MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr
Havalar ısındıkça bütün senenin yorgunluğunu atmak isteyenler tatil için gün saymaya başladı. Genelde otel tatilinin tercih edildiği ülkemizde son yıllarda turizm konusunda bir dönüşüm yaşanıyor. İnsanlar yüzünü daha çok doğaya döndü. Artık kalabalıktan uzak adrenalin dolu aktivitelerin yer aldığı planlar organize ediliyor. Bu durum da outdoor sporlarına olan ilgiyi artırıyor. Pandemi süreci nedeniyle geçen yıl tatilini doğa ile baş başa geçirenler bu sene de aynı şekilde bir rota çiziyor kendine. Ancak outdoor aktiviteler için önceden hazırlık yapmak ve bilgili olmak gerekiyor. Henüz bu tatil şekli ile tanışmayanlara ya da meraklısı olanlar için bu konuyu ele aldık. Türkiye ve dünyanın ilk outdoor aktivite ve yaşam platformu Outdoor Türkiye Platformu'nun kurucusu İlker Tulunay ülkemizdeki outdoor etkinliklerinin durumunu, ilgiyi ve bu alanla ilgili bilinmesi gerekenleri Akşam Cumartesi'ye anlattı.
İNSANLAR DOĞA İLE TANIŞTI
Tatil dendiği an otel rezervasyonu akla geldiğinden yıllarca doğal güzelliklerden mahrum kalan bir kitle oluştuğunu belirten Tulunay, son yıllarda bu durumun değiştiğini dile getiriyor. Tulunay, "Antalya'yı yaz sezonu diye biliriz mesela. Halbuki 12 ay boyunca birbirinden farklı outdoor aktivitelerine ev sahipliği yapabilen nadir şehirlerden. Outdoor sporlar ve aktiviteler tatil kavramıyla bir araya gelince ortaya gecesiyle gündüzüyle nefis zaman geçirmenize imkân sunan durumlar çıktı." diyor ve ekliyor: "İlgi günden güne hızlı şekilde artıyor. Bence yabancılar bizim ülkemizin doğal zenginliklerini bizden daha iyi biliyor. Karavan turizmi için harika bir rotadayız mesela ama karavan kampinglere baktığımızda Avrupa'dakilerin yanından bile geçemiyoruz. Pandemi de karavan satışlarının patlaması birkaç vizyoner insanı bu yöne doğru harekete geçirdi."
Outdoor aktiviteleri konusunda aslında şanslı olduğumuzu dile getiren Tulunay, "Outdoor kelimesi toplum tarafından sanki 'arabalara doluşup A noktasından B noktasına gidip doğada kamp yapmakmış' gibi konumlandırılıyordu. Halbuki kelime tam manası ile 'Out The Door!' Yani kapıdan çıktığımız anda başlayan ve sokakta yürüsek bile bir aktivite içinde olduğumuz bir dünyadan bahsediyoruz. Türkiye'de kamp, karavan, fotoğrafçılık, bisiklet, kaykay, yelken, koşu, paraşüt gibi 50 farklı outdoor aktivitesi yapılabiliyor. Elbette bu aktivitelerin hepsinin imkân ve şartları eşit değil. Bazılarının operasyonel zahmeti, bazılarının yapılabilmesi için gereken zaman veya maliyetleri fazla olabiliyor. Dolayısıyla ulaşılabilir, maliyetli, rota alternatifleri bol olan, birçok yerde kolaylıkla yapılabilen yürüyüş, koşu, trekking, hiking, kamp, fotoğrafçılık, paten, bisiklet gibi aktiviteler pandemi döneminde yoğun ilgi gördü. İnsanlar kapalı alanlar yerine sahilleri, ormanları veya şehir içindeki parkları tercih etmeye başladı. Bunun da ötesine gidenler daha mobil oldular ve motosiklet, otomobil veya karavanlarıyla yolculuklu aktivitelere yoğunlaştı. Bu rotalar üzerinde kamplar yaptılar, şelalelere yürüdüler, dağlardaki akarsularda göletlerde yüzdüler, yüksek rakımlarda yürüdüler..." şeklinde konuşuyor.
ÜLKEMİZ BU KONUDA ZENGİN
Türkiye'nin her bir köşesinin akarsu, dağ, tepe, sahil ve ormanlar ile çevrili olduğunu ve bu sayede outdoor sporlar ile ünlenen bazı destinasyonlarımızdan bahseden Tulunay şöyle devam etti: "Örneğin Alaçatı'da windsurf, Fethiye Babadağ'da yamaç paraşütü, Düzce'de rafting gibi... Ama bazen bu aktivitelerin aslında çok yakınımızda oluşunu bilmediğimizden o aktiviteyi yapmayı ıskalıyoruz. Örneğin; Caddebostan'da windsurf, İzmit'te yamaç paraşütü gibi. www.outdoorturkiye.com.tr tam bu noktada devreye giriyor. İnsanların outdoor profillerini oluşturmalarını ve nerelerde neler yapılabileceğinin bilgisini almalarını hedefliyor. Tabii bloglardaki deneyim paylaşım yazıları ve keşfet bölümü de cabası. Kısacası ülkemizin hemen her yerinde birçok aktivite yapılabiliyor. Yeter ki görmeyi bilelim ve keşfetmekten vazgeçmeyelim."
