Piknik sepetiniz sağlıklı olsun

NİL ŞAHİN GÜRHAN
nil@nildiyet.com

Havalar iyice ısındı. Piknik için en uygun zamanlar geldi. Sıcak havalarda doğanın tadını çıkararak, hafta sonu ailece açık havada, bol oksijen ve güneşin pırıltılarıyla çoluk çocuk eğlenerek piknik yapmanın keyfi bir başkadır. Bolca enerji harcadığımız stres attığımız bu pikniklerde piknik sepetlerimizde sağlıklı beslenmemizi sağlayacak gıdalar olmalı. 

Piknik sepetimizde neler olmalı? 
Piknik sepetiniz rengârenk olsun. Yaza yakışan meyve ve sebzelerle dolsun. Domates, salatalık, yeşil biber, semizotu, roka, maydanoz, kayısı, kiraz, erik, kavun, karpuz, armut... evde yıkayıp kurulayıp yemeye hazır olarak bulunsun. Tam tahıllı veya çavdar ekmeği; en sağlıklı karbonhidrat kaynağını piknik sepetine koymayı ihmal etmeyin. İçecek olarak su, ayran, madensuyu birinci tercihiniz olsun.   Pikniğe nasıl hazırlanalım, piknikte nasıl yemek hazırlayalım?   
l Sebzeyi meyveyi evde yıkayın. Piknik alanında yeterli su ve hijyen şartları sağlamak  zordur.  
l Sebze ve meyvenin doğrama ve hazırlama işlemini yemekten hemen önce yapın. Doğranmış olarak uzun süre bekletilen sebze ve meyvede vitamin kaybı daha çok olur.  
l Sebze ve meyveleri kestiğiniz bıçaklar ve etleri kesmek için kullandığınız bıçaklar ayrı olsun.  
l Ellerinizi sabunla iyice yıkadıktan sonra yemek hazırlama işlemine başlayın. 
l Etler hızlı bozunmaya uğrayıp, kolay zehirleyen gıdalardır. Dışarıda normal sıcaklıkta 2 saatten fazla bekletmeyin. Mangal yapacaksanız etinizi pikniğe giderken güvenilir yerlerden satın almalı, buz kalıplarına sarmalısınız. Etin görünen yağlarını yememelisiniz.  
Mangal telini soğanla temizleyin
Mangalda et ve sebze nasıl pişirilir? 
l Etler mangal ateşinde pişecekse kömürlerin tam yanmasını bekleyin. Kömürler tam piştikten sonra, közden 15 cm uzakta kalacak şekilde pişirin.  
l Yanan ateşte pişirilen etleri yemek ileriki dönemde yemek borusu kanserine sebep olur. Alev görüp siyahlaşmış etlerde kansere neden olan acrolein maddesi oluşur.  Ayrıca bu yöntemle pişirilen etlerin dışı çok hızlı pişip yanmakta, içi tam pişmediğinden zehirlenmelere yol açmaktadır. 
l Mangalda hem et hem sebze pişirecekseniz önce sebzeleri pişirin, sonra etleri pişirmeye başlayın. Mangalda farklı et çeşitlerini birbirlerinden ayrı pişirin. Her çeşit etin pişme süresi farklıdır.  
l Mangalı pişireceğiniz teli kuru soğan yardımıyla temizleyerek pişirme işlemine geçebilirsiniz. Böylece etlerin ve sebzelerin tele yapışmasını engellersiniz.  
l Patates, patlıcan, domates, soğan gibi sebzeleri mangalda tercih edebilirsiniz. Pişirmek için kullanılacak tel, etleri pişireceğiniz tel ise, pişirmeden önce ve piştikten sonra iyice temizlenmiş olmalıdır. 
l Patates ekmek grubu bir gıdadır. Patates közlenirse yemekte ekmek tercih edilmeyebilir. Kan şekerini yükselttiğinden dengelemek için etle veya peynirle tatlandırmakta fayda var. Kullanılacak patatesin yeşillenip filizlenmemiş olmasına dikkat edilmelidir. Yeşillenen patateste oluşan maddenin vücutta kanseri tetikleyici rolü kanıtlanmıştır. Peki patates yenmemeli mi? Tabii ki yenilmelidir. Patates antioksidan etkiye sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. C vitamini açısından zengindir. Sindirimi kolaylaştırır. Cildi güzelleştirip, yorgunluğa karşı iyi gelir.
l Mangal yapmanın bir diğer lezzetli sebzesi patlıcan ise vücutta biriken ödemi atmaya yardımcıdır. A, C ve B vitaminleri açısından zengindir. Lif içeriği yüksek olduğundan kabızlığı önler, tok tutar. Hastalıklara karşı direnç sağlar. İçeriğinde doğal bulunan nikotin cilde iyi gelir. Sulu bir sebze olduğundan cildi nemlendirir. Özellikle şeker hastalarının kolaylıkla 
tüketebileceği bir sebzedir. 
l Yaz aylarının vazgeçilmezi domates kendine kırmızı rengini veren likopen sayesinde güçlü bir antioksidandır. İçeriğinde doğal olarak bulunan maddeler domatesi vazgeçilmez kılar. Yapılan araştırmalar sonucu düzenli domates tüketmenin kötü kolesterolü düşürdüğü ispatlanmıştır. Böylece damar tıkanıklığını ve kalp hastalıklarını önleyici etkisi vardır. Göz sağlığımıza fayda sağlayan A vitamini açısından zengindir. İltihapları önleyici  etkisi ispatlanmıştır. 
l Tıpkı domates gibi soğan da güçlü bir antioksidandır. Vücudu enfeksiyona ve iltihaba karşı korur. Doğal antibiyotik olarak bilinir.  Hastalıklara sebep olan etkenleri vücuttan uzaklaştırır. Kandaki şeker seviyesini dengede tutar. Cildin sağlıklı görünmesine katkısı vardır. Lifli olmasının yanı sıra B ve C vitamini açısından zengindir böylece bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcıdır.  
l Ayrıca piknik alanları hareket etmek için mükemmel ortamlardır. Yemek sonrası tempolu yürüyüşler yapabilir, sevdiklerinizle ip atlayabilirsiniz. İş stresini hesaba katacak olursak açık hava stres atmaya birebirdir. 
l Bunun yanı sıra 4 saatten uzun süre bir şey yememek metabolizmanızı yavaşlatır. Piknik dönüşü hafif bir akşam yemeğiyle günü tamamlamakta fayda var. Zeytinyağlı sebze yemeğinin yanında yoğurt yiyerek günü sağlıklı 
bir şekilde tamamlayabilirsiniz.