Patili dostlarımız için sen de çal bir nota

Bir grup konservatuvar öğrencisi ve mezunu müzisyen arkadaşların başlattığı ''Her Mama Bir Nota'' projesi, sokak hayvanlarına umut oluyor. Hiçbir karşılık beklemeden sadece patili dostlarının karnını doyurmak ve sağlık hizmetlerine katkıda bulunmak amacıyla online eğitim veren müzisyenlerin ders ücreti ise 15 kg kuru mama fiyatlarına göre belirleniyor. Sizde isterseniz hem müzik eğitimi alabilir hem de sokak hayvanlarına yardımcı olabilirsiniz.

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

"Her mama bir nota" projesini daha önce duyanlarınız var mı bilemiyorum ama ben yeni keşfettim. Instagram sayfalarını gördüğümde mama, nota kelimeleri aynı cümle içerisinde nasıl birleşti diye merak ettim, biraz sayfalarında gezindim. Bir grup konservatuvar öğrencisi online olarak kendi branşlarında özel dersler verdiğini gördüm. Ders ücretleri ise 15 kg kuru mama fiyatlarına göre belirleniyor. Yani burada ders veren de alanda hem müziğini paylaşıyor hem de sokaktaki hayvanlara dokunuyor. Her ders sonunda bir patili dostumuzun karnı doyuyor.

DÜNYAYA GELİŞ AMACIM HAYVANLARA HİZMET

Sayfanın ve projenin kurucusu İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Klasik Gitar Bölümü öğrencisi Eda Kocatürk, çok küçük yaşlardan beri sokak hayvanları için didinmiş ve çalışmış biri. "Dünyaya gelişimin bir amacı var ise bu hayvanlara hizmet etmek içindir" diyen Kocatürk, hayvan sevgisini müzik aşkıyla birleştirmiş ve ortaya "Her mama bir nota" projesi çıkmış. Geniş çaplı ve devamlılık sağlayacak bir proje oluşturmak için çabalayan Kocatürk, yanına hayvan dostu müzisyen arkadaşlarını da almış. Ve kısa zamanda büyük işler başaran konservatuvar öğrencileri, hiçbir beklentileri olmadan hem müziklerini icra edip hem de sokaktaki canlara can olmuşlar.

Sokaklarda gördüğüm hayvanları elimden geldiğince her zaman besliyordum, ama artık tek başıma yetemediğimi düşündüm diyen Kocatürk şöyle devam ediyor: "Özellikle de 1,5-2 yıldır içinde bulunduğumuz dönem dolayısıyla zaten muhtaç olan patili dostlarımız daha da kimsesiz kaldılar. Ne yapabilirim diye düşünürken aklıma bu proje geldi. Amacım; sokaklarda yaşayan, özellikle de yerleşim alanlarından uzaklarda hayatını sürdürmeye çalışan veya şehirden toplanarak oralara bırakılan patili dostlarımızın sağlıklı bir şekilde yaşamı için gerekli koşulları sağlamak. Bu düşüncemden hayvanları sevdiğini bildiğim, ders verebilecek arkadaşlarıma bahsettim. Çok güzel dönüşler aldım. Ocak ayında projeye resmi olarak başladık."

EĞİTMENLER GÖNÜLLÜ OLARAK ÇALIŞIYOR

Aldıkları ders ücretleri ile yaşam desteğine ihtiyaç duyan sokak hayvanlarına yardım eli uzattıklarını anlatan Kocatürk proje detaylarından bahsetti: "Proje kapsamında, online ve bireysel olarak müzik enstrümanı, şan ve dans eğitimleri veriyoruz. İki haftada bir veya ayda bir seminerlerimiz oluyor. Her eğitmenimizin bir öğrencilik kontenjanı var. Bu kontenjan dâhilinde hiçbir ücret almadan ders veriyorlar. Gelen ücret sadece dostlarımıza fayda sağlamak amaçlı kullanılıyor. Hayvanların yaşam koşullarının çok kötü olduğu yerlerde barınaklar açmayı planlıyoruz. Şuan Tokat'ın Pazar ilçesi için bir barınak projemiz var, gerekli yerlerle görüşme halindeyiz."

Projeye eğitmen olarak konservatuvar son sınıf öğrencileri ve mezunları katılabiliyor. "Verdiğimiz eğitimlerin belirli bir standartta olmasını sağlamak amacındayız. Konservatuvar öğrencisi veya mezunu olmayan profesyonel müzisyen arkadaşlarımızı da geri çevirmiyoruz, onlara da konser düzenleme teklifinde bulunuyoruz. Pandemi şartlarından dolayı henüz konser projemize başlayamadık." diyen Kocatürk şöyle devam ediyor: "Türkiye'nin birçok şehrinde konservatuvarda okuyan veya mezun yirmi yedi eğitmenimiz ve seminer vererek aramıza katılmış olan 3 eğitmenimiz daha var. Yan etkinliklerimizi konservatuvar hocaları veya ilgili enstrümanların virtüözleriyle gerçekleştiriyoruz. Branşlarımız sürekli olarak güncelleniyor, kontenjanlarımız da sınırlı. Şu anda vermekte olduğumuz dersler; piyano, gitar, keman, solfej, bağlama, ukulele, yan flüt, kanun, arp, bas gitar, modern dans, kontrbas, bale, klarnet, ney, armoni, obua, prodigies, vokal koçluğu/şan."

Seviye ve yaş sınırı olmaksızın tüm branşlarda tüm hayvanseverlere ders veriyorlar. Ders almak isteyenler sosyal medya üzerinden sayfa ile iletişime geçebilir. Ders ücretleri 15 kg kuru mama fiyatlarına göre belirleniyor.