Outdoor aktiviteleri keyifli olduğu kadar risklerde taşıyor. Bu anlamda ilk defa bu tarz bir tatile çıkacak ya da etkinliklere katılacakların dikkat etmesi gereken noktalar var. "Burada en önemli konu eğitim. Ekipman da bir o kadar önemli lakin eğitimde zaten ekipmanın önemi oldukça iyi anlatılır. Türk insanının cesur yapısından dolayı 'bana bir şey olmaz' bakış açısı eskiden bugüne çok yerleşmişti zihnimize. Ama doğadaysanız, o iş pek de öyle olmuyor. Çok büyük bir enerjiden, kuvvetten söz ediyoruz. Basit gibi görünen hatalar ciddi yaralanmalara hatta ölümlere neden olabiliyor. Bunun örneklerini defalarca gördük. Bu yüzden outdoor aktivitelere hayatında daha çok alan açmak isteyen herkese tavsiyem; eğitim ve ekipman konusunu kendi sağlığınız ve güvenliğiniz için birinci planda tutun. Aktivitelere göre farklılık gösteren ekipmanların bazen giymesi çıkarması zor olabilir, sıcakta bunaltıyor olabilir, konforsuz olabilir ama unutmamak gerekir ki bir defa ihtiyacınız olur. Onda da üzerinizde olsun." diyen Tulunay, ekipman seçimi hakkında da uyarılarda bulundu: "Ekipmanın iyi olması fiyatıyla ölçülmemeli. Hiçbir zaman pahalı ekipman iyidir, ucuz ekipman kötüdür mantığı taşımayın. Ama burada şunu iyi anlamak gerekir; Yapılacak aktivitenin profesyonel zorluk derecesi, risk derecesi ve diğer dış etkenler göz önünde bulundurularak doğru ekipman kullanılmalı. Örnek vermek gerekirse, basit kamp yapıyorsunuz ve yerler çamur. Sadece kamp alanında dolaşıyorsanız kullandığınız botun fiyatı veya markası orada size çok da bir artı sağlamazken, uzun bir rotada gün boyu yürüyecekseniz günün sonunda ayaklarınızın ıslanmaması, kuru kalması, su toplamaması ve ertesi güne hazır olması için ekipmanın özellikleri ciddi önem arz eder. Yani kullanım alanına, kullanım şekline ve profesyonellik derecesine bakarak ekipmanı değerlendirmek gerekir."
OUTDOOR DÜNYASININ ARAMA MOTORU
Türkiye ve dünyanın ilk outdoor aktivite ve yaşam platformu olan Outdoor Türkiye Platformu bu alanın meraklıları için aslında bir nevi arama motoru... Kapıdan çıktıktan sonra doğa, aktivite, konaklama, yeme içme çemberini kapsayan birçok konu hakkında bilgi veren platform; Nerelerde hangi aktiviteler yapılır? Nasıl başlanır? Doğru ekipmanlar nelerdir? Bu aktiviteleri deneyimleyenler veya yaptıranlar kimler? gibi birçok konuda sizleri aydınlatıyor. "Platformumuz, Türkiye'de yapılan outdoor aktivitelerini ilgi alanınıza göre görüntüleyerek, ortalama 3 bin kayıtlı destinasyona konumunuzdan, gideceğiniz konuma kadar ilgilendiğiniz aktivite ve tedarikçilerin sıralanmasını da kullanıcılara sunuyor. Platformda diğer üyelerle etkileşimde bulunarak, profil, yazı, blog ve tavsiyeler oluşturmanız da mümkün." şeklinde konuşan Tulunay bu yıl eylül ayında ikince kez düzenlenecek olan OutdoorFest hakkında şu bilgileri paylaştı: "OutdoorFest, Outdoor Türkiye Platformu'nun bir organizasyonu ve Türkiye'nin ilk ve tek Outdoor Aktivite ve Yaşam Festivali. 2020 yılındaki festivalimizi Covid-19 döneminde insanların sağlığını riske atmamak adına pas geçtik. Şimdi 4-5 Eylül'de yeniden festivalimizi gerçekleştirmek üzere kolları sıvadık. Bu sene de birbirinden farklı deneyimlerin anlatıldığı Nature Talks konuşmaları, müzik performansları, oyunlar, atölyeler ve kamp-karavan konaklamaları OutdoorFest 2021'de aktivite severleri bekliyor olacak. OutdoorFest, doğa ve aktivite sever her insanın katılımının olduğu, aileleri, çocukları ve patili dostlarımızı ağırladığımız, doğal yaşam, çevre bilinci, farklı deneyimler ve ekipmanların meraklısı her yaştan insanın katılımına uygun bir açık hava organizasyonu."