Onlar insan, sayı değil

Ekim ayının ilk günlerinde TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışması'nda Görsel Yayıncılık Animasyon alanında üçüncülüğe değer bulunan Numbers filmi uzun yıllardır yersiz, yurtsuz bırakan ve bir umuda tutunup Akdeniz'in sularına gömülen göçmenlerin, mültecilerin hayatının kısa bir özeti.

GÜLCAN TEZCAN / gulcantezcann@gmail.com

Savaşlar, göçler, çatışma bölgelerinden gelen haberlerde yaralılar ve hayatını kaybedenler birer rakam olarak telaffuz edilir. Son yıllarda savaş, çatışma ve yoksulluk gibi gerekçelerle Avrupa'ya kaçmaya çalışan göçmenler Akdeniz'de batan teknelerde hayatını kaybediyor. Bugünlerde Gazze'ye yapılan hava saldırıları ve bombardımanlarda da katledilenler de tıpkı onlar gibi televizyon ekranlarında sayısal olarak ifade ediliyor. Halbuki anneler biraz sonra yemeğini yedireceği çocuklarını, evlatlar anne, babalarını, ailelerini, kardeşler dayanaklarını kaybediyor. 'Onlar insan, sayı değil' mottosuyla bir animasyon filmine imza atan yönetmen Deniz Türker hayatları, hikâyeleri görmezden gelinen göçmen ve mültecilerin de bizler gibi birer hayatı olduğuna dikkat çekiyor.

Numbers (Sayılar) filmi Ekim ayının ilk günlerinde TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışması'nda Görsel Yayıncılık Animasyon alanında üçüncülüğe değer bulundu. Film bugünlerde Berlin Film Festivali'nde yarışıyor.

MÜLTECİLERE SES OLMAK İSTEDİK

Etkileyici animasyonun yönetmeni Deniz Türker, Gazi Üniversitesi Radyo, Sinema, Televizyon mezunu. Önce kurgu programları öğrenip bu alanda çalışmalar yapmaya başlayan Türker, çizim üzerine eğitimler aldıktan sonra bu iki ilgi alanını birleştirip animasyona yönelmiş. İki senedir animasyonla ilgili çalışmalar yapan Türker, ilk profesyonel işinin Numbers olduğunu söylüyor. Sosyal medyada insan hakları konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla içerikler üreten Human Movie Team'in bir parçası olan Türker ekibe kurgu çalışmaları ile destek veriyor. Numbers ile ilgili sorularımı cevaplayan Deniz Türker, ödüllü filmi yarışmaya katılma düşüncesi ile yapmadıklarını söylüyor.

"Numbers'ın hikayesi hepimizin derdi olan bir meseleydi. Yurtlarından edilmiş, savaş mağduru olan çocuklar, insan haklarından mahrum hayat mücadelesi veren insanlar hepimizin yüreğini yaralıyor. Tülay ablanın (Gökçimen) yıllardır söylediği bir şey vardı. Onlar sayı değil, insan! Çünkü haberlerde onlardan hep bir sayı olarak bahsediliyor. Tülay abla bununla ilgili bir çalışma yapmak istiyordu. Ben de bunun animasyona daha uygun olacağını düşündüğüm için bir araya geldiğimizde 'Bu konuyu neden animasyon yapmıyoruz?' dedik ve harekete geçtik." diyen Türker, senaryoyu yazıp story boardunu hazırladıktan sonra bir seneye yakın üzerinde çalıştıkları animasyonun büyük bir emekle ortaya çıktığını anlatıyor.

Numbers, başlangıçta hepimiz gibi hayat süren mutlu bir ailenin yaşanan patlama ile hayatlarının değişmesini, hasar gören evlerinde yaşamaya çalışırken ikinci bir saldırı ile şehri terk etmek zorunda kalışlarını konu alıyor. Bir tekneye binerek denize açılan aile fertleri tekneye adım attıkları anda birer rakama dönüşüyor. Kahramanlarının o yolculuğa başladıklarında birer istatistik haline geldiğini hatırlatan Türker, "Ya kendi ülkelerinde birer ölü olacaklar ya da göç yolunda birer rakama dönüşecekler. Pek de bir seçenekleri yok aslında." diyerek özetliyor bu çaresizliği.

Yarışma sürecini ise şöyle anlatıyor: "TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışması yıllardır takip ettiğimiz bir yarışmaydı. Aslında animasyonu yarışmaya katılalım diye yapmadık. Human ekibi yapımcı olarak beni destekledi. Senaryosunu Tülay Gökçimen yazdı. Sadece senaryo ile kalmadı her aşamada yanımızda oldu. Çizimleri, animasyonları ben yaptım. Sesini, kurgusunu da Betül Doğan üstlendi. Numbers'ı birilerinin derdine derman olalım, onların sesi olalım diye yaptık. Ama böyle bir yarışma varken de sesimizi duyurmuş oluruz diye başvuralım istedik. İlk üçe girdik ve çok mutlu olduk. Şu an festival sürecindeyiz. TRT ile birlikte iki yurt içi, iki de yurt dışında derecemiz var. Bir yıl boyunca festivallere katılmayı düşünüyoruz. Ondan sonra da filmimiz inşallah sosyal medyada herkesle paylaşılacak."