SAĞLIK VE BARINMA KONUSUNDA DA YANLARINDAYIZ

Her geçen gün ilginin arttığını belirten Kocatürk, kedi ve köpeklere mama temini dışında sağlık ve barınma konusunda da yardımcı olmaya çalıştıklarını aktarıyor: "İhtiyaca göre kuru veya yaş mama, annesini kaybetmiş bebeklere süt tozu, güçlenmesi gerekenlere vitamin desteği sağlıyoruz. Şu ana kadar toplam 1137 kg mama aldık. Türkiye'nin hemen hemen her yerindeki hayvanlara gönüllüler aracılığıyla ulaşıyoruz. Yerleşim alanının dışında ve çok sayıda dostumuza bakan gönüllüler her zaman bizim için öncelikli. Özellikle Şırnak, Ankara, Afyon, Hatay, Tokat ve Zonguldak gibi şehirlerdeki gönüllülerle birebir iletişim halindeyiz. Ayrıca çevremizde olan dostlarımızın yeni yuvalarına kavuşmaları için duyurular yapıyoruz. Sağlık sorunu yaşan tüm hayvanlara mümkün olduğunca destek sağlıyoruz, şu ana kadar toplam 21.609 TL'lik tedavi desteği sağladık."

Hayvanların klinik masrafları için mecburen bağış da kabul ettiklerini dile getiren Kocatürk bu işi daha da büyütmek istediklerini belirtiyor. "Gelecek planlarımız arasında, toplu derslerimiz, projeye ek gelir sağlayacak küçük çaplı satışlar, düzenleyeceğimiz konserler, açacağımız sağlıklı yaşam barınakları ve yüz yüze de dersler yapabileceğimiz bir Hermamabirnota Akademisi fikri de var. İlerleyen günlerde projeye resim alanını da ekleyeceğiz." şeklinde konuşan Kocatürk, herkesten destek bekliyor.

BENİM İÇİN MUCİZEVİ BİR HAZ KAYNAĞI

Klasik gitar eğitmeni Taha Karakoç

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Klasik Gitar Bölümü'nden mezunum. Öğrencilik yıllarımdan beri gitar dersleri vermekteyim, ayrıca gönüllülük esasına dayalı işlerde de yer alıyorum. Konservatuvardan arkadaşım olan Eda Kocatürk'ün ortaya çıkardığı "Her Mama Bir Nota" projesini görür görmez çok beğendim ve yer almak istedim. Sokaklarda yaşayan, hayati ihtiyaçları için insanlara muhtaç olan ve gözlerimizin içine her daim sevgiyle bakan canlar için bir kaynak sağlamak amacıyla elden geleni yapmak, müthiş bir iç huzuru da beraberinde getiriyor. Benim yaptığım bir saatlik dersin, bir hayvanın karnının doymasına, sağlığına kavuşmasına katkısı olduğunu bilmek, benim için mucizevi bir haz kaynağı. Ayrıca kaliteli bir ekibe sahibiz. Öğrencilerimiz, elde edilen gelirin sokak hayvanları için harcanması fikrinin yanı sıra eğitmen kadrosunun güvenilirliğine de istinaden bu proje aracılığıyla ders almayı tercih ediyorlar.

ARTIK ÇANTAMDA MAMA TAŞIYORUM

Klasik gitar eğitmeni Orkide Uygun

Projeyi Eda'dan duydugum an çok heyecanlandım. Eda'nın, müziğe küstügüm bir zamanda böyle bir projeyle gelmesi beni inanılmaz sevindirdi. İnsanlara enstrüman öğretirken bir yandan sokaktaki canların doyacak olması müthiş bir şey. Bu proje sayesinde bir farkındalık yaşadım. Artık çantamda hep mama taşıyorum. Sokakta gördüğüm her tüylü dostu besliyorum.

HER DERS BİR CANIN KARNI DOYUYOR

Piyano eğitmeni Ayça Yasa

Londra'da Trinity Laban Konservatuvarı'nda piyano öğrencisiyim. Sosyal sorumluluk projelerine lise yıllarımdan beri katılıyorum. Her mama bir nota projesi de şu ana kadar dâhil olduğum en anlamlı projelerden. Yapmaktan en keyif aldığım şey olan piyano çalmayı hevesli ve duyarlı öğrencilerimize öğretmek ve aynı zamanda da sokak hayvanlarına yardım edebiliyor olmak beni çok mutlu ediyor. Her ders bitiminde bir canın daha karnının doyacağını ve sevineceğini bilmek kadar güzel bir duygu yok.

HEPİMİZE UMUT IŞIĞI OLDU

Piyano ve ukulele eğitmeni Zeyneb Selin Koru

Bu proje böylesine zor bir dönemde hepimize umut ışığı oldu. Sokakta ki dostlarımıza bir nebze fayda sağlamak sanıyorum ki hepimize çok iyi geldi. Kurucumuz Eda Kocatürk böyle bir fikirle gelince çok heyecanlandım ve hemen başlayalım dedim. Projemiz kısa zamanda büyük bir yol kat etti. Gönüllü eğitmen olmak isteyen birçok müzisyen arkadaşımızdan devamlı olarak mail alıyoruz. Tamamen ücret almadan bütün gelirler sokakta ki dostlarımıza gidecek şekilde online olarak bireysel dersler veriyoruz. Bu durum sanıyorum ki birçok insanı da motive etti. Daha çok büyüyüp daha çok dostumuza ulaşacağımız günlerin gelmesi için bütün gücümüzle çalışıyoruz.