çünkü ızgara edeceğiniz etlerin doku arasındaki yağları eriyerek aradığınız lezzete ulaşmanızı sağlayacaktır. Bu nedenle kendinizin ve iş arkadaşlarınızın kalp sağlığını düşünün ve alışveriş sepetinize kolesterol ve doymuş yağ doldurmayın… Yağsız et çeşitleri, tavuk, hindi ve balıketleriyle sofranızı sağlıkla zenginleştirin. 

HAMUR İŞLERİ YERİNE DEĞİŞİK ALTERNATİFLERE YÖNELİN… 

Kim demiş piknikler sadece pasta, börekle yapılır diye… Siz düzenlediğiniz pikniğin sağlıklı olması için ekmek çeşitlerine yönelin. Tam buğday, tam çavdar, yulaf ve tahıllı ekmek çeşitleriyle hem sağlığınızı koruyun hem de piknik sofranızın seçenekli olmasını sağlayın. Temiz havayı içinize çekip kendinizi yenileyebileceğiniz bir piknik alanında neden vücuttan su atımına neden olabilecek kafeinli ve alkollü içecekler tüketesiniz ki? Bunların yerine ayran, doğal maden suyu veya yüzde 100 meyve sularından tüketebilirsiniz. “Çaysız piknik olmaz” diyorsanız, piknik sofrası keyfi sona erdikten en az 45 dakika sonra açık ve limonlu yeni demlenmiş çayınızı yudumlayabilirsiniz. Tabii suyu da ihmal etmeyin. Pikniğe katılan her kişi için 1–1,5 litrelik su şişelerini de sepetinize ekleyin. 

BESİNLERİ TAŞIMANIN PÜF NOKTALARI

Keyifli bir pikniğin hastalıklarla sonlanmasını istemiyorsanız satın aldığınız besinleri piknik alanına taşırken bazı püf noktalarını aklınızdan çıkarmamanız gerekir. Mesela et çeşitlerini birbirine karıştırmamaya dikkat edin. Et, tavuk ve balığın birbiriyle teması bazı istenmeyen durumlara yol açabilir. Pikniğe katılan arkadaşlarınızı besin zehirlenmelerinden korumak için yapmanız gereken etlerin birbirine temas etmeyecek şekilde paketlendiğinden ve paketlerinden sıvı sızmadığından emin olmaktır. Besinlerinizi uygun sıcaklıklarda depolamak da önemli. Et ve süt ürünleri gibi proteinden zengin besinler uygun sıcaklıklarda saklanmadıklarında bakteri üretmeye uygun bir ortam haline gelirler. Bu nedenle saklama şekilleri kadar saklama sıcaklıkları da önemlidir. Et ürünlerini araba buzdolaplarında saklamalı veya buz kalıplarına sarararak piknik yapacağınız yere kadar götürmelisiniz. Ayran gibi kapalı içecekleri de et ürünleriyle birlikte araba buzdolabına koymalısınız. UHT sütler ise açılmadıkları sürece oda sıcaklığında saklanabileceğinden ötürü süt kutularını çantanızda bile taşıyabilirsiniz. 

SOFRA HAZIRLARKEN…

Temiz su bulunduğundan emin olun… Sebzeleri ve meyveleri yıkamadan tüketmenin ne gibi sakıncaları olabileceğini biliyorsunuz. Fakat sebze ve meyveleri temiz olduğundan emin olmadığınız bir suda yıkadığınızda da sağlığınızın olumsuz etkilenebileceğini biliyor musunuz? Eğer gittiğiniz piknik alanında temiz su bulunduğundan emin değilseniz, yanınızda su götürmenizde fayda var. Ayrıca sebze ve meyveleri yıkayıp götürebilirsiniz. 

İki ayrı bıçağınız olsun… Et çeşitleri ve sebzelerin aynı doğrama tahtası ve ayrı bıçaklar kullanılarak hazırlanması gerekir. Çünkü çiğ ette bulunan bakteriler bıçak veya doğrama tahtası yolu ile sebzelere geçer. Eğer salata gibi çiğ tüketilecek bir besin hazırlıyorsanız, sebzelere geçen bakterilerin besin zehirlenmesi oluşturma riski oldukça fazla olacaktır. Neşeli bir pikniğin hastanede sonlanmaması için yanınızda birden fazla bıçak ve doğrama kabı götürmelisiniz. 

Ellerinizi yıkayın… Besinleri hazırlamadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın. Ayrıca eğer çiğ etlere dokundu iseniz, sebze ve meyvelere dokunmadan önce tekrar ellerinizi yıkamalısınız. 

Salatayı et pişmeden hemen önce hazırlayın… Genellikle etler ızgaraya dizildiği gibi salatalar yapılmaya başlanır. Oysa etler oldukça uzun bir sürede pişer. Salata uzun bir süre içinde sosları ile bekler. Etlerle birlikte servis edildiğinde ise içinde barındırdığı C vitamininin çoğunu artık kaybetmiştir. Bu nedenle salatalar, etler pişmeden hemen önce yani tüketiminden hemen önce hazırlanmalıdır. 

MANGAL ATEŞİ…

Lezzetli ve sağlıklı bir et tüketmek istiyorsanız, etlerin mangal ateşine temas etmesini önleyin. Ateşle temas sadece sağlığı bozucu öğeler oluşturmak ile kalmaz aynı zamanda etlerin iç kısmının pişmesini engeller. Etlerin çiğ kalan kısımlarının tüketimi ise besin zehirlenmelerine yol açabilir. Kömürlerin tam olarak yandığından emin olunmalı ve etler pişirme kısmından en az 15 santimetre uzakta yer almalıdır.